A spárga

A spárga

2021.06.15. 11:18

Ki gondolná, hogy a spárga a hagymafélék rokona? Bár külalakjában, ízében és színében sincs semmi hasonlatosság a két növény között, rendszertanilag mégis közel állnak egymáshoz.

A királyok eledelének is nevezett spárga termesztése meglehetősen körülményes, ezért is a szimbolikus elnevezés, a magasabb árkategóriás idényzöldségek közé tartozik, nálunk is.

A spárgafogyasztás jótékony hatásait már meglehetősen régóta ismerjük, a népi gyógyászatban főként fájdalom-és gyulladások csökkentésére használták. Ma már jóval többet tudunk beltartalmi értékeiről, így nem véletlen, hogy a legegészségesebb zöldnövények között tartjuk számon.

A zöld és fehér spárga is rendkívül gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Értékes hatóanyagaihoz viszont rendkívül alacsony kalóriatartalom társul (kb. 20 kcal/100 g), így nincs az a szigorú testtömeg-csökkentő diéta, amibe ne férne bele egy kis – vagy inkább jó sok- spárga.

Vitaminjai közül az A, C, K, E-vitaminok a kiemelkedőek, de a B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Kálcium, vas-és kálium tartalma is említést érdemel, illetve lúgos kémhatása is vonzóvá teszi sokak számára. A spárga rendszeres fogyasztása segíti a vesék munkáját, hatékony vízhajtó hatással bír, bizonyos típusú epekövek megelőzésében illetve az apróbb kövek vagy vesehomok feloldásában, kivezetésében is hatékony. Köszvényesek számára is ajánlott zöldnövény, hiszen gyakori étrendbe iktatásával csökkenti a vér purintartalmát.

A spárga kedvező összetételével segít fenntartani a szervezet illetve a vér sav-bázis egyensúlyát, rostjai hatékonyan, de kíméletesen tisztítják az emésztőrendszert, és hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakításához.

Sokan mégis idegenkednek a spárgától, mivel fogyasztását követően a vizelet illata kellemetlenné válik, ez pedig ijesztő, visszatetsző lehet. Nincs ok aggodalomra, az említett jelenség teljesen természetes és egyáltalán nem káros. A spárga tartalmaz bizonyos kéntartalmú vegyületeket, amelyek lebomlásából származik a jellegzetes illat.

Bár a zöld és a fehér spárga íze illetve állaga némileg különböző, makro-és mikrotápanyag-tartalom tekintetében egészen hasonlóak.

Fontos viszont, hogy a spárgát frissen vásároljuk illetve használjuk fel, mert bár állás során vitamin-és ásványianyag tartalma kevéssé változik, élvezeti értéke hamar csökken. Ha a spárgát nem szeretnénk vásárlás után közvetlenül felhasználni, nedves konyharuhába tekerve, hűtőszekrényben tárolva 1-2 napig állagromlás nélkül megőrizhetjük.