2020.12.02. 09:05
A sült gesztenye ínycsiklandó
illata semmihez sem fogható! Ősz végén, télen a legtöbb piacon, vásárban
kapható ez a finom csemege, hűvös időben felmelegíti a testet és a lelket
egyaránt.
Talán nem is sejtjük, de ennek az
igazán finom téli gyümölcsnek a fogyasztása számos előnyös hatást is gyakorol
szervezetünkre.
Ugyan szénhidrátban dús
élelmiszerről van szó, lassan felszívódó szénhidrátjai fokozatosan látják el
szervezetünket energiával, hosszútávon stabil vércukor-és inzulinszintet
biztosítva.
A szelídgesztenyét vagy más néven
marónit a népi gyógyászatban elsősorban görcsoldásra használták, de kiváló
természetes orvossága volt a hasmenésnek és bizonyos légzőszervi
megbetegedéseknek egyaránt. A termésből készült méz, illetve a fakéregből és
gesztenyelevélből főzött tea erős baktériumölő hatással rendelkezik.
A szelídgesztenye továbbá
rendkívül jó kálium-, magnézium-, vas-, foszfor -illetve rézforrás, de a
B-vitamin család számos tagja is megtalálható benne, illetve C-és E-vitaminban
is gazdag.
A szelídgesztenye termésében
található eszcin nevű antioxidáns anyag erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal
rendelkezik, mindemellett hatékonyan növeli az erek falának rugalmasságát. Az
eszcin nevű szaponinkeverék vadgesztenyéből nagyobb mennyiségben is kinyerhető,
viszont a vadgesztenye húsa fogyasztásra nem alkalmas, sőt, mérgező!
Az eszcin illetve eszcint
tartalmazó krémek külsőleges alkalmazása is elterjedt, mérsékli az aranyeres
tüneteket illetve a visszeres problémákat, és újabb kutatások szerint a
nyirokkeringésre hatva alkalmassá válhat a narancsbőr kezelésére is.
A szelídgesztenyét fogyaszthatjuk
önmagában, sütve, készíthetünk belőle krémlevest, szószt, de húsok mellé is
kínálhatjuk, sőt, húsok töltelékalapjaként is kiválóan megállja a helyét.
Ezenkívül természetesen számos ismert desszert alapanyaga, de mint
gesztenyeliszt, a reform táplálkozás területén is egyre gyakrabban találkozhatunk
vele. A búzalisztnél alacsonyabb glikémiás indexe illetve gluténmentessége
miatt sokak által kedvelt alternatíva.