A sárgadinnye

A sárgadinnye

2021.07.19. 15:28

A tökfélék családjába tartozó sárgadinnye ázsiai eredetű gyümölcs, számos alfaját, hibdirdjét ismerjünk hazánkban is.

A sárgadinnye húsának jellegzetes élénk színét a béta karotin adja, amely vegyület sejtmegújító, antioxidáns hatással rendelkezik, a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul, amely vitamin szükséges az  immunrendszerhez hatékony működéséhez, a szem egészségéhez és a vörösvérsejtek termelődéséhez egyaránt.

Másik, szintén antioxidáns hatású vitaminja a C-vitamin, amelyből egy nagyobb szelet sárgadinnye tartalmazza a napi szükségletet.

Ahogyan a legtöbb gyümölcs, a sárgadinnyében is megtalálható a B-vitamin család számos tagja, ezek közül talán a folsav a legjelentősebb mennyiségben. A megfelelő folsav ellátottság kiemelten fontos várandós kismamáknál, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió velőcső záródási folyamataihoz nélkülözhetetlen. De legalább ennyire fontos a száj - és gyomor-bélnyálkahártya egészségének megőrzéséhez, a fehér-vörösvérsejtek illetve a vérlemezkék képződéséhez.

A sárgadinnye gyümölcshúsa káliumban is bővelkedik, amely kémiai elem a nátriummal együtt az ingerületátvitelhez, a megfelelő izomműködéshez nélkülözhetetlen. Szükséges továbbá a sejtek anyagcseréjéhez illetve a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához.

A sárgadinnye is rengeteg vizet tartalmaz, tömegének kb. 90%-át teszi ki, így a nyári melegben remek frissítő, hidratáló gyümölcs. Bár édes ízű, energiában viszonylag szegény, 100 g sárgadinnye kb. 35-40 kcal-t tartalmaz, amelyből 8-10 g a szénhidrát.

Vízben oldódó és oldhatatlan rostokban egyaránt gazdag gyümölcs, hatékonyan mégis kíméletesen fokozza a bélperisztaltikát, ezzel segítve a salakanyagok ürülését a szervezetből. A dinnye rostjai a vastagbélben élő baktériumok számára táplálékul szolgálnak, így a rendszeres gyümölcsfogyasztás segít fenntartani vagy helyreállítani az egészséges bélflórát.

Cukorbetegek, szénhidrát-anyagcsere-zavarban érintettek egyszerre kisebb mennyiséget fogyasszanak belőle. Bár glikémiás indexe alacsonyabb, mint a görögdinnyéé (kb. GI 65), nagyobb mennyiség fogyasztása növelheti a vércukorszintet illetve bőséges inzulinelválasztást eredményezhet.

Ha szeretnénk igazán zamatos és friss sárgadinnyét vásárolni, a gyümölcs kiválasztásakor vegyük szemügyre azt a végét, ahol az inda levált róla. Ha az inda elszáradt vége még a termésen van, biztosak lehetünk benne, hogy a gyümölcsöt éretlenül szedték le. Ha az inda egykori helyén a gyümölcs héja puha, ujjal könnyen benyomható, a gyümölcs már nem friss. A finom, érett de friss dinnye az említett ponton kemény, kellemes, intenzív illatú. Ha nincs módunk ilyen tüzetességgel megvizsgálni a gyümölcsöt, válasszunk nagyobb méretű sárgadinnyét, mivel az apró dinnyék többsége majdnem biztos, hogy éretlen.