2025.01.22. 11:19
A „túlevés” következményei
A „túlevés” érezhető következményeit
mindannyian ismerjük. Feszül a hasunk, elálmosodunk, gondolni sem bírunk a
nemrég még nagy élvezettel fogyasztott ételre, megfogadjuk, hogy soha többé nem
eszünk semmit, és még hosszasan sorolhatnánk az ilyenkor ránk törő érzéseket.
De vajon mi történik egy-egy ilyen alkalommal a szervezetünkben?
Erre a kérdésre a legtöbben azonnal
rávágnák a választ: hízunk! És valóban, ha túl sok ételt fogyasztottunk, akkor
elkerülhetetlen, hogy a felesleges kalóriák ne alakuljanak tartalékká. De
emellett még rengeteg olyan folyamat zajlik le szervezetünkben, amely többsége szintén
előnytelen számunkra.
Az elfogyasztott ételek tápanyagait
(fehérjék, zsírok, szénhidrátok) megemésztjük, azaz alapelemeire bontjuk. Ezek
egy részét a szervezetünk felhasználja biológiai folyamataihoz (p. hormonok
termelődéséhez, kémiai folyamatok katalizálásához stb.), másik részét pedig
sejtjeink táplálásához. Minden tápanyag alkotórész más és más feladatot lát el
szervezetünkben, és szinte minden esetben igaz, hogy egyik tápanyag a másikat
teljes mértékben nem helyettesítheti.
Ha hirtelen nagy mennyiségű (túlzott
energiatartalmú) élelmiszert fogyasztottunk, akkor az abból származó tápanyagok
nagy része a vérben, vércukor formájában jelenik meg. Vércukor szintünk ideális
esetben egy meghatározott tartományban mozoghat, azaz nem lehet sem túl
alacsony, sem túl magas. Ez a szervezet elsődleges prioritása.
A vércukorszint emelkedés kiváltja a
hasnyálmirigy inzulin termelését, amely inzulin szintén a vérbe áramlik.
Egyszerűen fogalmazva, minél több cukor kerül a vérbe, annál több inzulinra van
szükség, ugyanis az inzulin molekulák szállítják el és juttatják be a cukrot
testünk sejtjeibe.
·
Túlevést
követően hasnyálmirigyünk is túlzott terhelést kap, mivel hirtelen sok inzulint
kell termelnie! Ha gyakran/rendszeresen történik ilyesmi, egy idő után a
hasnyálmirigy kimerülhet, és kialakulhat a cukorbetegség.
Mivel túl sokáig nem maradhat magas a
vér cukorszintje, a szervezet megpróbál rövid idő alatt minél több cukrot
eljuttatni a sejtekig. Túlzott táplálékfelvétel esetén szinte biztos, hogy
marad még olyan felesleges cukor a vérben, amit a sejtek felvenni már nem
tudnak, viszont a vérben sem maradhat. Ez a cukormennyiség fog átalakulni
tartalék zsírrá.
·
A
„túlevés” valóban hizlal!
A hízás önmagában sem túl jó hír, de ami
talán még rosszabb, hogy a cukornak a zsírrá alakításához nincs szükség
inzulinra. Tehát, a hasnyálmirigy által termelt rengeteg inzulin egy jó része a
vérben marad. Ez két dolog miatt is előnytelen. Egyrészt, feleslegesen
túlórázott a hasnyálmirigyünk, másodsorban pedig:
·
a
vérben maradó inzulin gátolja a zsírégetést, inzulin jelenlétében ugyanis nincs
zsírégetés!
A véren lévő cukor egy részét a sejtek
felhasználták, másik része zsírként raktározódott. A vércukorszint tehát
csökkenni kezd. A vércukorszint bizonyos szintű csökkenése hatására
szervezetünk elkezdhetne zsírt bontani, viszont a vérben maradó, feleslegesen
termelődött inzulin ezt megakadályozza. Ebben a helyzetben a vércukorszint
megfelelő stabilitását a szervezet csak úgy tudja megteremteni, ha
·
szervezetünk
izmot bont! Az izom bontás csökkenti az anyagcserét, hiszen fogyatkoznak a
szervezet azon sejtjei, amelyek a legtöbb energiát hivatottak elégetni. Ez a
jojó effektus alapja is egyben.
Ha a túlevést követő, hirtelen csökkenő
vércukorszintet úgy próbáljuk stabilizálni, hogy újra eszünk, akkor a vérben
maradó, feleslegesen termelt inzulin hatására
·
egy
kiadósabb étkezést követően sokkal nagyobb eséllyel kívánunk olyan ételt
fogyasztani, ami ismét gyors vércukor emelkedést okoz (azaz pl. cukorban,
egyszerű szénhidrátban gazdag élelmiszer)
Ez viszont egy ördögi kör, hiszen nem
elég, hogy a néhány órával korábbi túlevés hatására már raktározott zsírt a
szervezetünk, a folyamat nagy eséllyel újra és újra megismétlődik.
A rendszeresen bekövetkező, túl nagy
mennyiségű étkezés tehát sokkal komolyabb hatással van a szervezetünkre annál,
minthogy felszedünk néhány felesleges kilót. A túlsúly kialakulása mellett akár
visszafordíthatatlan következményekkel is járhat a gyakori „túlevés”.
Legyünk előrelátóak, és igyekezzünk
inkább többször, kisebb mennyiségű és jó minőségű (egyszerű szénhidrátban és
zsírban szegény) élelmiszereket fogyasztani!