Amit az áfonyáról érdemes tudni

Amit az áfonyáról érdemes tudni

2021.04.26. 14:09

Áfonya

Bár nehéz az élelmiszereket egészségre gyakorolt hatásuk szerint rangsorolni, de bármilyen szempontrendszert is alkalmaznánk (pl. 100 g termékre vonatkoztatott vitamintartalom, vitamin-és ásványianyag sokféleség, antioxidáns hatás, ORAC érték, stb.), az áfonya egészen biztos, hogy dobogós helyet foglalna el, minden esetben!

Néhány évtizeddel ezelőtt az áfonya még sokkal kevesebb figyelmet kapott a kutatóktól, mivel C-vitamin tartalma nem nevezhető kiemelkedőnek, a gyümölcsök között. Mióta viszont ismerjük az antioxidánsokat, illetve azok szervezetre gyakorolt széleskörű hatásait, máris fordult a kocka.

Az áfonya Észak-Amerikában őshonos növény, az ott élő indiánok étrendjében már régóta kiemelt helyet kap. Az indiánok megfigyelték, hogy ha összezúzott áfonya levével dörzsölik be az elejtett állatok megszárított húsát, azok tovább eltarthatók lesznek.

Ma már jól ismerjük az antioxidánsok jelentőségét, az élő szervezetre gyakorolt sokszínű élettani hatásait is. Szabadgyök-kötő képességük révén gátolják a daganatos megbetegedések kialakulását (különös tekintettel bizonyos típusú emlő-és prosztata-daganatokra), frissítik az agyi vérkeringést, gátolják vagy lassítják az időskori demencia megjelenését, illetve az Alzheimer-kór kialakulására is kisebb az esély magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása mellett.

Az áfonya antioxidáns hatású vegyületei közül talán az antociánok a legmeghatározóbbak, amelyek a gyümölcs intenzív kékeslila színét is adják. Az antociánok a gyümölcs héjában koncentrálódnak, ezek védik a termést az erős napsütéstől és a különböző környezeti ártalmaktól. Az antociánok a sejtek DNS-szerkezetének megóvása mellett fokozzák a szervezet kollagén termelését, lassítják a bőr öregedését, erősítik az érrendszert, csökkentik a vérnyomát és a vérrögképződés esélyét.

Az áfonya rostokban is rendkívül gazdag gyümölcs, rostjai közül pektintartalma kiemelkedő. A pektin optimalizálja a bélrendszer működését, a bélperisztaltika mértékét, így a hasmenéses és székrekedéses panaszokat egyaránt képes enyhíteni. Emellett megköti az emésztőrendszerbe került felesleges koleszterint, ezzel csökkentve a szérum-koleszterin-szintet. Természetes gyulladáscsökkentő hatása is említést érdemel, rendszeres fogyasztása mellett.

Az áfonya magas rosttartalma és alacsony cukortartalma miatt lassan, egyenletesen emeli a vércukorszintet, csökkentve ezzel a túlzott mennyiségű inzulin-termelést. Cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára is javasolható fogyasztása, és a diétázók is bátran beépíthetik étrendjükbe.

Az áfonya szezonja júliustól szeptemberig tart, érdemes ebben az időszakban rendszeresen, frissen fogyasztani belőle. Az áfonya jól fagyasztható gyümölcs, de eltarthatóságát aszalással is növelhetjük.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a friss áfonya élénk színű, hamvas, bogyója rugalmas, nem puha, nem nyálkás tapintatú.