A birsalma

A birsalma

2021.11.25. 15:12

A birsalma rendkívül megosztó gyümölcs. Vannak, akik rajonganak érte, amíg mások elképzelhetetlennek tartják, hogy akár egyszer is fogyasszanak belőle. Pedig, kétség nem fér hozzá, a birsalma az ősz egyik legértékesebb gyümölcse.

A birsalma Magyarországon is őshonos, de Közép-Ázsiában terem belőle a legtöbb. Az emberi szervezetre kedvező hatásaira már az ókorban is felfigyeltek, nem véletlenül tartották Vénusz szent gyümölcsének.

A birsalma húsa igazi kincs a fogyókúrázóknak illetve a székrekedésben szenvedőknek. 100 g birsalma mindössze 50 kcal-t és csaknem 2 gramm rostot tartalmaz. Rosttartalmának jelentős része pektin, amely nemcsak az egészséges bélműködésért illetve az emésztőrendszer detoxikációs folyamatainak katalizálásáért felel, de rendkívül erős természetes gyulladáscsökkentő hatással is bír. Mivel a pektin akadályozza a bélrendszerbe jutott epesavak felszívódását és fokozza újratermelődésüket, természetes módon csökkenti az LDL-koleszterin szintet. Ezáltal mérsékli a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A pektinnek hatékony szerepe van továbbá a stabil vércukorszint kialakításában is, hiszen lassítja a szénhidrátok cukorrá történő bontását és azok gyors véráramba kerülését. Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek kiváló csemege!

A birsalma vitamin-és antioxidáns tartalma is számottevő. A vitaminok erősítik az immunrendszert, védenek az őszi, szezonális betegségektől, mint a nátha, torokfájás illetve az influenza.Az antioxidánsok szabadgyök-megkötő képességükkel pedig óvják a szervezetet a sejtdegenerációtól, a daganatos elfajulásoktól.

Ha a birsalma jótékony hatásait saját magunk is szeretnénk megtapasztalni, fogyasszuk az őszi szezonban hetente több alkalommal, leginkább nyersen, és akár éhgyomorra is.

Aki a gyümölcs kemény húsával nehezen birkózik meg, néhány perces hőkezeléssel, akár kompót vagy gyümölcsleves formájában is fogyaszthatja. A gyümölcsben lévő pektin hő hatására még inkább aktivizálódik, és amíg nyersen főként a székrekedéses panaszokat oldja, főzve a hasmenéses tünetek ellen is hatékonnyá válik.

Ínyencek köretként is tálalhatják, sütőben a húsok mellett a legjobb megsütni, különlegessé varázsolva ezzel a már megszokott ízeket.