Az inulin

Az inulin

2022.03.03. 11:17

Az emésztőrendszeri problémák, az IBS, a székrekedés korunk népbetegségei. Nem véletlenül, a feldolgozott, túlfinomított élelmiszerek, az instant és fastfood ételek fogyasztása nemcsak túlsúlyhoz vezethet, de a vastagbélflóra egyensúlyára is veszélyt jelent.

A vastagbél nem csupán az emészthetetetlen salakanyagok kiválasztására szolgál, immunműködésünk legfontosabb és leghatalmasabb szereplője, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Hihetetlen, de egy egészséges vastagbélben a bélszakasz saját sejtjeinek csaknem tízszeresét kivető, több mint 1,5 kg mennyiségű baktériumtömeg él, ez az úgynevezett vastagbélflóra.

A vastagbélflóra összetétele nagyon speciális, a legújabb kutatások szerint teljesen egyedi, 300-500 különböző baktériumfaj alkotja. Ha bizonyos típusú baktériumfajták száma csökken, más baktériumok és mikroorganizmusok veszik át azok helyét, így a bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat.

Ahhoz, hogy a vastagbélflóra ideális összetétele fennmaradjon, illetve az eltolódott bélflóra ismét egészségessé váljon, szükségesek a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumok. A pebiotikumok olyan gyomorrsavra rezisztens emészthetetlen részecskék, amelyeket a vastagbélben élő probiotikus baktériumok fermentálni képesek, ezzel fenntartva anyagcserefolyamataikat, és kiszorítva a vastagbélben megtapadó, betegséget okozó bacillusokat (pl. E. coli), vírusokat és gombákat.

Az inulin az egyik legfontosabb és leghatékonyabb természetes prebiotikum. Egy fruktóz molekulákból álló, különleges kötésű vegyület, amely a vékonybélből felszívódni képtelen. Gyakorlatilag egyfajta folyékony rostnak tekinthető, amely számos élelmiszerben megtalálható. Nagyobb mennyiséget tartalmaznak belőle pl. a hagymafélék, csicsóka, fehérrépa, banán, spárga, articsóka.

Mivel az inulint csak a vastagbél prebiotikus baktériumai képesek feldolgozni, túlélésüket és szaporodásukat az inulin segíti, a káros baktériumokét és egyéb mikroorganizmusokét viszont gátolja.

Prebiotikus hatásán túl az inulin képes csökkenteni az étvágyat, illetve a májban raktározott zsír mennyiségét, stabilizálja a vércukorszintet, mérsékli az inzulinelválasztást.

Szerteágazó hatásai miatt érdemes étrendünket úgy összeállítani, hogy abban minden nap szerepeljenek rostokban - különösen inulinban is gazdag - zöldségek-gyümölcsök.

Az inulin táplálékkiegészítő formában is megvásárolható, viszont fontos tudni, hogy az alapvetően rostszegény táplálkozást követőknél az inulin használata kezdetben puffadást válthat ki. Érdemes tehát elsőként a táplálkozási szokásokon változtatni, sok-sok friss zöldséget-gyümölcsöt és bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani.