A Ghee, tisztított vaj

A Ghee, tisztított vaj

2022.01.20. 10:05

A ghee egy trandícionális indiai élelmiszer, vízibivaly vagy tehén tejéből készülő, tisztított vaj.

Bár a hagyományos, jó minőségű vajnak is igen magas a zsiradéktartalma (80-85%), a benne maradó kevéske víz illetve zsírmentes alakos elemek (tejfehérje, tejcukor, stb.) miatt, magasabb hőmérsékleten tárolva, viszonylag gyorsan megromlik.
Indiában éppen a hőmérsékleti viszonyok miatt volt szükség a tiszta vaj előállítására.

A ghee készítése során a vajat felforralják, ekkor távozik belőle a maradék víz, a tejfehérje a vaj aljára süllyed, a forralás során a tetején keletkező hab pedig a többi zsírmentes anyagot  tartalmazza. Ha ezeket a felforralt vajból eltávolítjuk, szinte 100% tisztaságú és zsírtartalmú, enyhén édeskés ízű és a hagyományos vajnál élénkebb, sárga színű vajzsírt kapunk.
Az így készült tiszta vaj hűvös helyen akár másfél évig is eltárolható. További előnye, hogy gyakorlatilag tejcukor- és tejfehérje mentes, így a szigorú tejmentes diétát tartók is fogyaszthatják kisebb mennyiségben.

A gheeben lévő zsíroldékony vitaminok (A, D, E, K2-vitamin) ebből a tiszta közegből még nagyobb hatékonysággal képesek felszívódni, mint a hagyományos vajból.

Az ayurvédikus szemlélet kifejezetten gyógyhatású zsiradékként tekint a gheere. Lángra lobbantja az agnit, vagyis az emésztő tüzet, azaz magas zsírtartalma ellenére könnyen emészthető táplálék, sőt, az emésztőnedvek elválasztását is segíti.

Kutatások alátámasztják, hogy a ghee az agy sejtjeire is jótékonyan hat, javítja a memóriát, nyugtatja az idegrendszert, rendszeres fogyasztásával nyugodt, pihentető alvást biztosít.

A ghee sütésre és főzésre egyaránt alkalmas, remekül kiemeli az ételek ízét. Szobahőmérsékleten pihentetve, friss fűszernövényeket hozzáadva kiváló önmagában, kenyérre kenve is.
A ghee külsőleg is alkalmazható zsiradék, puhítja, táplálja a kiszáradt bőrt, az égési-és fagyási sérüléseket is enyhíti, természetes bőrnyugtató.

Ha otthon szeretnénk gheet készíteni, egy tiszta, vastagfalú edénybe tegyünk jó minőségű vajat és egészen lassú tűzön-hogy le ne égjen-gyöngyözve főzzük. A vaj tetején keletkező habot óvatosan merjük le. Minél tovább hőkezeljük, annál tisztább és intenzívebb ízű gheet kapunk. Amikor több hab már nem képződik, öntsük hőálló, jól zárható üvegedénybe. A házilag készült ghee alján még maradhat némi tejfehérje, ezért a tejfehérje érzékenyek óvatosan, kisebb mennyiségben fogyasszák.