2025.01.16. 10:41
Az élénksárga
héjú datolyaszilvával egyre gyakrabban találkozhatunk az üzletek
gyümölcs-zöldség részlegén. Ez az alma méretű mézédes termés olyan vitaminokban
gazdag gyümölcs, amely az őszi-téli hónapokban ízével, színével és jótékony
hatásaival is feldobhatja étrendünket.
A gyümölcs
számos különböző néven él a köztudatban, ismerhetjük kakiszilva vagy
khakiszilva néven, de egyre elterjedtebb a sharon gyümölcs megnevezés is. A
gyümölcs tudományos, latin neve, a Diospyros kaki talán a legbeszédesebb, mivel
diospyros görög szó jelentése: istenek eledele.
A nálunk
meglehetősen fura hangzó „kaki” név a kínai orvoslásból ered, a trandícionális
keleti gyógyászatban ugyanis kiemelt szerephez jut ez a vitamindús gyümölcs. A
legyengült szervezetű betegeket a datolyaszilva levével táplálják, a halotti szertatásokon
pedig ezt a nagy tisztelet-övezte gyümölcsöt ajánlják fel a Túlvilágra
távozóknak.
A datolyaszilva
szubtrópusi, trópusi származású növény, de nálunk is megél, az itthoni telet is
károsodás nélkül átvészeli. Gyümölcsét késő ősszel, az első fagyok után szedik.
A termést kívülről vékony, sárga héj fedi, amely alatt található a lédúsan
tömör, édes gyümölcshús.
A leszedést
követően a gyümölcs utóérésre képes, a nem teljesen érett gyümölcs
csersavtartalma a leszedést követő napokban csökken, húsa puhul, íze édesebbé
válik. A leszedett gyümölcs érését úgy is meggyorsíthatjuk, ha a gyümölcsök
közé almát teszünk, mivel az abból felszabaduló etilén gyorsítja az érési
folyamatot.
A datolyaszolva
energiatartalma viszonylag magas, 100 g gyümölcs kb. 70-80 kcal-t tartalmaz. Ez
a gyümölcsök között jelentősnek számító energiaérték viszont senkit se riasszon
meg, hiszen ebből a tápláló gyümölcsből egy darabot elfogyasztva (kb. 100 kcal)
rengeteg hasznos vitaminhoz, ásványianyaghoz és rosthoz is juttatjuk szervezetünket.
A-és C-vitamin tartalma kiemelkedő, sárga színe pedig árulkodik a karotinoidok
jelenlétéről is.
Rostjai közül
pektintartalmát érdemes kiemelni, ez a „diétás rost” azok számára is kellemetlenségek
nélkül fogyasztható, akiknél a durva rostok puffadást okoznak. A pektin megköti
a bélben az epesavak egy részét, ezzel közvetetten csökkentve a vér koleszterin
szintjét. A „folyékony rost” a bélfalak és gyomor bevonásával természetes
regeneráló, gyulladáscsökkentő hatást is kifejt, és az emésztőrendszer optimális
perisztaltikáját is segít fenntartani.
Jól döntünk
tehát, ha a téli hónapokban az alma és a citrusfélék mellett néha egy-egy
sharon gyümölcsöt is elfogyasztunk, illetve a válogatós, gyümölcsöket nem
szívesen fogyasztó gyerekeket is bátran kínálhatjuk vele, szinte borítékolható
a siker.
Azok, akik kerttel
rendelkeznek, bátran beszerezhetnek egy-két gyümölcsfát is, szubtrópusi
származása ellenére hazai környezetben is jól megél és terem.