2021.11.11. 11:12
A káposztafélék és a belőlük
készült ételek igen megosztóak. Vannak, akik rajonganak értük, míg másokat
undorral tölt el a káposzta jellegzetes íze és illata. Akárhogyis, a
káposztafélék igen egészségesek!
Közülük is kiemelkedik a
vörös-vagy lilakáposzta, amelynek C-vitamin tartalma rendkívüli, többszöröse a
C-vitaminban szintén gazdag fehér fejeskáposztáénak! A lilakáposzta vörös
színét antocián tartalma adja, amely flavonoid vegyületek erős antioxidáns tulajdonságokkal
bírnak. A vöröskáposzta az antociánok több típusát is tartalmazza, egyes
vizsgálatok szerint 36 különféle flavonoid található benne. Az antociánok a szervezetben
zajló biokémiai folyamatok során keletkező szabadgyököket megköti, így védve a
sejteket azok károsító hatásától. A daganatos megbetegedések, főképp az
emésztőrendszeri illetve emlődaganatok kialakulásának esélyét bizonyítottan csökkenti
a rendszeres káposztafogyasztás. Az antociánok egyes típusai javítják az
agyműködést, sőt, a központi idegrendszer egészére pozitívan hatnak. A hideg
őszi-téli hónapokban ez a hatás kiemelten fontos lehet, hiszen bizonyos
mentális betegségek (pl. depresszió) tünetei ebben az időszakban fokozódhatnak.
Az antioxidáns vegyületek szintén más típusaik erősítik a szivet és segítik
fenntartani az érhálózat egészségét.
A káposztafélék aromájáért többek között egy glükozinolát
nevű vegyületek felelnek, amelyek nitrogén-és kén-tartalma okozza a jellegzetes
„káposzta-illatot”. A glükozinolátok egyik típusából keletkezik a biológiailag
rendkívül aktív rafanin. Ez a vegyület alapvetően a növény egészségét hivatott
szolgálni, sejtjeinek sérülésekor aktiválódik. A glükozinolátok az emberi
szervezetben szintén antioxidáns hatásokkal védik a sejteket, viszont hőkezeléssel
a rafanin jelentős része inaktiválódik. Aki a káposztát szereti, jól teszi, ha
azt nyersen is fogyasztja, minél szélesebb körben kihasználva annak sejtvédő
tulajdonságait.
Érdekes, hogy a káposztafélélben
található biológiailag aktív anyagok más típusaira kifejezetten pozitívan hat a
hőkezelés. A szervezet salaktalanításában résztvevő enzimek hatékonyságát pl.
jelentősen növelhetjük, ha a káposztát főzzük, pároljuk.
A vöröskáposzta kiemelkedően
magas C-vitamin tartalma mellett számos egyéb vitamint-és ásványi anyagot is
tartalmaz, pl. a szintén antioxidáns hatású A-vitamint, de a B-vitamin család
számos tagja szintén megtalálható benne, de kalcium, kálium, foszfor és vas
tartalma sem elhanyagolható.
A káposzta rosttartalma szintén
rendkívüli, az emésztőrendszer salaktalanítási folyamatait illetve a
bélperisztaltikát természetes módon fokozza. A vöröskáposzta bizonyos
antioxidáns vegyületei közvetetten is segítik a méregtelenítő folyamatokat,
ugyanis olyan enzimek termelődésére buzdítják a szervezetet, amelyek
kifejezetten a máj munkájának hatékonyságát növelik.
Mivel a káposzta durva rostjaira
és illóolajaira az arra érzékenyek
puffadással reagálhatnak, számukra érdemes a káposztás ételeket fedő nélkül,
puhára főzve készíteni.
A káposztafélék illetve a
vöröskáposzta teljesség igénye nélkül felsorakoztatott egészségvédő hatásait
igyekezzünk nap mint nap kihasználni. Nem sok olyan szuperélelmiszert ismerünk,
amely ennyire egészséges, ára mégis kedvező.
Az őszi-téli hónapok illetve egy
Márton-Napi lakoma a káposztaimádók számára elképzelhetetlen pikáns párolt
káposzta nélkül. És ha már Márton Nap és liba, ne feledjük, hogy a libahús és
libazsír telítetlen zsírsavtartalma minden állati eredetű élelmiszerénél
magasabb, vetekszik a halhús-és halolaj telítetlen zsírsavtartalmával!