A tápióka

A tápióka

2022.02.16. 14:58

A tápióka a magyar konyha nem jellegzetes alapanyaga, de a reformtáplálkozás mégis be-becsempészi a köztudatba ezt az egzotikus hangzású élelmiszert.
A tápióka alapvetően a manióka vagy más néven kasszava nevű növény gumójából kinyert keményítő. A manióka Amerika trópusi részein őshonos növény. Gyakorlatilag a legtöbb trópusi országban termesztik, mivel gumója rendkívül széles körben felhasználható. Készítenek belőle lisztet, keményítőt, kenyeret, de még különféle alkoholos italok alapjául is szolgálhat.
A tápióka tehát a manióka gumókból kinyert keményítő. Mivel gluténmentes, a diétára szorulóknak illetve a reform táplálkozás híveinek kedvelt sűrítőanyaga. Többféle formában kapható, por, gyöngy, pehely és granulátum változatban is megvásárolhatjuk.
A tápióka szénhidrát tartalma rendkívül magas. 100 grammja kb 360 kcal energiatartalommal bír, és 90 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mivel teljesen íztelen, édes és sós ételekhez is felhasználható. Lisztje alapvetően sűrítésre szolgál, a tápióka gyöngyből pedig leggyakrabban mutatós pudingot vagy levest készítenek. Az elsőre riasztóan magas szénhidrát tartalomól sem kell nagyon megijednünk, mivel egészen kis mennyiség is elegendő belőle a sűrítéshez vagy puding, leves készítéséhez.
A tápióka vastartalma kiemelkedő, és ez a típusú keményítőféleség az emésztésre is pozitívan hat, nyugtatja a bélrendszert, csökkenti a puffadásos tüneteket, IBS-ben is pozitív hatásúnak mutatkozik. A vastagbéldaganatok kialakulásának okait célzó kutatások is ígéretes eredményekről számoltak be a tápiókakeményítő fogyasztásával kapcsolatosan.
Kismamák számára is ajánlott alapanyag, szoptatás idején növeli a tejelválasztást, és allergizáló hatása sincs a babára nézve.
A tápiókaliszt bármely háztartásban jó szolgálatot tesz, kiváló sűrítő, főzelékekhez, krémlevesekhez, mártásokhoz jól használható. Mivel rostokat nem, illetve csekély mennyiségben tartalmaz, önmagában gyors vércukorszint emelkedést okoz. Rostdús zöldségből készülő főzeléket viszont bátran sűríthetünk vele, de egy zöldségekben gazdag ebéd után, desszertként is kínálhatunk egy finom tápiókapudingot.