2025.02.03. 12:45
Számtalan fajtája létezik a
nagyvilágban, az enyhén csípőstől a méregerősig, de színében és külső
megjelenésében is az egyik legváltozatosabb paprikaféle.
A chilit, illetve a
fogyasztásakor tapasztalt égő érzést sokan szeretik, mások pedig el sem
viselik. Ez a megosztó fűszernövény egy kapszaicin nevű alkaloidot tartalmaz,
amely a száj nyálkahártyájában csökkenti a hő-és fájdalomérző receptorok
ingerküszöbét, így a chilit fogyasztásakor tüzesnek, forrónak érezzük.
A kapszaicinnel érintkező
területen kifejezett vérbőség jelentkezik, amely viszont nem alakul
gyulladássá. Éppen ellenkezőleg, a vérkeringés fokozásával a chili képes
csökkenteni gyulladásos folyamatokat, a korábbi feltételezésekkel ellentétben
akár a gyomorfekély vagy bizonyos gyulladásos bélbetegségek esetén is. Fontos
azonban a mérték, ugyanis a túlzásba vitt chili fogyasztás már irritálhatja az
emésztőrendszert, hasfájást, hasmenést okozva, főleg az arra érzékenyeknél.
Számos kutatás megerősítette,
hogy a kapszaicin hatékony a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben,
jelenlegi ismereteink szerint a prosztata -és emlődaganatok sejtjei reagálnak
rá leginkább.
A kapszaicin rendkívül hatásos
természetes fájdalomcsillapító is, ezt főként külsőleg alkalmazva,
kapszaicin-tartalmú krémek bedörzsölésével tapasztalhatjuk meg. Csillapítja az
ízületi fájdalmakat, az izomhúzódásokat, de bizonyos bőrbetegségek (pl.
pikkelysömör) esetén is alkalmazható. Mivel a kapszaicin helyileg fokozza a
vérbőséget és serkenti a vérkeringést, nyirokkeringési problémák illetve
cellulitiszes bőrfelületek kezelésére is előszeretettel alkalmazzák.
Mivel a kapszaicin antioxidáns
hatású vegyület, a szervezet méregtelenítő folyamatait is segíti.
Étvágytalanság, nehéz emésztés esetén is hatékony, bőséges étkezést követően
egy kevés chili csodákra lehet képes.
A chili hatóanyaga enyhe vízhajtó
hatással is bír, illetve fokozza a húgysav kiválasztását, ezért köszvényes
panaszok esetén is természetes segítséget jelenthet.
Antibakteriális és
orrnyálkahártya működést fokozó hatásánál fogva a megfázásos panaszokat is jól
kezeli, a torokban csökkenti a gyulladást, az orrmelléküregben pedig oldja az
ott megtapadt sűrű nyákot.
A különféle típusú chili paprikák
nagyon változatos kapszaicin tartalommal rendelkeznek, ennek mértékét egy
amerikai kémikusról (Wilbur Scoville) elnevezett Scoville (SHU) skálával mérik.
Egy adott chili SHU értéke azt mutatja, hogy a paprikából kivont hatóanyagot hányszorosára
kellene ahhoz hígítani, hogy a csípős ízt már egyáltalán ne érezzük. A világ legerősebb chili fajtája a Carolina
Reaper, amely 2.200.000 SHU értékkel bír. Ebben a pici paprikában annyi
kapszaicin található, hogy egyetlen termés elfogyasztása akár komoly keringési
problémákat, ájulást is okozhat.
De vajon miért szeretik mégis
annyian a chilit? Egy jelenleg is zajló kutatás eredményei azt sejtetik, hogy a
chili, illetve a benne található kapszaicin addiktív hatással rendelkezik. Más
vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a fokozott élménykereső, kalandvágyó
emberek jobban kedvelik a chilit.
Akárhogy is van, ha rendszeresen,
de mértékkel fogyasztjuk ezt a rendkívüli paprikafélét illetve annak ezernyi
változatát, nemcsak kulináris élményekkel gazdagodhatunk, de egészségünk
megőrzéséért is sokat tehetünk. Mert bár a kapszaicin a legtemperamentumosabb
hatóanyaga a chiliféléknek, nem szabad megfeledkeznünk a paprika húsának
rendkívül magas karotintatalmáról, C-, A-vitamin tartalmáról, és emésztést
segítő hatékony rostjairól sem.