2022.06.29. 13:43
A csillagtök, vagy ahogy sokan
ismerik, a patiszon nem nevezhető mindennapi zöldségnek, a szó szoros és átvitt
értelmében sem.
Bár a piacokon és az üzletek zöldségosztályán egész nyáron találkozhatunk vele, a legtöbben mégis közömbösen elsétálnak mellette, talán értelmezhetetlen alakja és jellegtelen színe miatt. Pedig a csillagtök tényleg egy rendkívül sokoldalú, könnyen feldolgozható, meghatározó egyénisége a tökféléknek. Íze –főképp nyersen- valóban semleges, de éppen ez ad lehetőséget arra, hogy rendkívül változatosan felhasználhassuk, akár még édességeket is készíthetünk belőle.
Ha egészen fiatal, magnélküli
példányokat választunk, azok talán legjobb, ha savanyúságként dolgozzuk fel,
hogy télen is élvezhessük a nyár ajándékát. Fiatalon magja nincs, sőt, még a héját sem
kell eltávolítani. Hagyományos ecetes savanyúság is készülhet belőle, viszont
aki a kovászos uborkát szereti, nem fog csalódni, ha minipatiszont is kovászol.
Talán sokakban fel sem merül, de a
csillagtök nyersen is fogyasztható, igazán jó kiegészítője lehet friss
salátáknak. És ami még meghökkentőbb, a csillagtök virága is ehető, igazi
kulináris csemege. Gazdagíthatunk vele friss salátát, de ha kedvünk tartja, meg
is tölthetjük, illetve sörtésztában kisütve sem fog csalódást okozni, például
egy fokhagymás vagy kapros mártással körítve.
A csillagtök nem csak finom és
sokoldalúan felhasználható nyári zöldség, beltartalmi értékei is figyelemre
méltók. Kalóriatartalma – a tökféléktől megszokott módon- igen alacsony, így
bátran fogyaszthatják diétázók, cukorbetegek egyaránt. Mivel alacsony
energia-és szénhidráttartalmához képest fehérjetartalma magasabb, a
vegetáriánus konyha is előszeretettel használja.
A patiszon nagyon könnyen
emészthető, durva rostokat nem, inkább csak vízoldékony pektineket tartalmaz,
amelyek kíméletesen bánnak az emésztőrendszerrel, sőt, természetes
gyulladáscsökkentőként is működnek. A csillagtök tartalmaz C-vitamint, amelynek
nagyrésze persze elillan hőkezelés hatására. Még egy ok, hogy fogyasszuk minél
gyakrabban nyersen is! Megtalálható benne a B-vitamin család számos tagja, de
réz, cink, mangán és vasforrás is egyben. A patiszon magjai is igen értékesek,
hiszen bővelkednek omega-zsírsavakban, de található bennük A-vitamin, sőt
foszfor, vas és cink is-ahogyan a tökhúsban.
Érdemes minél gyakrabban
fogyasztani ezt a júniustól szeptemberig elérhető tökfélét, akár még a
válogatós gyerekek kedvence is lehet! Rántva vagy párizsiasan, sörtésztában
sütve tényleg ellenállhatatlan, de inkognitóban is használhatjuk közkedvelt
fogásokban, pl. nyers reszelékével lazíthatunk húsos töltelékeket, vagdaltat,
de rakott ételbe is csempézhetünk belőle.