2025.01.17. 11:26
Rendszeresen
rendszertelenül?
Manapság, talán kevésbé van jelen a
rendszertelen táplálkozás okai között a lehetőségek hiánya, hiszen az
élelmiszeripar kínálata óriási, egymást érik az élelmiszerüzletek, pékségek,
büfék, gyorséttermek, cukrászdák. A problémát sokkal inkább az időhiány okozza.
Bármennyire is közhelyes a kifejezés, valóban rohanó világ a miénk, ahol a
teljesítménykényszer sokszor elviszi a fókuszt saját igényeinkről. És bár némi
odafigyeléssel és előre tervezéssel rendszert vihetnénk mindennapi
táplálkozásunkba is, gyakran esünk abba a hibába, hogy önmagunkat háttérbe
soroljuk a sok egyéb teendő mellett. Ennek viszont hosszú távon olyan
következményei lehetnek, amelyek akár munka-és teljesítőképességünkre is
kihatnak majd.
Ha magunkba nézünk, vagy megvizsgáljuk a
környezetünkben élőket, hamar összegyűjthetjük, melyek a leggyakoribb okai a
rendszertelen táplálkozásnak:
·
Nincs
időnk reggelizni, fontosabb, hogy 20 perccel tovább alhassunk
·
Belemerülünk
a munkába, és legtöbbször az ebédidőt is a tárgyalóban töltjük
·
Műszakban
dolgozunk, ahol az étkezés lehetőségei sok szempontból korlátozottak
·
A
munkahelyen nincs megfelelő étkezési lehetőség, és nincs energiánk nap mint nap
otthonról vinni az ételt
·
A
munkahelyi stressz hatására étvágyunk sincs egész nap, inkább kibírjuk estig
·
Kihagyjuk
a vacsorát, mert ha nekiállunk enni, félő, hogy abba sem tudjuk hagyni,
különben is, „az esti étkezés hizlal.”
..és még hosszasan sorolhatnánk a
hasonló okokat és indokokat.
Ha megvizsgáljuk, hogyan működik
szervezetünk, és feltárjuk a rendszertelen táplálkozás negatív következményeit,
talán megváltozik a véleményünk önmagunk igényeit illetően.
Minden élő szervezet rendelkezik
alapanyagcserével, azzal az energiaigénnyel, amely az életben maradáshoz
elengedhetetlen. Az emberi szervezet működését nagyban befolyásolja életvitelünk,
és bár rendkívüli az alkalmazkodó képességünk, testünk túlzott kizsákmányolása
előbb-utóbb megbosszulja magát.
Életvitelünk, egészségi állapotunk
jelentősen befolyásolja biológiai igényeinket, de nemtől, kortól, aktivitástól
függetlenül elmondhatjuk, hogy egy emberi test napi energiaigényét kb. 3-6
étkezéssel biztosíthatjuk, optimálisan.
Mi
történik a szervezetünkben, ha rendszertelenül táplálkozunk?
A rendszertelen táplálkozás a szervezet nem
megfelelő időben történő ellátását jelenti a számára szükséges tápanyagokkal. A
rendszertelenség tehát éhezéses és túlevéses állapotok sorozatát jelenti.
·
Éhezéses időszak: Ha szervezetünk hosszú órákon át nem
kap megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot (koplalás időszaka), akkor a
lehetőségeihez mérten igyekszik előállítani a szervek zavartalan működéséhez
szükséges mennyiséget. Legfőbb energiaraktárainkat a zsírraktárak adják. A
zsírt energiává (vércukorrá) alakítani viszont kifejezetten energiaigényes
folyamat. Energiahiány esetén a szervezet nem –vagy csak kis mértékben -lesz képes
zsírt bontani, ezért találnia kell egy olyan folyamatot, amely kisebb energia-befektetés
mellett is energiát ad. Ez pedig nem lesz más, mint az izombontás.
Izomfehérjéből ugyanis kisebb energia-befektetéssel lehet energiához jutni.
Éhezéses időszakban tehát szervezetünk izomsejteket kényszerül beáldozni a
zavartalan működése érdekében. Az izombontás viszont a szervezet
energiaigényének csökkenésével jár (alapanyagcsere csökkenés), hiszen minél
kevesebb az aktív izomsejt, annál kevesebb energiával is beérjük nap mint nap.
·
Túlevéses időszak: Amikor szervezetünk egy energiahiányos
időszakot követően ismét élelemhez jut, igyekszik a lehető legtöbbet zsírrá
alakítani, hiszen a zsírraktározás az egyik legkézenfekvőbb módja az energia,
élő szervezetben történő hosszú távú tárolásának. A rendszertelen táplálkozás tehát
nem más, mint „rendszeres össze-vissza” táplálkozás. Mivel testünk nem
tudhatja, mikor következik be az újabb energia-és tápanyag hiány, csak azt
érzékeli, hogy gyakorta megesik, minden lehetőséget kihasznál a tartalékolásra.
·
Jojó effektus: Ahogy már említettem, éhezéses
időszakban izmot veszítünk, táplálkozást követően pedig zsírt raktározunk. Egy
éveken át fennálló rendszertelen életvitel jelentős, akár visszafordíthatatlan
anyagcsere-csökkenést is okozhat. Megfelelő diétával ugyanis előidézhető a
zsírbontás, izmot építeni viszont kizárólag sporttal lehet. A sokéves
rendszertelen életmód nem feltétlen jelent hízást (súlygyarapodást), hiszen a
zsírraktározást izombontás követi, és fordítva, viszont testünk izom-zsír
aránya jelentősen megváltozhat. A gyakorlatban ezt a következő gondolat
támasztja alá: „Régen bármit ehettem, most viszont már a levegőtől is hízom!”
Nem
éhezem…vagy mégis?
Gyakran előfordul, hogy
egy-egy főétkezés kimaradását étvágytalansággal indokoljuk. Pl. „Miért
reggelizzek, reggel sosem vagyok éhes!”
Sajnos, a biológiai- azaz a
szervezetünk által megélt- éhezés nincs mindig összhangban az érzéseinkkel.
Éhezhet úgy szervezetünk, hogy közben nem
érzünk éhséget (pl. a rendszeresen elmaradó reggeli hatására), illetve éhség
érzés törhet ránk akkor is, amikor szervezetünknek nincs szüksége energiára (a
legtöbb hirtelen megkívánt étel, édesség)
Az
étkezések ütemezése
Étkezéseink számát, minőségét és mennyiségét rengeteg tényező befolyásolja, viszont a napi 3 alkalomnál kevesebb étkezés (reggeli, ebéd vagy vacsora rendszeres elmaradása) rendszertelen táplálkozásnak minősül. Természetesen, nemcsak az étkezések száma a fontos, hanem azok időzítése is. Legjobb, ha a reggelit az ébredést követő 1,5 órán belül elfogyasztjuk, a vacsorát a lefekvést megelőző 3-3,5 órával időzítjük, ebédelni pedig a két említett étkezés között, inkább a reggelihez „közelebb” ideális. A 3 főétkezést, szükség esetén kisétkezésekkel is kiegészíthetjük.