2025.02.10. 13:51
A gluténmentes diétát követők
száma évről évre emelkedik. Ennek legfőbb oka az, hogy a diagnosztikai
lehetőségek elérhetőbbek és egyre szélesebb körben elterjedtek. Amíg korábban
kizárólag gasztroszkópia alkalmával történő vékonybél-biopszia volt szükséges a
diagnózis felállításához, addig ma már egyszerű laborvizsgálattal is nagy
eséllyel megállapítható a betegség jelenléte.
A gluténmentes diéta életvitelszerű
betartása nagy önfegyelmet és tudatosságot kíván még a felnőttektől is, abban
az esetben viszont, ha gyerekeknél diagnosztizálják a cőliákiát, a szülők
feladata még hatványozottabb. Nem csupán a gyerkőcök mindennapi otthoni
gluténmentes táplálkozását kell biztosítani, de az iskolai, óvodai étkezést is
meg kell szervezni, illetve az intézmény által kínált diétás menü hiányában az
egész napi betevőt nap mint nap meg kell tervezni, el kell készíteni.
És ez még csak a feladatok
operatív része. Legalább olyan fontos, hogy a kicsiknek megtanítsuk, miért is
fontos számukra ez a „különleges” étrend. 6-8 éves gyerekek rendszerint nehezen
fogadják el, hogy nem ehetik ugyanazt az iskolában, mint az osztálytársaik, nem
cserélhetnek uzsonnát a padtársukkal, vagy éppen azt, hogy vissza kell
utasítaniuk, ha legjobb barátjuk megkínálja őket valami finomsággal. Rendkívül
fontos, hogy a gyerekek életkorának megfelelő módon-akár játékos formában-
magyarázzuk el, mi is a gluténérzékenység. Sokat segíthet, ha a gyerekeket
bevonjuk a bevásárlásba, ételkészítésbe, hiszen így hasznos résztvevői, nem
csupán „elszenvedői” lesznek a mindennapi diétázásnak. Nem szabad, hogy a
gyerekekben kialakuljon a betegségtudat, de az is fontos, hogy megértsék, a
speciális alapanyagok kiválasztása teszi lehetővé számukra az egészséges,
teljes életet. Szerencsére ma már nem csak az alapélelmiszerek, de rengeteg
snack is kapható gluténmentes változatban, így ha az önfegyelem és a tudatosság
kialakult, a gyerekekben semmilyen negatív élmény, hiányérzet nem kell hogy
maradjon a gluténérzékenység miatt.
Nézzünk néhány olyan tízórai-és
uzsonna-variációt, amik nemcsak változatosabbak, de akár még táplálóbbak is,
mint a gluténmentes tartós kenyérből készült szendvicsek:
·
Chia
puding: A chia mag gluténmentes, viszont rendkívül értékes tápanyagokat
tartalmaz, rostjainak köszönhetően pedig stabilizálja a vércukorszintet, amely
nélkülözhetetlen a gondolkodáshoz, a fizikai és szellemi teljesítőképesség
fenntartásához. A chia magot előző este tejbe vagy joghurtba keverve, akár
gyümölcsök és egy kis méz hozzáadásával is készíthetjük.
·
Köles-muffin:
A köles kiváló köretgabona, értékes mikor-és makro tápanyagokkal. Ha a kölest
tejben megfőzzük, felvert tojással és egy késhegynyi szódabikarbónával
összekeverjük, csodás muffin alapot varázsolhatunk belőle. Dúsíthatjuk friss
vagy akár aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, de akár sós változatban is gondolkodhatunk,
pl. sonka és sajt hozzáadásával.
·
Gyümölcsrizs:
A tejberizs melegen és hidegen egyaránt finom, így nem csak tápláló vacsoraként
állja meg a helyét, tízóraira vagy uzsonnára is szívesen fogyasztják a
gyerekek. A rizs minden egyes fajtája gluténmentes, így bármelyikből készülhet
az ízletes csemege. A fehér rizsek közül a basmati rizs lassúbb, elhúzódóbb
vércukorszint emelkedést okoz, így ha főétkezésre (pl. vacsora) szánjuk a rizses
fogást, érdemes ezt a típust választanunk.