2025.01.24. 09:20
Az ősz beköszöntével, a
természetet járva gyakran találkozhatunk a vadrózsa áltermésével, a
csipkebogyóval. Arról szinte mindannyian hallhattunk már, hogy a csipkebogyót
legjobb az első fagyot követően szüretelni, illetve hogy a termés gyümölcshúsa rendkívül
magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. De az talán kevésbé ismeretes, hogy ez
az élénkpiros, sokmagvas termés rendszeres fogyasztása számos egyéb jótékony
hatással is bír.
A csipkebogyó húsának gyógyító
erejét már az ókorban élt emberek is felismerték. A Bibliában is többször
hivatkoznak rá, a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, és minden
írásos emlékben gyógyítással-gyógyulással kapcsolatban említették.
A korai felismerések természetesen
nem voltak alaptalanok, mivel a csipkebogyó valóban egy igazi kincs az emberi
szervezet számára. Tény, hogy kb. 10-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a
citrom, de az egyéb vitaminok és ásványi anyagok jelenléte is legalább ennyire
jelentős.
B-vitaminja, K és P-vitamin
tartalma biztosan említést érdemel, de magnéziumban, vasban és kálciumban is
bővelkedik. Rostok közül talán a pektint érdemes kiemelni, amelyet az
emésztőrendszer „doktora”-ként is gyakran emlegetnek. Nemcsak optimalizálja a
bélperisztaltikát, de az epesavak megkötésével képes csökkenteni a
koleszterinszintet is. A pektin természetes gyulladáscsökkentő hatásáról pedig
már számos korábbi cikkünkben beszámoltunk.
A csipkebogyó fogyasztásával
fokozható szervezetünk ellenálló-képessége, mivel a bogyótermés a felsorolt
vitaminok mellett flavonoidokat is tartalmaz. A flavonoidok sejtszinten hatnak,
támogatják sejtjeink anyagcseréjét és megkötik a szabadgyököket.
Az őszi-téli időszakban valóban az
egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő a csipkebogyó. Arról se
feledkezzünk meg, hogy ez a sokoldalú gyógynövény akkor is segíthet, ha már
megfáztunk, mivel a szárított bogyótermésből főzött tea rendszeres
fogyasztásával kihasználhatjuk a gyógynövény gyulladáscsökkentő-és
lázcsillapító hatásait is. A csipkebogyóból leggyakrabban teát készítünk (a
legjobb, ha egy éjszakán át áztatjuk), de főzhetünk belőle finom lekvárt vagy
akár szörpöt is. A dunsztolt üvegek tartalmát akár a következő szezonig
felhasználhatjuk, biztosítva szervezetünk egész éven át tartó vitamin-és
ásványi anyag ellátottságát.