A szilva

A szilva

2021.08.26. 08:23

Az ősz egyik legmeghatározóbb gyümölcse a hamvas szilva. A hazai kertekben gyakran jelenlévő gyümölcsfákról, fajtától függően augusztustól-októberig szüretelhető a zamatos gyümölcs. A szilvafák 23 faja él nálunk, amelyek csonthéjas termései ízben, színben, méretben és formában némileg különböznek egymástól. Bármelyik típust is részesítsük előnyben, biztosak lehetünk benne, hogy ha szilvát fogyasztunk, nemcsak az ízélmény garantált, de szervezetünk is hálás lesz érte. A szilva ugyanis bővelkedik az emberi szervezet számára fontos mikro- és makrotápanyagokban.

A szilva gyümölcshúsa magas víztartalommal rendelkezik (kb. 85%), de természetes cukortartalma sem elhanyagolható. Aggodalomra azonban nincs okunk, hiszen a szilva kiemelkedően magas rosttartalma nem engedi a benne lévő cukrokat túl gyorsan felszívódni, így a gyümölcs fogyasztása egyenletes vércukorszint-emelkedést okoz. (Cukorbetegség illetve egyéb szénhidrát-anyagcserezavar esetén a gyümölcs cukortartalmával számolni kell.)

Rostjai közül említést érdemel a pektin, amely nemcsak a vércukor- és inzulinszint stabilitásában játszik szerepet, de természetes gyulladáscsökkentő hatását is kifejti az emésztőrendszerben. Mindemellett a bélperisztaltikát is fokozza, így a székrekedésben szenvedők számára a rendszeres szilvafogyasztás természetes segítséget jelenthet. Egy másik rosttípus, a cellulóz is jelen van a gyümölcsben, amely a pektinhez hasonló tulajdonságai mellett a vastagbél baktériumflórája számára szolgál táplálékul.

A szilva igazi vitaminbomba,  a B-vitamin család számos tagját (Pl. B1-, B2-, B6) tartalmazza, de béta-karotin illetve A és C-vitamin tartalma is kiemelkedő.  Ásványi anyagok közül– a teljesség igénye nélkül- tartalmaz foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot, a nyomelemek közül pedig a cinket érdemes kiemelni. A cink létfontosságú a csontok fejlődéséhez és az ivarszervek megfelelő működéséhez, de a szénhidrát anyagcsere és a megfelelő vércukorszint fenntartásához is elengedhetetlen.

És ha ez még mind nem lenne elég, a hazai termések közül a szilva az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs. Antociánt, rutint, flavonoidokat, quercetint is tartalmaz, főként a héja, ezért mindenképpen érdemes a gyümölcsöt héjjal együtt fogyasztani.

Legjobb, ha a szezonban naponta többször szemezgetünk belőle, friss szilva híján pedig nassoljuk bátran az aszalt változatot. Az aszalt szilva beltartalmi értéke (vitamin-ásványi-anyagok, rostok, antioxidánsok) csaknem egyenértékű a friss gyümölcsével.

Bőséges termés esetén mi magunk is próbálkozhatunk a gyümölcs szárításával, de akár házi szilvalekvárt is készíthetünk belőle. A gyümölcs magas cukor-és pektintartalma lehetővé teszi, hogy cukor hozzáadása nélkül, 100% gyümölcstartalmú szilvalekvárt készítsünk.

Érdemes a fagyasztóba is eltenni néhány dobozzal ebből az értékes gyümölcsből, hogy a következő szezonig is élvezhessük zamatát és jótékony hatásait.