A földieper

A földieper

2022.05.18. 15:44

Az epret mindenki szereti! Nemcsak finom, üde íze miatt, hanem azért is, mert jelzi, hamarosan itt a nyár!

Az eper megjelenéséhez társított pozitív élményeink viszont tovább fokozhatók, ha megismerjük, mennyire egészséges ez a világszerte közkedvelt, piros bogyótermés. 

Elsőként talán magas antioxidáns-tartalmát érdemes megemlítenünk. Az antioxidáns vegyületek (pl. az antocianinok), számos ponton segítik szervezetünk egészséges működését, a szabad gyökök megkötésével védik a sejtek és a DNS szerkezetét, illetve lassítják az öregedési folyamatokat.

A földieper antioxidáns és gyulladást csökkentő vegyületei akkor tudják leginkább kifejteni áldásos hatásukat, ha a gyümölcs rövid érési szezonját kihasználjuk (áprilistól-június), és gyakran fogyasztunk belőle. 

Ezt lelkifurdalás nélkül meg is tehetjük, hiszen 100 g eperben mindössze 40-45 kcal és rengeteg hasznos rost található. A rostok segítik az emésztőrendszer munkáját, illetve hozzájárulhatnak a vastagbélflóra egyensúlyának fenntartásához.

A földieper számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, némelyeket kifejezetten nagy mennyiségben. C-vitamin tartalma pl. magasabb, mint a citromé, de rendkívüli mangán tartalmával is dobogós helyet vív ki magának a gyümölcsök mezőnyében.

Az eper bővelkedik továbbá magnéziumban, B6-vitaminban, káliumban és jódban is, amelyek szintén elengedhetetlenek az emberi szervezet egészségének fenntartásához.

A földieper magas biológiai értéke miatt szuperélelmiszernek is nevezhető, hiszen kis mennyiségben tartalmaz rengeteg mikrotápanyagot. Mint szuperélelmiszer, szerepe van a 2. típusú diabetes kialakulásának megakadályozásában, mivel képes stabilizálni a vércukorszintet és az inzulin termelést. A szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkentheti, hiszen az eper véd az oxidatív stressztől, továbbá több pontos is beavatkozik a koleszterin-szintézisbe.

Fontos azonban megemlítenünk, hogy az eper, mint szupergyümölcs az említett, emberi szervezetre  gyakorolt kedvező hatásait akkor tudja igazán kifejteni, ha rendszeresen fogyasztunk belőle.

Kerüljön tehát a szezon minden napján friss eper az asztalra, illetve jó megoldás lehet, ha az eperszemeket megpucolva, egészben lefagyasztjuk. A fagyasztott gyümölcs segítségével így akár télen is megidézhetjük a tavaszt, és feltölthetjük fogyatkozó  vitamin-és tápanyag raktárainkat.