A fahéj

A fahéj

2021.12.23. 09:46

A fahéj illata rögtön karácsonyi hangulatot ébreszt bennünk, nem véletlenül, hiszen ezt a jellegzetes aromájú fűszert leggyakrabban az ünnepi finomságok ízesítésére használjuk. De vajon, véletlen mindez?

Ha visszatekintünk a múltba, írásos bizonyítékokat találhatunk, hogy a fahéjat már a középkorban is alkalmazták meghűlésre, krónikus köhögés ellenszereként. Talán ennek a korai népi megfigyelésnek köszönhető, hogy a fahéj a mai napig a téli időszak egyik legkedveltebb fűszere.

A fahéj baktérium-és gombaölő hatása miatt kifejezetten alkalmas a szájban, garatban élő kórokozók elszaporodásának megfékezésére, így nemcsak a torokgyulladást, de a fogínygyulladást illetve a fogakon keletkező plakkok képződését is gátolja.

Az elmúlt évtizedek kutatásai alátámasztották, hogy a fahéj nemcsak gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ma már bizonyított, hogy a fahéj csökkenti a szénhidrát-tartalmú ételek gyors vércukorszint-emelő hatását, illetve javítja az inzulinválaszt is. De fontos információ, hogy a fahéj jelentős mennyiségű fogyasztása fokozhatja a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát, így ilyen esetekben akár nem kívánt mértékű vércukorszint-esést is okozhat.
A fahéj fogyasztásának további előnye, hogy a vérben lévő triglicerid szintet is optimalizálja.

És ha ez még nem volna elég, jöjjön egy újabb remek hír! Ha a napjainkat fahéjjal fűszerezett kávéval indítjuk, vagy a vizsgaidőszakban fahéjas-habos kakaó mellett memorizáljuk a tételeket, fokozhatjuk agyunk hatékonyságát! A fahéj ugyanis javíthatja a memóriát, segíti a gondolkozást és támogatja kognitív képességeinket. Ma már azt is tudjuk, hogy a fahéjban található CEppt nevű hatóanyag az Alzheimer-kór kialakulását is késlelteti.

Használjuk tehát a fahéjat az év minden hónapjában, hiszen finom illata és kedvező hatásai a testet-lelket egyaránt táplálják.

Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy a fahéj fűszer, és nem táplálék, így egyszerre csak kis mennyiséget használjunk belőle! Túlzásba vitt fogyasztása ugyanis májkárosodást okozhat, és allergiát is kiválthat!