2022.03.17. 14:45
A cikória egy rendkívül
széleskörben felhasználható gyógynövény, ellenére annak, hogy őse a mezei
katáng nevű gyomnövény.
A növény minden része
felhasználható, szárított, porított gyökeréből pótkávét készítenek, illetve
magas inulintartalma miatt természetes édesítőszerként is használható
gyökerének kivonata. Levelei frissen, salátának elkészítve a legfinomabb.
A cikóriában található inulin
remek prebiotikum, a vastagbélflóra egészségének fenntartásához
nélkülözhetetlen. Nemcsak az immunrendszer egészsége szempontjából is
nélkülözhetetlen jótékony baktériumok szaporodását segíti, de a patogén
mikroorganizmusok ellen is hatékony.
A vércukorszint stabilizálásában
is szerepe van, így cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában is előnyös, ha a
diéta részét képezi.
Fogyókúrázók számára is előnyös
lehet a cikória fogyasztása, hiszen energiatartalma rendkívül alacsony,
rosttartalma magas, oligofruktóz tartalma pedig egy éhséget szabályozó
hormonnak, a ghrelinnek a szintjét csökkenti. A cikória gyökeréből kinyert
inulin alapú természetes édesítőszer pedig nemcsak a vércukorszint
szabályozásában segít, de rendezi a bélperisztaltikát és támogatja a
salakanyagok ürülését.
A cikória gyulladáscsökkentő
hatóanyagokat is tartalmaz, különösen hatékony ízületi fájdalmak, gyulladások
kezelésére. Rendkívül magas A, C-és K-vitamin tartalma, ásványi anyagait és
nyomelemeit felsorolni is nehéz.
Magas biológiai hatóanyagai miatt
segíti az elsavasodott szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását,
veseköves panaszok diétájában is alkalmazható. Sőt, magas inulintartalma miatt
a refluxos panaszokat is jól enyhíti, és a felesleges koleszterint is megköti
az emésztőrendszerben.
A cikóriában természetesen
antioxidáns hatású vegyületek, fenolok is találhatók, amelyek nemcsak a
szabadgyökökkel szembeni küzdelemben hatékonyak, de antitrombikus hatásuk is
kifejezett.
A cikória segíti a detoxikáló-és
kiválasztó szervek működését is, a májfunkciót javítja, és természetes
vizelethajtóként is jó szolgálatot tesz.
Bár a cikória fogyasztása
többnyire teljesen biztonságos és kifejezetten előnyös, terhesség, szoptatás
alatt illetve epekövesség esetén rendszeres fogyasztása nem ajánlott.
Parlagfűre illetve körömvirágra
allergiás személyeknél a cikória esetleges keresztallergiát is kiválthat.