2025.02.05. 12:51
Bár a hajdinát, vagy más néven
pohánkát felhasználása miatt a gabonafélékhez soroljuk, valójában a keserűfűfélék
családjába tartozik, a rebarbara és a sóska közeli rokona.
A hajdina magja nemcsak hogy emberi
fogyasztásra alkalmas, a legegészségesebb ételeink alapanyagául szolgálhat. A
gabonafélékhez hasonlóan magas szénhidráttartalommal rendelkezik (60-75%), de a
keményítőn kívül rengeteg élelmi rostot is tartalmaz. A rostok lassítják a
szénhidrátok felszívódását, így inzulinrezisztencia esetén is jól használható
alapanyag. A rostok másik fontos szerepe a vízmegkötő képesség, amely segíti az
emésztőrendszer ürülését, és a vastagbélben élő bélbaktériumok egészséges
flórájának megőrzéséhez is hozzájárul.
A hajdina mikrotápanyag-tartalma
is figyelemre méltó, vitaminok közül a B-vitamin család számos tagja
megtalálható benne. Antioxidáns vitaminok közül E-vitamin tartalmát érdemes
kiemelnünk, de a szintén antioxidáns hatású flavonoidokban is bővelkednek a
barnás-feketés magvacskák.
A P-vitaminról (más néven rutin) talán
ritkábban hallunk, pedig jelentős szerepe van vénák rugalmasságának
fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában. A hajdina vérnyomás-szabályozó hatását már régen
felismerték, így elődeink igen kedvelt gyógynövényének számított.
Remek hír, hogy az
inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység mellett ma népbetegségnek számító
candida diétában is nagyszerűen beilleszthető ez a sokoldalú álgabona.
És ne gondoljuk, hogy a hajdina csupán
főzve fogyasztható! A legszínesebb felhasználási módok közül válogathatunk
annak alapján, hogy egész, nyers, pirított vagy puffasztott magokat, darát, őrleményt
vagy lisztet vásárolunk. A hajdina magjait pirítva majd párolva pergős, finom
dió-aromájú köretet készíthetünk, a puffasztott szemek müzlibe keverve, vagy
önmagában nasiként is fogyaszthatók, a dara a hajdinakása legjobb alapanyaga,
lisztjéből pedig –egyéb lisztekkel keverve- akár palacsintát is süthetünk.