Articsóka

Articsóka

2020.01.15. 14:37

Hazánkban az articsóka sokáig csak dísznövényként jelent meg az udvarokban, kertekben, pedig már az ókorban ismeretes volt számos, szervezetre jótékony tulajdonsága.

Az articsóka Észak-Afrikában őshonos gyógynövény, Európában főként a Földközi-tenger térségeiben termesztik.

Hazánkban az elmúlt években bukkant fel nagyobb piacok kínálatában, de még mindig főként csak a reformtáplálkozást illetve a vegán életmódot folytatók körében ismert. Mivel meglehetősen egyedi megjelenésű növény, sokan el sem tudják képzelni, vajon hogyan érdemes feldolgozni és fogyasztani.

Bár az articsóka gyökere is gyógyhatású (antibakteriális), főként levelét és a növény belső részét, a szívét fogyasztjuk.

A levelekben található legfőbb hatóanyag a cinarin, amely segíti az epefolyadék megfelelő minőségű és mennyiségű termelődését, és az epe ürülését. Zsírosabb, nehezebb ételek köreteként ezért is lehet remek választás az articsóka. A levelekből kivont hatóanyag-koncentrátum rendszeres alkalmazása pedig krónikus epeprobklémákkal és emésztési panaszokkal, puffadással küzdőknek jelenthet természetesen hatékony megoldást. Fontos megjegyeznünk viszont, hogy akut epeköves panaszok esetén az articsóka-illetve annak cinarin kivonata nem alkalmazható.

Az articsóka másik említést érdemlő hatóanyaga az inulin, amely egy speciális, vízben oldódó növényi rost. Mivel az emberi emésztőrendszer az inulint nem képes megemészteni, a vastagbélben élő jótékony hatású baktériumok számára válik hasznosíthatóvá. Az inulin tehát hatékonyan segít fenntartani az egészséges bélflórát.

Mind ezek mellett az inulin természete cukorpótlónak is minősül. Mivel nem befolyásolja az inzulin elválasztást, cukorbeteg illetve inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják.

Az articsóka természetes vízhajtóként is megállja a helyét, ezt magas káliumsó-tatalmának köszönheti. Mivel a folyadék mellett a felesleges só kiürítését is segíti, vérnyomásszabályozó hatással is bír.

Aki tehát még nem kóstolta, bátran próbálja ki az articsókát! Egyedi kinézete nem kell, hogy bárkit megriasszon, feldolgozása egyszerűbb, mint gondolnánk. Főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük, önálló ételként vagy trendi köretelemként egyaránt tálalhatjuk, sőt, akár még szuperegészséges desszertet is varázsolhatunk belőle! Kísérletezzünk vele kedvünk szerint, mert úgy hírlik, aki az articsókát egyszer megkóstolta, egy életre a rabjává válik!