2025.01.20. 11:58
A stresszevés és
következményei
A stressz mindannyiunk életében jelen
van, de nem azonos módon hat ránk. Ha a stressz és az étvágy kapcsolatát
vizsgáljuk, is gyakran ellentétes reakciókat tapasztalunk. Vannak, akiknek egy falat sem megy le a
torkán stresszhelyzetben, illetve olyanok is, aki el sem tudnak képzelni egy
stresszes napot nyugtató nasik és rágcsák nélkül.
Utóbbi eset felettébb veszélyes, hiszen
a stressz mindennapjaink szerves része, és a stressz ilyen típusú kezelése
nehezen egyeztethető össze az egészséges életmóddal.
De még mielőtt megoldást keresnénk a
stresszevésre, érdemes szót ejtenünk azokról is, akik képtelenek evésre
gondolni stresszes időszakban. Az ilyen típusú emberek ugyanis a stressz enyhülésével,
megszűnésével (pl. a munkából hazaérve) hajlamosabbak a nassolásra. És persze
vannak olyanok, akikre a stresszevés és a nyugalmi nassolás egyaránt jellemző. Ennek
alapján levonhatjuk a következtetést, bármelyik csoport tagjait is erősítjük, érdemes
odafigyelnünk az ételek tudatos megválasztására, minden időszakban.
A finom ételek, azok közül is a jutalmazásul
szolgáló, magas cukor-és/vagy zsiradék tartalmú finomságok olyan típusú
endorfinszerű hormonok felszabadulását idézik elő, amelyek egyfajta „kábítószerként”
hatnak szervezetünkre. Ezek a hormonok képesek csökkenteni a stressz hatására megemelkedett
vérnyomást, illetve befolyással vannak egyéb hormonok szintjére is. A stressz
akut tüneteinek kezelésére tehát valóban jótékonyan hatnak, viszont szervezetünk
tényleges egészségének megőrzése szempontjából már igencsak kérdéses hatásuk.
Hogyan kezeljük a stressz-okozta
éhségérzést?
Tény, hogy egy mardosó éhséget nehéz
nem-evéssel orvosolni, viszont a stresszevés többnyire nem farkaséhséget
generál, sokkal inkább rágcsálásra ösztönöz. Azaz nem kimondottan tápanyag-felvételre
buzdít, inkább olyan hosszan tartó cselekvésre, amely tudat alatt tereli el a
figyelmünket a stresszfaktorról.
A folyamatos rágcsálás viszont azért
rendkívül veszélyes, mert a nagy energiatartalmú élelmiszerek (keksz, chips,
gumicukor, csoki, ropi, stb.) kisebb volument jelentenek, tehát a gyomor
feszülése nem számottevő, pedig ez az egyik legfőbb ingere a jóllakottság-érzés
kialakulásának. Így a rengeteg felesleges kalóriát, gyakorlatilag észrevétlenül
fogyasztjuk el. Ez pedig azt is jelenti, hogy a stresszes időszakban
elfogyasztott nagy energiatartalmú élelmiszer nem helyettesít egy következő
étkezést. Ha pl. végignassoltuk az egész délelőttöt, ugyanolyan étvággyal
fogjuk elfogyasztani az ebédünket is, mintha délelőtt semmit sem ettünk volna.
Ha jobban belegondolunk, a legtöbb
addiktív tevékenység, pl. a dohányzás vagy italozás is a nassoláshoz hasonló
mozdulatokkal jár: néhány másodpercenként a szánkhoz emelünk valamit. Fontos természetesen
az elfogyasztott étel íze (dohányzásnál a cigaretta típusa, alkohol
fogyasztásnál az ital fajtája), de a cselekvés szertartása legalább olyan
jelentőségű.
Hogyan kompenzáljuk a stresszevés
előnytelen következményeit?
A leginkább célravezető természetesen az
volna, ha stresszes időszakban is képesek volnánk felhagyni a felesleges
nassolással, viszont ez csak elméletben ennyire egyszerű. Ha egy stresszevő embert
arra kérünk, hogy átmenet nélkül mondjon le a nyugtató falatokról, még nagyobb
stresszt generálunk számára. Hosszútávon persze ez sem lehetetlen, de nem
érdemes a lépcsőfokokat kihagyni:
·
Első
lépésként igyekezzünk odafigyelni a nasi minőségére. Fontos, hogy a rágcsált
étel íze számunkra kedves legyen, hiszen ez váltja ki a hormonok
felszabadulását. De vajon minden egészségtelen, ami finom? Nem feltétlenül.. Járjunk
egy lépéssel önmagunk előtt, és egy stresszesnek ígérkező nap előtt készüljünk fel
duplán jó nasikból. Azaz, a rágcsa íze legyen ínycsiklandó, de energiatartalma
visszafogott. Ha pl. szívesen nasizunk édes ételeket, vásároljuk cukormentes
cukorkákat, rágógumikat, vagy készítsünk pl. házi készítésű gyümölcsjoghurtot,
kekszet, energiamentes cukorpótlókkal. Ha a cukrot energiamentes
édesítőszerekkel helyettesítjük, illetve ügyelünk a zsírszegénységre, máris rengeteg
fölös kalóriától óvtuk meg magunkat. Abban az esetben ha sós ételeket nassolunk
szívesebben, vágjunk fel különböző zöldségeket kisujjnyi hasábokra (pl.
sárgarépa, uborka, paprika, karalábé stb.) A zöldségek íze önmagában nem biztos,
hogy elég intenzív a stresszcsökkentő hatás eléréséhez. Ezért joghurtból
különböző fűszerekkel készíthetünk olyan mártogatóst hozzájuk, amelyek intenzív
ízélményt biztosítanak, energiaszegény változatban. (A chipsek sem azért
kedveltek, mert „krumpli íz”-ük van, hanem mert intenzív aromájú bevonatot
kapnak a burgonyaszeletek.)
·
Ha
a fentiek alapján már megtanultunk „jót” csipegetni a stresszes időszakokban,
megpróbálhatjuk a stresszt egyéb módszerekkel is csillapítani. A testmozgás pl.
hasonló endorfinszerű anyagok felszabadulását okozza, mint a nassolás. Ha ez
kezdetben esélytelennek tűnő kihívás, akkor napoljuk el (napoljuk, ne heteljük!
J ), és
kezdjünk bele egy jó könyvbe.
Meg kell tanulnunk kilépni a
mókuskerékből, ellenkező esetben a kényszer szül majd alkalmat a pihenésre (pl.
betegség). Ezért „erőltessük” a pihenőidő beiktatását olyan programokkal és tevékenységekkel,
amelyek elterelik figyelmünket a stresszről, és akár a stressz okozta evési
kényszerről is.