2021.08.26. 08:23
Az ősz egyik legmeghatározóbb
gyümölcse a hamvas szilva. A hazai kertekben gyakran jelenlévő gyümölcsfákról, fajtától függően augusztustól-októberig szüretelhető a zamatos gyümölcs. A
szilvafák 23 faja él nálunk, amelyek csonthéjas termései ízben, színben,
méretben és formában némileg különböznek egymástól. Bármelyik típust is
részesítsük előnyben, biztosak lehetünk benne, hogy ha szilvát fogyasztunk, nemcsak
az ízélmény garantált, de szervezetünk is hálás lesz érte. A szilva ugyanis
bővelkedik az emberi szervezet számára fontos mikro- és makrotápanyagokban.
A szilva gyümölcshúsa magas
víztartalommal rendelkezik (kb. 85%), de természetes cukortartalma sem
elhanyagolható. Aggodalomra azonban nincs okunk, hiszen a szilva kiemelkedően
magas rosttartalma nem engedi a benne lévő cukrokat túl gyorsan felszívódni,
így a gyümölcs fogyasztása egyenletes vércukorszint-emelkedést okoz. (Cukorbetegség
illetve egyéb szénhidrát-anyagcserezavar esetén a gyümölcs cukortartalmával
számolni kell.)
Rostjai közül említést érdemel a
pektin, amely nemcsak a vércukor- és inzulinszint stabilitásában játszik
szerepet, de természetes gyulladáscsökkentő hatását is kifejti az
emésztőrendszerben. Mindemellett a bélperisztaltikát is fokozza, így a
székrekedésben szenvedők számára a rendszeres szilvafogyasztás természetes
segítséget jelenthet. Egy másik rosttípus, a cellulóz is jelen van a
gyümölcsben, amely a pektinhez hasonló tulajdonságai mellett a vastagbél baktériumflórája
számára szolgál táplálékul.
A szilva igazi vitaminbomba, a B-vitamin család számos tagját (Pl. B1-,
B2-, B6) tartalmazza, de béta-karotin illetve A és C-vitamin tartalma is
kiemelkedő. Ásványi anyagok közül– a
teljesség igénye nélkül- tartalmaz foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, a
nyomelemek közül pedig a cinket érdemes kiemelni. A cink létfontosságú a
csontok fejlődéséhez és az ivarszervek megfelelő működéséhez, de a szénhidrát
anyagcsere és a megfelelő vércukorszint fenntartásához is elengedhetetlen.
És ha ez még mind nem lenne elég, a hazai termések közül a szilva az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs. Antociánt, rutint, flavonoidokat, quercetint is tartalmaz, főként a héja, ezért mindenképpen érdemes a gyümölcsöt héjjal együtt fogyasztani.
Legjobb, ha a szezonban naponta többször szemezgetünk belőle, friss szilva híján pedig nassoljuk bátran az aszalt változatot. Az aszalt szilva beltartalmi értéke (vitamin-ásványi-anyagok, rostok, antioxidánsok) csaknem egyenértékű a friss gyümölcsével.
Bőséges termés esetén mi magunk
is próbálkozhatunk a gyümölcs szárításával, de akár házi szilvalekvárt is
készíthetünk belőle. A gyümölcs magas cukor-és pektintartalma lehetővé teszi,
hogy cukor hozzáadása nélkül, 100% gyümölcstartalmú szilvalekvárt készítsünk.
Érdemes a fagyasztóba is eltenni néhány dobozzal ebből
az értékes gyümölcsből, hogy a következő szezonig is élvezhessük zamatát és
jótékony hatásait.