2020.01.15. 14:37
Hazánkban az articsóka sokáig
csak dísznövényként jelent meg az udvarokban, kertekben, pedig már az ókorban ismeretes
volt számos, szervezetre jótékony tulajdonsága.
Az articsóka Észak-Afrikában
őshonos gyógynövény, Európában főként a Földközi-tenger térségeiben termesztik.
Hazánkban az elmúlt években
bukkant fel nagyobb piacok kínálatában, de még mindig főként csak a
reformtáplálkozást illetve a vegán életmódot folytatók körében ismert. Mivel
meglehetősen egyedi megjelenésű növény, sokan el sem tudják képzelni, vajon
hogyan érdemes feldolgozni és fogyasztani.
Bár az articsóka gyökere is
gyógyhatású (antibakteriális), főként levelét és a növény belső részét, a
szívét fogyasztjuk.
A levelekben található legfőbb
hatóanyag a cinarin, amely segíti az epefolyadék megfelelő minőségű és
mennyiségű termelődését, és az epe ürülését. Zsírosabb, nehezebb ételek
köreteként ezért is lehet remek választás az articsóka. A levelekből kivont
hatóanyag-koncentrátum rendszeres alkalmazása pedig krónikus epeprobklémákkal és
emésztési panaszokkal, puffadással küzdőknek jelenthet természetesen hatékony
megoldást. Fontos megjegyeznünk viszont, hogy akut epeköves panaszok esetén az
articsóka-illetve annak cinarin kivonata nem alkalmazható.
Az articsóka másik említést
érdemlő hatóanyaga az inulin, amely egy speciális, vízben oldódó növényi rost.
Mivel az emberi emésztőrendszer az inulint nem képes megemészteni, a
vastagbélben élő jótékony hatású baktériumok számára válik hasznosíthatóvá. Az
inulin tehát hatékonyan segít fenntartani az egészséges bélflórát.
Mind ezek mellett az inulin természete
cukorpótlónak is minősül. Mivel nem befolyásolja az inzulin elválasztást,
cukorbeteg illetve inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják.
Az articsóka természetes vízhajtóként
is megállja a helyét, ezt magas káliumsó-tatalmának köszönheti. Mivel a
folyadék mellett a felesleges só kiürítését is segíti, vérnyomásszabályozó
hatással is bír.
Aki tehát még nem kóstolta,
bátran próbálja ki az articsókát! Egyedi kinézete nem kell, hogy bárkit
megriasszon, feldolgozása egyszerűbb, mint gondolnánk. Főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük,
önálló ételként vagy trendi köretelemként egyaránt tálalhatjuk, sőt, akár még
szuperegészséges desszertet is varázsolhatunk belőle! Kísérletezzünk vele
kedvünk szerint, mert úgy hírlik, aki az articsókát egyszer megkóstolta, egy
életre a rabjává válik!