2019.11.27. 17:05
Ez a bizonyos szénhidrát-anyagcsere zavar 15-20 évvel ezelőtt szinte még ismeretlen volt, mára viszont, becsült adatok szerint a felnőtt lakosság akár 60%-át is érintheti. Bátran kijelenthetjük, ma már talán nincs is olyan ember, akinek az ismeretségi körében ne lenne legalább egy inzulinrezisztens személy. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ismerjük az inzulinrezisztencia kialakulásának okait, illetve a megelőzés esetleges lehetőségeit. A megfelelő ismeretek birtokában időben felismerhetjük az árulkodó jeleket, és életmódváltással akár tünetektől mentes, teljes életet élhetünk. Ellenkező esetben, ha nem fordítunk kellő figyelmet szervezetünk jelzéseire, előfordulhat, hogy az IR-t már nem, csak a II. típusú diabetest diagnosztizálja az orvos.
Az inzulinrezisztencia (röviden IR) olyan szénhidrát-anyagcsere zavar, amelyre jellemző, hogy testünk sejtjei nem képesek megfelelően hasznosítani a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges glükózt. Ennek oka pedig az, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem megfelelően kapcsolódik a sejteken található inzulin-receptorokhoz. Az inzulin pedig a „kulcs” a sejteken lévő „ajtókhoz”, amelyek megnyitásával a cukor energiaként hasznosulhat. Inzulinrezisztenciában, mivel a sejtek nem reagálnak kellőképpen az inzulinra, a hasnyálmirigy fokozott hormontermelésbe kezd. Ez a többletmunka pedig előbb-utóbb képes annyira kimeríteni a hasnyálmirigyet, hogy a kívánt mérték alá csökken, vagy akár meg is szűnik a béta sejtek inzulintermelése, a cukor ezáltal a vérben marad, és kialakul a diabetes.
Az inzulinrezisztencia kialakulásának számos oka lehet. A genetikai hajlam olyan tényező, amely ellen ugyan nem sokat tehetünk, de fontos tudni, hogy a családban, felmenők között jelentkező II. típusú diabetes hajlamosíthat az IR kialakulására a további generációkban. Abban az esetben tehát, ha a szülőknél, nagyszülőknél már diagnosztizáltak II. típusú diabetest, érdemes tudatosan törekedni az egészséges életmódra.
A túlsúly, a helytelen életviteli szokások talaján kialakuló elhízás önmagában a legnagyobb hajlamosító tényező. Abban az esetben viszont, ha örökletes hajlam lehetősége is fennáll, az IR kialakulásának kockázata többszörösére nő. Természetesen, normál testalkat és kimutatható genetikai hajlam nélkül is megjelenhet a betegség, hiszen az okok rendkívül szerteágazók, és nem is minden esetben egyértelműen bizonyíthatók.
A női lakosság körében diagnosztizált inzulinrezisztens létszám jóval meghaladja a férfi betegek számát, ennek oka viszont valószínűleg az, hogy az IR tünetei között gyakran szerepelnek menstruációs zavarok, vagy akár meddőség gyanúja, amelyeket legtöbbször alapos kivizsgálás követ, míg férfiaknál a kevésbé jellemző tünetek (pl. hízás) miatt gyakran elmarad a diagnosztizálás.
Az IR tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, de a leggyakrabban tapasztaltak a következők:
Amennyiben a fenti tünetek közül bizonyosak
megjelennek, illetve a megszokottnál gyakrabban, erőteljesebben jelentkeznek,
érdemes orvoshoz fordulni. A betegség diagnosztizálása terheléses
vércukor-vizsgálattal történik. A 3-4 pontos vérvizsgálat előtt éhgyomorra el
kell fogyasztani egy meghatározott mennyiségű cukrot tartalmazó folyadékot. A
cukorfogyasztást megelőzően, illetve azt követően, 30-60 percenként vérvétel
történik. A vérminták cukor-és inzulin-tartalma ad információt az inzulinrezisztencia
jelenlétéről, illetve annak súlyosságáról.
Sajnos az inzulinrezisztencia az
orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint nem gyógyítható, viszont személyre
szabott kezeléssel, illetve életmódváltással a tünetek megszüntethetők, a
laborparaméterek helyreállíthatók, és a diabetes kialakulásának kockázata is
minimalizálható.
A kezelés alapvetően 4 pillérre
épül:
Amennyiben az inzulinrezisztencia
gyanúja beigazolódott, és a vizsgálati eredmények a birtokunkban vannak,
érdemes dietetikus szakembert felkeresnünk. A megfelelő étrend kialakításához
ugyanis a beteg személyének, életvitelének és lehetőségeinek ismerete legalább
annyira fontos, mint a diagnózisé. A diéta csakis akkor hozza meg a kívánt
eredményt, ha azt maximálisan igyekszünk az adott személy mindennapjaihoz alakítani.
Ellenkező esetben, azaz ha az étrend nem alkalmazkodik a gyakorlatban a
beteghez, hosszú távú betartása komoly veszélybe kerül.
Az étrend tervezésének alapelvei: