A bodza, mint gyógynövény

A bodza, mint gyógynövény

2021.05.26. 14:04

Tavasz végével nyílik az illatos bodza, mely nem csak kellemes illatával csábít, hanem a belőle készült nedű is fogyasztásra ösztönöz. A bodza íze nagyon megosztó. Van aki kedveli, van akit a hideg ráz ki tőle. Mégis abban kétségkívül mindenki egyetért, hogy egy olyan növény, amely rendkívül gazdag vitaminokban és jelentős élettani hatással bír.

A bodza virágából készített teát és szörpöt mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a fekete bodza olyan gyógynövény, amelynek kérge, levele és termése egyaránt hasznosítható.

A fiatal bodzabokor levele különféle cseranyagokat, alkaloidokat és A-vitamint tartalmaz. A szárított levelekből főzött tea erős vizelethajtó hatással bír, de lázcsillapításra illetve bizonyos reumás megbetegedések tüneti kezelésére is alkalmazható.

A bodza termése bővelkedik A-B-C-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, vasban, illetve antocián festékanyagokban, de pektin tartalma is jelentős, ezért gyakran készítenek lekvárt is belőle. A bogyótermésből nyert értékes présnedv szintén remek vizelethajtó, de székrekedéses panaszokat is kiváló hatásfokkal oldja.  Gyulladásgátló -és antioxidáns hatású összetevői erősítik az immunrendszert és gátolják a szabadgyök-képződést.  

A bodza cserje kérgéből szintén készíthetünk gyógyhatású főzetet. A bozdakéreg főzet rendszeres fogyasztásával csillapíthatjuk a makacs reumás fájdalmat.

A bodza virágának felhasználási módjai a legszínesebbek, készülhet belőle frissítő limonádé vagy zamatos szörp, a szárított virágzatból főzött tea pedig a legkellemesebb ízű természetes orvosság meghűléses, influenzás panaszok enyhítésére.   A friss bodzavirágot palacsintatésztába is forgathatjuk, ha gyors és különösen ízletes csemegére vágyunk.

A bodza tehát egy igazán széles körűen hasznosítható gyógynövény, illata és aromája semmihez sem fogható, így élvezhetjük egyszerű nyári hűsítőként is, de szükség esetén kihasználhatjuk természet adta gyógyhatásait is.