A cékla

A cékla

2021.12.09. 10:07

Aki a céklát szereti, beteg ember nem lehet! Bár nyilván túlzó ezt így kijelenteni, most mégis megtesszük, mert nehéz volna ennél jobban érzékeltetni a cékla „szupererejét”!

Mivel a cékla egész évben kapható, és kifejezetten olcsó zöldség, hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla. A céklát a legtöbben savanyúságként ismerik és fogyasztják...vagy éppen nem, mert lássuk be, nem tartozik a legkedveltebb élelmiszerek közé. Aki viszont egyszer ráérez a cékla ízének és felhasználásának sokoldalúságára, biztosan rajongani fog érte!

A táplálkozási szakemberek sem véletlenül lobbiznak a cékla népszerűsítéséért, gyermek közétkeztetésben történő szélesebb körű felhasználásáért. A cékla olyan kincs az emberi szervezet számára, amelyet vétek nem kihasználni a mindennapok során. Ha jótékony tulajdonságait szeretnénk felsorolni ennek a szuperélelmiszernek, nehéz is a sort elkezdeni, hiszen gyakorlatilag nem létezik olyan egészségügyi probléma, amit a cékla ne orvosolhatna.

A céklában gyakorlatilag az összes, szervezetünk számára fontos vitamin megtalálható. Kifejezetten bővelkedik, A, B, C, E és K-vitaminban, de ásványi anyagai és nyomelemei közül, a teljesség igénye nélkül érdemel említést a magnézium, vas, folsav, cink, kálium, kálcium, jód és a biotin.

A cékla jellegzetes rubintvörös színét a betacianin nevű vegyület adja. Bár az élelmiszeripar természetes színezékként előszeretettel használja a cékla színanyagát, számos kutatás igazolta, hogy a céklában található pigmentek védik a szervezetek a karcinogén hatásoktól, különösen a vastagbél-prosztata, tüdő-és bőrdaganatok ellen igazolt hatékonysága.

A cékla vérkeringésre gyakorolt pozitív hatását a szervezet egészére kifejti, de különösen jelentős szerepe van az agy megfelelő vérellátásában, illetve bizonyos vegyületei az idegrendszer egészséges működését is támogatják. Éppen ezért a cékla rendszeres fogyasztásával javítható a memória, csökkenthető a demencia kialakulásának esélye, illetve az Alzheimer-kór rizikója.

A céklának különösen magas a vastartalma is, amely rendkívül kevés növényi élelmiszerrről mondható el. Mivel a cékla C-vitamint és rezet is nagy mennyiségben tartalmaz, a benne található vas kifejezetten jól hasznosul.

A cékla gyulladáscsökkentő vegyületei szintén a szervezet egészére hatnak, de a bőr egészségét kifejezetten szolgálják. Antioxidáns vegyületei lassítják a bőr öregedési folyamatait, pattanásos, gyulladt, aknés bőrbántalmak esetén pedig egyenesen kötelező a r endszeres céklafogyasztás.

És ha mindez még nem lett volna elég, ez a szuper gyökérzöldség gazdag rostokban is, amelyhez kifejezetten alacsony energiatartalom társul. Fogyókúrában, emésztőrendszeri bántalmak, székrekedés esetén a cékla, illetve annak présnedve csodákra képes!

Ha csak tehetjük, fogyasszuk a céklát nyersen. Lereszelve, kevés citromlével és borssal ízesítve kiváló köret húsos fogások mellé. Bár hőkezelve vitamintartalma némileg csökkent, a benne lévő vízoldékony rostok ekkor aktivizálódnak igazán.

Ha egy kis kreativitással sikerül elvonatkoztatnunk a mindenki által ismert és kevesek által kedvelt ecetes céklasalátától, igazán gazdag kulináris élményekben lehet részünk, amelyet szervezetünk is meghálál majd!