2021.02.12. 17:12
Január, február, itt a nyár!
Tartja a mondás, és valóban, február hónap beköszöntével valóban úgy tűnhet,
hogy felgyorsul az idő. Egyre hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a Nap, és
bár még várhatnak ránk fagyos hetek, mégis egyértelműen érezzük, hogy kifelé
megyünk a télből.
Még azok is, akik alapvetően
kedvelik a téli hónapokat, ilyenkor vágynak már a napsütésre,
madárcsicsergésre, a természet újjáéledésére. De miért lehet akkor mégis, hogy
az emberek többsége éppen ilyenkor, kora tavasszal érzi rossz passzban magát?
A tavaszi fáradtság kifejezés
igencsak helytálló, és tényleges biológiai változásra utal szervezetünkben. A
krónikus fáradtságérzés, búskomorság, energiahiány, esetleg depresszió
hátterében összetett folyamatok állnak. A fáradtságérzés kialakulását elsősorban
hormonális változás, másodsorban pedig mikro tápanyag-hiány okozhatja.
A téli hónapokban, amikor a
nappalok rövidebben, szervezetünk több melatonin hormont termel, amelynek
következtében növekszik alvásigényünk. És bár elképzelhető, hogy télen kevésbé
gyakran éjszakázunk, pl. szabadtéri programok híján, általában napirendünk
jelentősen télen sem változik. Ritka az a munkahely például, ahol a téli
hónapokban 8 óra helyett elegendő 11-re beérni, ahogyan az iskolai oktatás
ütemezése sem változik. A téli időszak végére mindezek miatt már eleve
kimerültebbek lehetünk.
Amikor aztán elkezdenek
hosszabbodni a nappalok, a melatonin termelés csökken, szerotonin szintünk
viszont emelkedni kezd. A szerotonin képződésének fokozódásáért elsősorban a
napfény felel, viszont a csökkenő melatonin szint miatt ezekben a hetekben
átmeneti zavar állhat be az alvás-ébrenlét egyensúlyában. Ezek a változások
okozhatják elsősorban a kora tavasszal ránk törő extra fáradtságérzést,
kedvetlenséget, amely akár depresszív tünetekkel is társulhat.
A hormonális változások hatását
pedig fokozhatják a téli hónapokban megcsappanó vitamin-és
ásványianyag-készleteink is. Bár manapság télen is hozzájuthatunk friss
zöldségekhez, gyümölcsökhöz, ezek nem minden esetben tartalmaznak olyan
mennyiségű mikro tápanyagot, mint a primőr áru, illetve a lehetőségeink ellenére
is jellemzőbb a téli időszakra a zsiradékokban és szénhidrátokban dús
táplálkozás.
Jó hír viszont, hogy a tavaszi
fáradtság némi tudatossággal megelőzhető. Most még időben vagyunk, hogy
változtassunk napirendünkön és táplálkozásunkon!
A rendszeres testmozgás például
csodákra képes! A fizikai aktivitás fokozásával nemcsak keringésünk pezsdül
fel, de immunrendszerünk is erősödik, illetve olyan endorfinszerű hormonok is
felszabadulnak (a szerotonin mellett), amelyek pozitívan befolyásolják
közérzetünket. Érdemes azonban a fokozatosság elvét betartani, főleg akkor, ha
télen egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset sportoltunk.
Táplálkozási szokásainkon is
érdemes tudatosan változtatni. Figyeljünk oda arra, hogy napjában többször, kis
mennyiségű ételt vegyünk magunkhoz. Jó, ha minden egyes étkezés tartalmaz
élelmi rostokat is. Mivel az élelmi rostok legfőbb lelőhelye a zöldségek,
gyümölcsök, a rostokkal együtt ezek vitaminokkal és nyomelemekkel is ellátják
szervezetünket.
Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem! A téli hónapok
energiadús, vitamin-és rostszegény táplálkozása során most nagyobb teher jut a
kiválasztó szervrendszerre, amelyek működését bőséges folyadékbevitellel
támogathatjuk. Nemcsak az fontos, hogy a nap során elfogyasszuk a megfelelő
mennyiségű folyadékot (ideális testtömeg 4%-át), hanem az is, hogy
folyadékbevitelünk-ahogyan táplálkozásunk is-a nap folyamán kiegyenlített
legyen. Törekedjünk tehát arra, hogy a reggeli ébredés és az esti lefekvés
között ne teljen el másfél óránál több úgy, hogy nem ittunk meg legalább egy
pohár folyadékot. Igyekezzünk kerülni a cukros, koffeinnel, ízfokozóval, színezékkel
teli üdítőitalokat és az alkoholos italokat, folyadékszükségletünk nagy részét
vízzel elégítsük ki, amelyet kiegészíthetünk frissen főzött teákkal illetve
gyümölcsök és zöldségek présnedveivel.
Ha kellően tudatosak és
előrelátóak vagyunk, a most elkezdett könnyed, de rendszeres testmozgással és
változatosan összeállított táplálkozással csökkenthetünk az idei tavaszi
fáradtság kellemetlen tünetein!