2021.08.12. 10:17
Köztudott, hogy a bogyós
gyümölcsök nagyon egészségesek, tele vannak vitaminnal. De érdemes kicsit
közelebbről is szemügyre venni őket, mivel ezek a szezonális finomságok sokkal
értékesebbek szervezetünk számára, mint elsőre gondolnánk.
Kezdjük a feketeszederrel! A
szeder a rózsafélék családjába tartozik, ahogyan a málna is. Több altípusát
ismerjük, hazánkban a földi szeder, ismertebb nevén a feketeszeder a
legelterjedtebb. A növény a környezetéhez nagyon jól alkalmazkodik,
megtalálható erdőszéleken, ligetes területeken egyaránt.
A feketeszeder gyakorlatilag
immunis a növénybetegségekre, permetezést sem igényel, így akár otthon
termesztjük, akár piacon vásároljuk meg termését, szinte biztos, hogy bio
gyümölcsöt fogyaszthatunk.
A feketeszeder érett bogyói
egészen sötét színűek, rugalmasak, könnyen leválnak a növényről, ehető
vacokkúpjával együtt. Az érett gyümölcshús 100 grammja kb. 50-55 kcal
energiatartalommal rendelkezik, szénhidráttartalma 12-15 gramm.
Vitamin-és ásványi anyag tartalma
rendkívül magas, C-és A-vitamint tartalmaz legnagyobb mennyiségben, de B1, B2,
B3, B5, B6 vitamintartalma is kiemelkedő. Rendkívül jó növényi vasforrás, de kalciumban,
káliumban és mangánban is bővelkedik.
A feketeszeder növényi rostokban
is gazdag gyümölcs, sőt, a málnával együtt a legmagasabb rosttartalmú hazai gyümölcsök
között tartjuk számon. Pektintartalma a málnáénál is nagyobb. Ez a „folyékony”
rost bevonja, védi az emésztőrendszer falát, természetes gyulladáscsökkentőként
viselkedik, és mint rost, természetesen a salakanyagok kiválasztásában, az
emésztőrendszerben pangó koleszterin megkötésében is szerepet játszik. Mindezek
mellett a vastagbélflóra egészségét is szolgálja prebiotikus hatásával.
Antioxidáns flavonoidokban is
rendkívül gazdag, erről árulkodik mélysötét színű héj-és gyümölcshús. A
szervezeteben zajló oxidációs folyamatok során képződő szabadgyököket az
antioxidánsok megkötik, így óvják sejtszinten is szervezetünket a karcinogén
hatásoktól.
A feketeszedernek nemcsak finom
termését élvezhetjük, de csersavakban és flavonoidokban gazdag levelét is
felhasználhatjuk gyógyászati célra, hiszen gyógynövénynek minősül. Leveléből
főzött teája természetes hasfogó, de a vércukorszint stabilizálásában is igen
jó hatású. Gyulladáscsökkentő anyagai gyógyítják a szájnyálkahártya
rendellenességeket, természetes összetételű öblögetők, fogínyecsetelők
elengedhetetlen alapanyaga. Főzete ülőfürdőkhöz is használatos, az aranyeres
panaszokat hatékonyan enyhíti.
Ha leveléből télen is szeretnénk
teát, főzetet készíteni, érdemes már tavasztól begyűjteni és kiszárítani az ép
levélzetet.
Termését augusztusban
szüretelhetjük, mindig csak az érett szemeket szedjük le, mivel nem utóérős
gyümölcs. A termés jól bírja a fagyasztást, így ha nagyobb mennyiségű szederhez
jutunk, mindenképpen érdemes lefagyasztani belőle a téli időszakra.
Lekvár, dzsem is készíthető
belőle, de egyre gyakrabban találkozni szederborral is, nagyobb üzletekben vagy
kézműves piacokon.