A dió

A dió

2021.10.28. 08:36

Gyakran halljuk, hogy bizonyos élelmiszerek külső megjelenése arra az emberi szervre hasonlít, amelyre a legtöbb jótékony hatást fejti ki.
Hogy ennek a megfigyelésnek milyen tudományos megalapozottsága van, nem tudjuk, mindenesetre a dió esetében tökéletesen helytálló.
A dió kemény csonthéja-akárcsak az emberi koponya-fogja közre a dióbelet, amely valóban, mintha agyunk kicsinyített mása volna. Két félre osztható, barázdáltsága pedig nem is lehetne hasonlatosabb az agyéhoz.

A dió számos olyan vitamint, ásványi anyagot, értékes telítetlen zsírsavat és fehérjét tartalmaz, amely testünk minden sejtje számára tartogat kedvező tulajdonságokat. Mégis, elsőként a dió idegrendszerre, különösen az agyra gyakorolt jótékony hatásait érdemes kiemelni.
A dióban lévő B-vitaminok magas koncentrációja nyugtatólag hat az idegrendszerre, magnéziumtartalma oldja  a stresszes tüneteket, foszfortartalma pedig javítja a memóriát.

A dió jódtartalma is kiemelkedő, amely vegyület szintén kedvezően hat a stressz okozta túlzott hormonfelszabadulásokra. A dióbélben található telítetlen zsírsavak pedig egyenesen „megolajozzák” agyunk fogaskerekeit, felgyorsítják az agy műveleti sebességét és javítják a kognitív teljesítményt, ráadásul a szérum LDL koleszterin-szintjét is csökkentik.

Fokozott agyi leterheltség, pl. vizsgaidőszak idején érdemes minden nap 2-3 diót elfogyasztani, hogy agyunkra és mentális teljesítményünkre gyakorolt jótékony hatását önmagunkon is megtapasztalhassuk.

Természetesen, a dió értékes tápanyagai agyunk mellett egész szervrendszerünkre pozitívan hatnak. Magas szeléntartalma erősíti a szívizmot, elengedhetetlen a női nemi ciklus optimális működéséhez és a fogantatáshoz, tiamin tartalma izomvédő hatású.
Antioxidáns tartalmú vegyületekben is bővelkedik ez az ősi csonthéjas, A-és E-vitaminjai lassítják a bőr öregedését, óvják szemünk és csontjaink egészségét.

Sokan ódzkodnak a dió fogyasztásától, hiszen közismerten kalóriadús gyümölcs. Igaz, a dióbél kb. 65%-ban tartalmaz növényi olajokat, viszont a dióban található rengeteg bioaktív anyag és telítetlen zsírsav pozitív hatása túlmutat magas energiatartalmán. Arról nem is beszélve, hogy az említett jótékony hatások kiaknázásához elegendő naponta 2-3 dióbelet elfogyasztanunk, amelynek kalóriatartalma nem több egy kis szelet csokoládéénál.