2025.02.20. 10:55
A csicseriborsó, vagy népies
nevén bagolyborsó a kétszikűek osztályába tartozó pillangósvirágú növény. Bár hazánk nem jár élen a csicseriborsó
termesztésben, az elmúlt évek egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges
táplálkozás híveinek körében.
A csicseriborsó hüvelyes növény,
sárgás színű, gömbölyű termései nemcsak ízletesek (dióra emlékeztető ízvilág),
de kifejezetten egészségesek is. Mivel a csicseriborsó rosttartalma rendkívül
magas, a székrekedés illetve csökkent bélmotilitással járó emésztőrendszeri
problémák kezelésében nagyon hatékony. Rostjai közül említést érdemel a pektin,
amely az étkezést követő vércukorszint-emelkedést is koordinálja, illetve az
emésztőrendszerben kialakuló esetleges gyulladásokat is enyhíti.
Rendszeres fogyasztásával
elérhető a vér koleszterin-szintjének csökkenése, így hosszútávon számos szív-érrendszeri megbetegedés
kialakulásának esélyét és redukálja.
A csicseriborsó magas szénhidrát
tartalma mellett kiemelkedő fehérjeforrás, tápanyagokban rendkívül gazdag
élelmiszer, a vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják. Makrotápanyagai mellett említést érdemel
karotin és E-vitamin tartalma is.
A csicseriborsó számos módon
felhasználható, egyre divatosabb nálunk is a csicseriborsókrém, más néven
hummusz, de köretként, salátában, vagy önálló ételként, pl. csiseriborsó leves-
is fogyasztható.