2025.01.21. 08:12
Ahogyan a zamatos eper, úgy a
lédús, roppanós cseresznye is lázba hozza tavasszal a friss gyümölcsre
éhezőket. A cseresznyének számos nemesített
fajtájával találkozhatunk hazánkban is, így mindenki megtalálhatja a számára
tökéletes méretű, formájú, színű gyümölcsöt.
A cseresznye, túl azon, hogy
abbahagyhatatlanul finom, már-már addiktív hatású, szerencsére rendkívül
egészséges is!
100 grammja 65-70 kcal energiával
bír, ez kb. 12-15 grammnyi szénhidrátot jelent.
A gyümölcs rosttartalma is jelentős, kb. 1,5 g/100 g. Rosttartalmának és
magas víztartalmának (kb. 80%) köszönhetően az emésztőrendszer barátja, hiszen
nemcsak segíti a detoxikációs munkát, de a bélnyálkahártya-és vastagbélflóra egészségének
fenntartásához is hozzájárulhat.
A cseresznye tartalmazza a
B-vitamin család tagjainak többségét, de C-és A-vitamin tartalma is kiemelkedő.
Mikrotápanyagai közül kálium-és
vastartalma mindenképpen említést érdemel, amelyeket kálcium és foszfor is kiegészít. A cseresznye kedvező vitamin,
ásványianyag-és nyomelem tartalma pozitívan hat a csontok és a fogak megfelelő
fejlődésére, ezért kifejezetten ajánlott csemege a gyermekek számára. De a felnőtt illetve idősebb korosztály is
bátran fogyaszthatja, ugyanis csökkenteni képes a vér húgysavtartalmát, védi az
ízületeket, antioxidáns hatású karotinjai és flavonoidjai pedig óvják a
szervezetet az oxidatív stresszhatásoktól, a szabadgyökök képződésétől,
gyulladásos folyamatok kialakulásától.
A cseresznyének nemcsak termése,
de a termés szára is felhasználható. A szárított cseresznyeszárból főzött tea
vértisztító, vizelethajtó hatással bír.
Ugyan az eperhez hasonlóan a
cseresznye szezonja sem túl hosszú, de amíg tehetjük, fogyasszunk belőle minden
nap frissen, hiszen az említett jótékony tulajdonságait csak rendszeres
fogyasztásával képes kifejteni!
Jó hír, hogy a cseresznye a
mélyhűtést is jól viseli, ha kimagozva lefagyasztjuk a sérülésmentes szemeket,
akár egész éven át élvezhetjük a gyümölcs finom ízét és kedvező élettani
hatásait!