2021.09.30. 08:50
A kender az emberiség
történetével egyidős, őseink által az elsőként termesztett növények egyike. Bár
a kenderről manapság elsőként talán egy bizonyos kábítószer típus juthat
eszünkbe, szó sincs arról, hogy a kendermagliszt kábító tulajdonságokkal bírna,
éppen ellenkezőleg, rendkívül egészséges reformélelmiszerről van szó, amelynek
ott a helye minden háztartásban. (A kender virágos hajtásának levelei
tartalmazzák a THC nevű, kábító hatású vegyületet.)
A kendermagliszt legjellemzőbb
tulajdonsága a jól ismert búzaliszthez képest, rendkívül magas növényi fehérjetartalma és alacsony szénhidrát
tartalma. A kendermagliszt 100 grammja kb. 350 kcal energiatartalommal bír,
szénhidrát tartalma csupán 20-22 g, míg fehérjetartalma meghaladja a 40
grammot.
A kendermagliszt telítetlen
zsírsavakat is tartalmaz, kb. 8%-ban, amelyek kifejezetten előnyösek a
szív-érrendszer számára, mivel éppen a legmegfelelőbb arányban tartalmaznak
omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A telítetlen zsírsavak csökkentik a szérum LDL
koleszterin szintjét, és növelik a jótékony hatású HDL szintet. Mindezek
mellett kifejezetten pozitív hatást gyakorolnak az agyműködésre, javítják a
memóriát, csökkentik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és segíti
elkerülni az Alzheimer-kórt is. A kendermagliszt B-vitaminjai és aminósavai az
idegrendszert is támogatják, rendszeres fogyasztásával csökkenhetnek a
szorongásos tünetek, javul az alvásminőség.
A kendermagliszt rosttartalma is
rendkívül magas, vízben oldódó és nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz. A vízben
oldódó rostok lassítják a vércukorszint emelkedést, illetve mérséklik az
inzulin-elválasztást, a vízben nem oldódó rostok pedig rendezik a
bélperisztaltikát és táplálékul szolgálnak a vastagbél jótékony baktériumai
számára.
A kendermagliszt nemcsak rengeteg
növényi fehérjét tartalmaz, de bővelkedik azokban az esszenciális
aminósavakban, amelyeket az emberi szervezet előállítani képtelen. Éppen ezért
vegetáriánus és vegán életmódot folytatók számára is nagyon hasznos
alapélelmiszer.
Mikrotápanyagai közül említést
érdemel magas kálium, kálcium, magnézium, vas-és cinktartalma, B-vitaminjai, valamint
E-vitamin tartalma.
A kendermagliszt fogyasztható
akár nyersen is, müzlihez, kásákhoz keverve, de természetesen süthetünk is
vele. Magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalma illetve rendkívüli
rosttartalma miatt némileg másképpen viselkedik, mint a búzaliszt. Érdemes
eleinte különféle lisztekkel keverni, illetve kendermaglisztet tartalmazó,
kipróbált receptek alapján felhasználni. Nagyon hamar kiismerhetőek viszont sütés, főzés hatására jelentkező tulajonságai,
így a későbbiekben bátran kísérletezhetünk vele, kedvünkre.