2022.08.10. 15:13
A cukkini a tökfélék családjába
tartozik, őshazája a Guatemala és Mexikó területe, Európában először
Olaszországban terjedt el.
A 70-es években hazánkban még
igazi kuriózumnak számított, ma viszont már az egyik legkönnyebben hozzáférhető
tökfélévé vált. Mekkora szerencse! Hiszen a cukkini nem csak egy rendkívül
finom, könnyű nyári zöldség, de igen egészséges is!
A cukkini kb. 95%-a víz, így
energiatartalma nagyon alacsony. 100 g cukkiniben kb. 20 kcal energia, 1,5 g
fehérje és kb. 4 g szénhidrát van. Alacsony energiatartalma mellett viszont
bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is. Vitaminjai közül
említést érdemelnek a B-vitaminok illetve az A-vitamin, de gazdag folsavban,
magnéziumban, káliumban, kálciumban és cinkben is.
Antioxidáns vegyületekben,
béta-karotinban és C-vitaminban is bővelkedik, védi a sejteket illetve az
érfalakat az antioxidáns hatásoktól és a gyulladásos folyamatoktól.
A cukkini rendszeres fogyasztása
különösen fontos az „erősebb” nem számára, mivel biológiailag aktív anyagai segítik
a férfi nemi szervek egészséges működését, és bizonyítottan hatékony a
prosztatadaganatok kialakulása ellen.
A cukkini a diétázók barátja is,
mivel alacsony energiatartalma mellett sok-sok rostot tartalmaz, ezzel is
csökkentve az étvágyat és a vércukorszint túlzott emelkedését. A cukkini a
tökfélékhez hasonlóan- pektinekben is gazdag. Ezek a folyékony rostok
stimulálják a bér perisztaltikáját, megakadályozva a székrekedést, elősegítve a
vastagbél kíméletes tisztulását. A bélben lévő epesavak megkötésével
közvetetten képes csökkenteni az LDL koleszterin szintet, így pozitív
tulajdonságai valóban igen szerteágazóak.
A cukkini felhasználása is rendkívül változatos. Ha apró méretű cukkinit
sikerül beszereznünk, azokat akár egyben is megpárolhatjuk, sőt,
savanyíthatjuk, de akár kovászolhatjuk is. A nyári melegben igazán üdítő savanyúságokat
készíthetünk cukkiniből, de akár télire is eltehetünk belőle.
A kisebb méretű édesebb cukkinik
nyersen jó alapot adnak a salátákhoz, de sárgarépával, lilahagymával
lereszelve, kevés citrommal, sóval-borssal ízesítve üdítő zöldségköretként is
kínálhatjuk hirtelen sült húsok, grillételek mellé.
Magát a cukkinit is
grillezhetjük, rántott változatban, fokhagymás-joghurtos vagy sajtos mártással
pedig a gyerekek kedvencévé is válhat!
Vagdaltat is lazíthatunk reszelt,
kinyomkodott cukkinivel, így a darált húshoz áztatott zsemlét sem kell adnunk,
az energia-és szénhidrátszegény, rostban dús húsgolyócskákat pedig kínálhatjuk
könnyű salátával vagy főzelékkel.
Természetesen, a tökfőzelékhez
hasonlóan is feldolgozhatjuk, egy kis kaporral, igazán könnyű, gyorsan
elkészülő nyári fogást varázsolhatunk belőle.
Fogyasszuk a cukkinit minél
gyakrabban, használjuk ki változatos felhasználási módjait!