2021.12.09. 10:07
Aki a céklát szereti, beteg ember
nem lehet! Bár nyilván túlzó ezt így kijelenteni, most mégis megtesszük, mert
nehéz volna ennél jobban érzékeltetni a cékla „szupererejét”!
Mivel a cékla egész évben
kapható, és kifejezetten olcsó zöldség, hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla.
A céklát a legtöbben savanyúságként ismerik és fogyasztják...vagy éppen nem,
mert lássuk be, nem tartozik a legkedveltebb élelmiszerek közé. Aki viszont
egyszer ráérez a cékla ízének és felhasználásának sokoldalúságára, biztosan
rajongani fog érte!
A táplálkozási szakemberek sem véletlenül lobbiznak a cékla népszerűsítéséért, gyermek közétkeztetésben történő szélesebb körű felhasználásáért. A cékla olyan kincs az emberi szervezet számára, amelyet vétek nem kihasználni a mindennapok során. Ha jótékony tulajdonságait szeretnénk felsorolni ennek a szuperélelmiszernek, nehéz is a sort elkezdeni, hiszen gyakorlatilag nem létezik olyan egészségügyi probléma, amit a cékla ne orvosolhatna.
A céklában gyakorlatilag az összes,
szervezetünk számára fontos vitamin megtalálható. Kifejezetten bővelkedik, A,
B, C, E és K-vitaminban, de ásványi anyagai és nyomelemei közül, a teljesség
igénye nélkül érdemel említést a magnézium, vas, folsav, cink, kálium, kálcium,
jód és a biotin.
A cékla jellegzetes rubintvörös
színét a betacianin nevű vegyület adja. Bár az élelmiszeripar természetes
színezékként előszeretettel használja a cékla színanyagát, számos kutatás
igazolta, hogy a céklában található pigmentek védik a szervezetek a karcinogén hatásoktól,
különösen a vastagbél-prosztata, tüdő-és bőrdaganatok ellen igazolt
hatékonysága.
A cékla vérkeringésre gyakorolt
pozitív hatását a szervezet egészére kifejti, de különösen jelentős szerepe van
az agy megfelelő vérellátásában, illetve bizonyos vegyületei az idegrendszer
egészséges működését is támogatják. Éppen ezért a cékla rendszeres
fogyasztásával javítható a memória, csökkenthető a demencia kialakulásának
esélye, illetve az Alzheimer-kór rizikója.
A céklának különösen magas a
vastartalma is, amely rendkívül kevés növényi élelmiszerrről mondható el. Mivel
a cékla C-vitamint és rezet is nagy mennyiségben tartalmaz, a benne található
vas kifejezetten jól hasznosul.
A cékla gyulladáscsökkentő
vegyületei szintén a szervezet egészére hatnak, de a bőr egészségét kifejezetten
szolgálják. Antioxidáns vegyületei lassítják a bőr öregedési folyamatait, pattanásos,
gyulladt, aknés bőrbántalmak esetén pedig egyenesen kötelező a r endszeres
céklafogyasztás.
És ha mindez még nem lett volna
elég, ez a szuper gyökérzöldség gazdag rostokban is, amelyhez kifejezetten
alacsony energiatartalom társul. Fogyókúrában, emésztőrendszeri bántalmak,
székrekedés esetén a cékla, illetve annak présnedve csodákra képes!
Ha csak tehetjük, fogyasszuk a
céklát nyersen. Lereszelve, kevés citromlével és borssal ízesítve kiváló köret
húsos fogások mellé. Bár hőkezelve vitamintartalma némileg csökkent, a benne
lévő vízoldékony rostok ekkor aktivizálódnak igazán.
Ha egy kis kreativitással sikerül
elvonatkoztatnunk a mindenki által ismert és kevesek által kedvelt ecetes
céklasalátától, igazán gazdag kulináris élményekben lehet részünk, amelyet
szervezetünk is meghálál majd!