2022.07.14. 15:03
A málnát szinte mindenki szereti,
mégis, ritkábban és kisebb mennyiségben fogyasztjuk, mint a legtöbb
idénygyümölcsöt. Vajon miért? Ha málna nem terem a kertünkben, bizony borsos
árat kell fizetnünk érte a piacokon. Betakarítása is nehézkes, hiszen szúrós
növényről van szó, ráadásul a leszüretelt gyümölcs hamar romlik. Mindezek
ellenére, ha csak tehetjük, lakmározzunk be jól málnából a május-július közti
szezonban, mert nem csak az egyik legfinomabb, de a legegészségesebb bogyós
gyümölcs is egyben.
Már a málna élénk színe is
árulkodó, rengeteg hasznos antioxidáns tartalmú vegyületet, flavonoidot rejt
magában. Bővelkedik természetesen vitaminokban és ásványi anyagokban is.
C-vitamin tartalma kiemelkedő, de a B-vitamin család számos tagját is
tartalmazza, valamint az A-vitamin előanyaga is megtalálható benne. Ásványi anyagai közül feltétlen említést érdemes a vas, a kalcium, a kálium és a
magnézium.
A málna rendkívül zamatos, édes,
ízletes gyümölcs, energiatartalma ennek ellenére mégis alacsony. 100 g gyümölcs
kb. 35 kcal energiát tartalmaz, amely kb. két kis kocka csokoládé
energiatartalmával ér fel.
Alacsony energiatartalma ráadásul
rendkívül magas rosttartalommal párosul, hiszed vagy sem, a málna az egyik
legmagasabb rosttartalmú gyümölcs. Natúr formában bátran fogyaszthatják
diétázók és cukorbetegek is, lassan emeli a vércukorszintet és
pektintartalmának köszönhetően kíméletesen, mégis hatékonyan támogatja az
emésztőrendszer salaktalanító munkáját.
A málna vitaminjai és ásványi
anyagai hozzájárulnak az egészséges vérnyomás fenntartásához, de a menstruáció
okozta kellemetlen tüneteket is természetesen orvosolja. Rostjai védik az
érfalak egészségét, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér
LDL-koleszterin szintje is.
Amikor a málna jótékony
hatásairól beszélünk, óhatatlanul is a finom bogyótermésre gondolunk, pedig a
málna minden „porcikája” felhasználható, sőt, levelei és hajtáscsúcsai
gyógynövény minősítésben funkcionálnak. A málnabokor fiatal levelei és hajtása
akár friss saláták kiegészítőjeként is használható, szárított változatban pedig
gyógyteát főzhetünk belőle. A málnalevél főzetével orvosolhatók meghűléses
panaszok, természetes lázcsillapítóként is használható, de kismamák is fogyaszthatják a reggeli rosszullétek
enyhítésére.
A málnalevélben található
cseranyagok hasmenéses panaszok esetén is segíthetnek, de a szájüregben lévő
gyulladásos képleteket (pl. fogínygyulladás, afta) is megnyugtatja a málnalevél
főzettel történő gyakori öblögetés.
Ha csak tehetjük, fogyasszunk
rendszeresen friss málnatermést a tavaszi-nyári időszakban, és szárítsunk ép
málnaleveleket az őszi-téli időszakra. A frissen szüretelt és folyóvíz alatt
átöblített sérülésmentes terméseket le is fagyaszthatjuk, hiszen a málna
mélyhűtve, sőt, hőkezelve is megőrzi jellegzetesen finom aromáját.
Ha nagyobb mennyiségű málnához
jutunk, nem fogunk csalódni, ha szörpöt vagy lekvárt/dzsemet készítünk belőle,
bearanyozhatjuk vele a szürke, zord téli napokat.