Glikémiás töltöttség

Glikémiás töltöttség

2020.01.28. 10:08

A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és emeli meg a vércukorszintet, de az élelmiszer szénhidrát tartalmáról nem ad tájékoztatást. A glikémiás töltöttség azáltal, hogy figyelembe veszi az élelmiszer szénhidrát-tartalmát, jóval precízebb információval szolgál a fogyasztandó mennyiségekről!

A glikémiás töltés (GL) némiképp hasonlít a glikémiás indexre (GI):

·         mindkét index esetén az alacsonyabb értékek jelentik a vércukorszint emelkedése szempontjából előnyösebb tápanyagokat

·         A GL is 3 kategóriába sorolja az élelmiszereket

A GL skálája:

·         Alacsony: <10

·         Közepes: 11>19

·         Magas: 20<

 

GL képlet:

Egy étel glikémiás töltését (GL) könnyen kiszámolhatjuk, ha  GI-ét megszorozzuk az adott étel 100 g-ra vetített szénhidráttartalmával, majd elosztjuk 100-al.

Példa: Hasonlítsunk össze a görögdinnyét a fehér kenyérrel! Mindkét élelmiszer GI-e: 75, tehát a magas tartományba esik. Ez az érték viszont, önmagában még kevés ahhoz, hogy eldöntsük, vajon milyen mennyiséget érdemes fogyasztanunk belőlük! Ebben segít a GL!

Görögdinnye szh tartalma: 8g/100 g, Fehér kenyér szh tartalma: 50g/100g

Görögdinnye GL: 75x8/100= 6, Fehér kenyér GL: 75x50/100= 37,5

A GL eredmények önmagukért beszélnek! Bár mindkét élelmiszer GI-e 75, azaz magas, a görögdinnye- jóval alacsonyabb,100 g-ra vetített össz-szénhidrát tartalma miatt- glikémiás töltöttsége jelentősen kedvezőbb. Tehát, bár mindkét élelmiszer gyorsan emeli a vér glükóz-szintjét, fehér kenyérből célszerű kisebb mennyiséget fogyasztanunk, mint görögdinnyéből. Ha szeretnénk összehasonítani a két élelmiszer szénhidrát tartalmát, az ismert adatokból könnyedén megtehetjük: 100 g fehérkenyér-pusztán a szénhidrát tartalma alapján- 625 g görögdinnyével egyenlő.

A GI ismerete mellett tehát legalább olyan fontos, hogy tisztában legyünk az éppen elfogyasztott étel szénhidrát-tartalmával is.