A cikória

A cikória

2022.03.17. 14:45

A cikória egy rendkívül széleskörben felhasználható gyógynövény, ellenére annak, hogy őse a mezei katáng nevű gyomnövény.
A növény minden része felhasználható, szárított, porított gyökeréből pótkávét készítenek, illetve magas inulintartalma miatt természetes édesítőszerként is használható gyökerének kivonata. Levelei frissen, salátának elkészítve a legfinomabb.

A cikóriában található inulin remek prebiotikum, a vastagbélflóra egészségének fenntartásához nélkülözhetetlen. Nemcsak az immunrendszer egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen jótékony baktériumok szaporodását segíti, de a patogén mikroorganizmusok ellen is hatékony.
A vércukorszint stabilizálásában is szerepe van, így cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában is előnyös, ha a diéta részét képezi.

Fogyókúrázók számára is előnyös lehet a cikória fogyasztása, hiszen energiatartalma rendkívül alacsony, rosttartalma magas, oligofruktóz tartalma pedig egy éhséget szabályozó hormonnak, a ghrelinnek a szintjét csökkenti. A cikória gyökeréből kinyert inulin alapú természetes édesítőszer pedig nemcsak a vércukorszint szabályozásában segít, de rendezi a bélperisztaltikát és támogatja a salakanyagok ürülését.

A cikória gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, különösen hatékony ízületi fájdalmak, gyulladások kezelésére. Rendkívül magas A, C-és K-vitamin tartalma, ásványi anyagait és nyomelemeit felsorolni is nehéz.

Magas biológiai hatóanyagai miatt segíti az elsavasodott szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását, veseköves panaszok diétájában is alkalmazható. Sőt, magas inulintartalma miatt a refluxos panaszokat is jól enyhíti, és a felesleges koleszterint is megköti az emésztőrendszerben.

A cikóriában természetesen antioxidáns hatású vegyületek, fenolok is találhatók, amelyek nemcsak a szabadgyökökkel szembeni küzdelemben hatékonyak, de antitrombikus hatásuk is kifejezett.

A cikória segíti a detoxikáló-és kiválasztó szervek működését is, a májfunkciót javítja, és természetes vizelethajtóként is jó szolgálatot tesz.

Bár a cikória fogyasztása többnyire teljesen biztonságos és kifejezetten előnyös, terhesség, szoptatás alatt illetve epekövesség esetén rendszeres fogyasztása nem ajánlott.

Parlagfűre illetve körömvirágra allergiás személyeknél a cikória esetleges keresztallergiát is kiválthat.