2022.03.03. 11:17
Az emésztőrendszeri problémák, az
IBS, a székrekedés korunk népbetegségei. Nem véletlenül, a feldolgozott,
túlfinomított élelmiszerek, az instant és fastfood ételek fogyasztása nemcsak
túlsúlyhoz vezethet, de a vastagbélflóra egyensúlyára is veszélyt jelent.
A vastagbél nem csupán az
emészthetetetlen salakanyagok kiválasztására szolgál, immunműködésünk
legfontosabb és leghatalmasabb szereplője, a szó szoros és átvitt értelmében
egyaránt. Hihetetlen, de egy egészséges vastagbélben a bélszakasz saját
sejtjeinek csaknem tízszeresét kivető, több mint 1,5 kg mennyiségű
baktériumtömeg él, ez az úgynevezett vastagbélflóra.
A vastagbélflóra összetétele
nagyon speciális, a legújabb kutatások szerint teljesen egyedi, 300-500
különböző baktériumfaj alkotja. Ha bizonyos típusú baktériumfajták száma
csökken, más baktériumok és mikroorganizmusok veszik át azok helyét, így a
bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat.
Ahhoz, hogy a vastagbélflóra
ideális összetétele fennmaradjon, illetve az eltolódott bélflóra ismét egészségessé
váljon, szükségesek a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló
prebiotikumok. A pebiotikumok olyan gyomorrsavra rezisztens emészthetetlen
részecskék, amelyeket a vastagbélben élő probiotikus baktériumok fermentálni
képesek, ezzel fenntartva anyagcserefolyamataikat, és kiszorítva a vastagbélben
megtapadó, betegséget okozó bacillusokat (pl. E. coli), vírusokat és gombákat.
Az inulin az egyik legfontosabb
és leghatékonyabb természetes prebiotikum. Egy fruktóz molekulákból álló,
különleges kötésű vegyület, amely a vékonybélből felszívódni képtelen.
Gyakorlatilag egyfajta folyékony rostnak tekinthető, amely számos élelmiszerben
megtalálható. Nagyobb mennyiséget tartalmaznak belőle pl. a hagymafélék,
csicsóka, fehérrépa, banán, spárga, articsóka.
Mivel az inulint csak a vastagbél
prebiotikus baktériumai képesek feldolgozni, túlélésüket és szaporodásukat az
inulin segíti, a káros baktériumokét és egyéb mikroorganizmusokét viszont
gátolja.
Prebiotikus hatásán túl az inulin
képes csökkenteni az étvágyat, illetve a májban raktározott zsír mennyiségét,
stabilizálja a vércukorszintet, mérsékli az inzulinelválasztást.
Szerteágazó hatásai miatt érdemes
étrendünket úgy összeállítani, hogy abban minden nap szerepeljenek rostokban - különösen
inulinban is gazdag - zöldségek-gyümölcsök.
Az inulin táplálékkiegészítő
formában is megvásárolható, viszont fontos tudni, hogy az alapvetően
rostszegény táplálkozást követőknél az inulin használata kezdetben puffadást
válthat ki. Érdemes tehát elsőként a táplálkozási szokásokon változtatni,
sok-sok friss zöldséget-gyümölcsöt és bőséges mennyiségű folyadékot
fogyasztani.