2022.02.16. 14:58
A tápióka a magyar konyha nem
jellegzetes alapanyaga, de a reformtáplálkozás mégis be-becsempészi a
köztudatba ezt az egzotikus hangzású élelmiszert.
A tápióka alapvetően a manióka
vagy más néven kasszava nevű növény gumójából kinyert keményítő. A manióka
Amerika trópusi részein őshonos növény. Gyakorlatilag a legtöbb trópusi
országban termesztik, mivel gumója rendkívül széles körben felhasználható.
Készítenek belőle lisztet, keményítőt, kenyeret, de még különféle alkoholos
italok alapjául is szolgálhat.
A tápióka tehát a manióka
gumókból kinyert keményítő. Mivel gluténmentes, a diétára szorulóknak illetve a
reform táplálkozás híveinek kedvelt sűrítőanyaga. Többféle formában kapható,
por, gyöngy, pehely és granulátum változatban is megvásárolhatjuk.
A tápióka szénhidrát tartalma
rendkívül magas. 100 grammja kb 360 kcal energiatartalommal bír, és 90 gramm
szénhidrátot tartalmaz. Mivel teljesen íztelen, édes és sós ételekhez is
felhasználható. Lisztje alapvetően sűrítésre szolgál, a tápióka gyöngyből pedig
leggyakrabban mutatós pudingot vagy levest készítenek. Az elsőre riasztóan
magas szénhidrát tartalomól sem kell nagyon megijednünk, mivel egészen kis
mennyiség is elegendő belőle a sűrítéshez vagy puding, leves készítéséhez.
A tápióka vastartalma kiemelkedő,
és ez a típusú keményítőféleség az emésztésre is pozitívan hat, nyugtatja a
bélrendszert, csökkenti a puffadásos tüneteket, IBS-ben is pozitív hatásúnak
mutatkozik. A vastagbéldaganatok kialakulásának okait célzó kutatások is
ígéretes eredményekről számoltak be a tápiókakeményítő fogyasztásával
kapcsolatosan.
Kismamák számára is ajánlott
alapanyag, szoptatás idején növeli a tejelválasztást, és allergizáló hatása
sincs a babára nézve.
A tápiókaliszt bármely háztartásban
jó szolgálatot tesz, kiváló sűrítő, főzelékekhez, krémlevesekhez, mártásokhoz
jól használható. Mivel rostokat nem, illetve csekély mennyiségben tartalmaz,
önmagában gyors vércukorszint emelkedést okoz. Rostdús zöldségből készülő
főzeléket viszont bátran sűríthetünk vele, de egy zöldségekben gazdag ebéd
után, desszertként is kínálhatunk egy finom tápiókapudingot.