A Görögdinnye

A Görögdinnye

2021.07.07. 10:45

A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk, lédús termése üdítően hat a kánikulában. Magas, 90% feletti víztartalma miatt sokan nem is tekintik többnek, mint ízletes, harapnivaló szomjoltó, holott a görögdinnye rendkívül sok biológiailag aktív anyagot tartalmaz.

A dinnye húsának piros színét a likopin adja, amely antioxidáns vegyület sejtvédő hatással rendelkezik, illetve a dinnyében szintén megtalálható aminósavval, az L-citrullinnal együtt a szív-érrendszer egészségét is támogatja.

A görögdinnye vitaminjai közül említést érdemel az A és C-vitamin, de B6 vitamin és folsav tartalma is kiemelkedő.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, antioxidáns vegyület, szerteágazó feladatai közül az egyik legfontosabb a rodopszin termelésének elősegítése, amely a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős vegyület.

A B6-vitamin az emberi szervezetben többnyire koenzimként működik, befolyásolja a tápanyagok optimális felszívódását, elősegítik a vörösvérsejt-képződést, részt vesz a hemoglobin előállításában.
A folsav szintén nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, illetve kiemelten fontos az egészséges magzati fejlődéshez.  A táplálékkal szervezetbe kerülő folsav még inaktív, egy a bélhámsejtekben jelen lévő specifikus enzim alakítja aktív formává.

A görögdinnye az emésztőrendszer egészségét is támogatja, hiszen rendkívüli víztartalma mellett rostokban is gazdag gyümölcs, kíméletesen rendezi a bélperisztaltikát és segíti az egészséges vastagbélflóra fenntartását.

A gyümölcs természetes vízhajtó hatással rendelkezik, átmossa a húgyutakat, csökkenti a vesekőképződés esélyét, és az esetleges ödémás panaszokat is mérsékli.

A dinnye energiatartalma viszonylag alacsony, hiszen 100 grammja mindössze kb. 30 kcal-t tartalmaz. Ne feledkezzünk meg viszont arról, hogy görögdinnyéből –a legtöbb gyümölccsel ellentétben- akár kilogrammnyi mennyiséget is könnyedén el tudunk fogyasztani. Mivel kalóriatartalmát a benne lévő gyümölcscukor adja, cukorbetegek és szénhidrát-anyagcserében szenvedők számára mérsékelt mennyiségben fogyasztandó. Glikémiás indexe is viszonylag magas, 75 körüli, így önállóan, nagyobb adag fogyasztása könnyen megemelheti a vércukorszintet, illetve általa a hasnyálmirigy jelentős mennyiségű inzulint termelhet.

A dinnye gyümölcshúsa mellett érdemes említést tennünk fekete magjainak hatásairól is. A dinnyemag szinte az összes esszenciális aminósavat tartalmazza, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, bővelkedik tovább esszenciális zsírsavakban, cinkben, vasban, kalciumban és B-vitaminokban.  Ha a magokat egészben lenyeljük, azok emésztetlenül áthaladnak a gyomor-bélrendszeren, és a magokban található biológiailag aktív anyagok is távoznak a szervezetből. Ha szeretnénk, hogy a dinnyemagban lévő vegyületek is kifejtsék pozitív hatásukat, jól rágjuk meg őket, vagy a dinnyehúsból kigyűjtve, szárítás után törjük össze, és minden nap fogyasszunk belőle egy mokkáskanálnyi mennyiséget.

A már megvágott görögdinnyét feltétlenül hűtőszekrényben tároljuk, mivel szobahőmérsékleten rendkívül gyorsan romlik. Készíthetünk belőle hideg gyümölcslevest, smoothiet, de vendégváró koktél alapjaként is kitűnő. Ha a kockákra szeletelt görögdinnyehúst lefagyasztjuk, természetesen finom „jégkockaként” is használhatjuk.