A kendermagliszt

A kendermagliszt

2021.09.30. 08:50

A kender az emberiség történetével egyidős, őseink által az elsőként termesztett növények egyike. Bár a kenderről manapság elsőként talán egy bizonyos kábítószer típus juthat eszünkbe, szó sincs arról, hogy a kendermagliszt kábító tulajdonságokkal bírna, éppen ellenkezőleg, rendkívül egészséges reformélelmiszerről van szó, amelynek ott a helye minden háztartásban. (A kender virágos hajtásának levelei tartalmazzák a THC nevű, kábító hatású vegyületet.)

A kendermagliszt legjellemzőbb tulajdonsága a jól ismert búzaliszthez képest, rendkívül magas növényi  fehérjetartalma és alacsony szénhidrát tartalma. A kendermagliszt 100 grammja kb. 350 kcal energiatartalommal bír, szénhidrát tartalma csupán 20-22 g, míg fehérjetartalma meghaladja a 40 grammot.

A kendermagliszt telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, kb. 8%-ban, amelyek kifejezetten előnyösek a szív-érrendszer számára, mivel éppen a legmegfelelőbb arányban tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A telítetlen zsírsavak csökkentik a szérum LDL koleszterin szintjét, és növelik a jótékony hatású HDL szintet. Mindezek mellett kifejezetten pozitív hatást gyakorolnak az agyműködésre, javítják a memóriát, csökkentik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és segíti elkerülni az Alzheimer-kórt is. A kendermagliszt B-vitaminjai és aminósavai az idegrendszert is támogatják, rendszeres fogyasztásával csökkenhetnek a szorongásos tünetek, javul az alvásminőség.

A kendermagliszt rosttartalma is rendkívül magas, vízben oldódó és nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz. A vízben oldódó rostok lassítják a vércukorszint emelkedést, illetve mérséklik az inzulin-elválasztást, a vízben nem oldódó rostok pedig rendezik a bélperisztaltikát és táplálékul szolgálnak a vastagbél jótékony baktériumai számára.

A kendermagliszt nemcsak rengeteg növényi fehérjét tartalmaz, de bővelkedik azokban az esszenciális aminósavakban, amelyeket az emberi szervezet előállítani képtelen. Éppen ezért vegetáriánus és vegán életmódot folytatók számára is nagyon hasznos alapélelmiszer.  

Mikrotápanyagai közül említést érdemel magas kálium, kálcium, magnézium, vas-és cinktartalma, B-vitaminjai, valamint E-vitamin tartalma.

A kendermagliszt fogyasztható akár nyersen is, müzlihez, kásákhoz keverve, de természetesen süthetünk is vele. Magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalma illetve rendkívüli rosttartalma miatt némileg másképpen viselkedik, mint a búzaliszt. Érdemes eleinte különféle lisztekkel keverni, illetve kendermaglisztet tartalmazó, kipróbált receptek alapján felhasználni. Nagyon hamar kiismerhetőek viszont  sütés, főzés hatására jelentkező tulajonságai, így a későbbiekben bátran kísérletezhetünk vele, kedvünkre.