A cukkini

A cukkini

2022.08.10. 15:13

A cukkini a tökfélék családjába tartozik, őshazája a Guatemala és Mexikó területe, Európában először Olaszországban terjedt el.

A 70-es években hazánkban még igazi kuriózumnak számított, ma viszont már az egyik legkönnyebben hozzáférhető tökfélévé vált. Mekkora szerencse! Hiszen a cukkini nem csak egy rendkívül finom, könnyű nyári zöldség, de igen egészséges is!

A cukkini kb. 95%-a víz, így energiatartalma nagyon alacsony. 100 g cukkiniben kb. 20 kcal energia, 1,5 g fehérje és kb. 4 g szénhidrát van. Alacsony energiatartalma mellett viszont bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is. Vitaminjai közül említést érdemelnek a B-vitaminok illetve az A-vitamin, de gazdag folsavban, magnéziumban, káliumban, kálciumban és cinkben is.

Antioxidáns vegyületekben, béta-karotinban és C-vitaminban is bővelkedik, védi a sejteket illetve az érfalakat az antioxidáns hatásoktól és a gyulladásos folyamatoktól.

A cukkini rendszeres fogyasztása különösen fontos az „erősebb” nem számára, mivel biológiailag aktív anyagai segítik a férfi nemi szervek egészséges működését, és bizonyítottan hatékony a prosztatadaganatok kialakulása ellen.

A cukkini a diétázók barátja is, mivel alacsony energiatartalma mellett sok-sok rostot tartalmaz, ezzel is csökkentve az étvágyat és a vércukorszint túlzott emelkedését. A cukkini a tökfélékhez hasonlóan- pektinekben is gazdag. Ezek a folyékony rostok stimulálják a bér perisztaltikáját, megakadályozva a székrekedést, elősegítve a vastagbél kíméletes tisztulását. A bélben lévő epesavak megkötésével közvetetten képes csökkenteni az LDL koleszterin szintet, így pozitív tulajdonságai valóban igen szerteágazóak.

A cukkini felhasználása is  rendkívül változatos. Ha apró méretű cukkinit sikerül beszereznünk, azokat akár egyben is megpárolhatjuk, sőt, savanyíthatjuk, de akár kovászolhatjuk is. A nyári melegben igazán üdítő savanyúságokat készíthetünk cukkiniből, de akár télire is eltehetünk belőle.  

A kisebb méretű édesebb cukkinik nyersen jó alapot adnak a salátákhoz, de sárgarépával, lilahagymával lereszelve, kevés citrommal, sóval-borssal ízesítve üdítő zöldségköretként is kínálhatjuk hirtelen sült húsok, grillételek mellé.

Magát a cukkinit is grillezhetjük, rántott változatban, fokhagymás-joghurtos vagy sajtos mártással pedig a gyerekek kedvencévé is válhat!

Vagdaltat is lazíthatunk reszelt, kinyomkodott cukkinivel, így a darált húshoz áztatott zsemlét sem kell adnunk, az energia-és szénhidrátszegény, rostban dús húsgolyócskákat pedig kínálhatjuk könnyű salátával vagy főzelékkel.

Természetesen, a tökfőzelékhez hasonlóan is feldolgozhatjuk, egy kis kaporral, igazán könnyű, gyorsan elkészülő nyári fogást varázsolhatunk belőle.

Fogyasszuk a cukkinit minél gyakrabban, használjuk ki változatos felhasználási módjait!