Iskolakezdés 1. rész: Reggeli és tízórai

Iskolakezdés 1. rész: Reggeli és tízórai

2020.09.10. 08:59

Beköszöntött a szeptember, elkezdődött az iskola. A kiselsősök nagy izgalommal várják az új élményeket, de a többi évfolyam számára is hirtelen váltást jelent az iskola a nyári szünet után.

A korán kelés, a folyamatos koncentráció a tanórákon, a házi feladatok megoldása, illetve a különórákon való részvétel komoly fizikai és szellemi terhelést jelent a gyerekeknek.  Az energiaszint hamar csökkent, ami nem csak fáradtságban, de az immunrendszer gyengülése miatt betegségek kialakulásában is megmutatkozik. Nem véletlen, hogy október hónapban szinten minden osztályban gyarapodik a hiányzások száma.

Bizonyára minden szülő szeretné gyermekét egészségesnek, kiegyensúlyozottnak és energikusnak látni, egész éven át. És mivel a vakáció nem tart örökké, érdemes tudatosan, előrelátóan készülni az iskolás hónapokra. 

Augusztus közepétől már jó, ha nagyobb figyelmet fordítunk az esti lefekvés és a reggeli ébredés időzítésére. Azoknak a gyerekeknek, akik megszokták, hogy a nyári szünetben bármeddig fent maradhattak, majd akár délig is alhattak kifejezett stresszt jelent az iskola generálta szigorú napirend. Ha 2 héttel a suli előtt akár csak napi 10-20 perccel előbb kötelezzük a gyerkőcöket a lefekvésre, a hónap végére természetes módon visszaáll biológiai órájuk az amúgy megszokott „kerékvágásba”.  Ez pedig elengedhetetlen feltétele a tudatos, nyugodt reggelizésnek is.

Reggeli: mikor, mit, hol?

Sok szülő azért sem erőlteti az otthon reggelizést, mert a gyerekek elmondásuk szerint még nem éhesek. Való igaz, hogy ébredést követően kb. 30 perc elteltével indul be a gyomorsav-elválasztás, az epetermelés illetve a hasnyálmirigy működése. Ha a gyerekeket reggel késve ugrasztjuk ki az ágyból, gyorsan felöltöztetjük és már indítjuk is az iskolába,  félálomban még valóban nem éreznek éhséget, viszont az első órán már biztosan korog a gyomruk. Az első órák utáni rövid szünetekben viszont megint csak nem jut idő a nyugodt étkezésre. Törekedjünk hát arra, hogy kényelmesen, otthon fogyassza el gyermekünk reggelijét.

Sok gyerek szeret reggel édeset enni, ez nem feltétlenül baj, de kakaós csiga helyett természetes módon édes élelmiszerekkel kínáljuk őket. Ilyenek a gyümölcsök, amelyeket zabkásával vagy cukormentes müzlivel, esetleg chia pudinggal tálalhatunk. Mesterséges édesítőszerrel készített termékeket inkább ne adjunk nekik, mert hasfájást, hasmenést okozhatnak. A rostok jelenlétére viszont fokozottan ügyeljünk, ezekkel ugyanis elkerülhetjük a vércukorszint ingadozását és az energiaszint gyors csökkenését. 

Tízóraira érdemes olyan ételt csomagolni, ami kis falatokban, könnyen, gyorsan elfogyasztható.  A kisétkezés ízvilága függjön a reggeli összetételétől. Ha pl. a reggeli édes volt, akkor sós jellegű, például miniszendvicset tehetünk a csomagba. Rendkívül  fontos, hogy ne gyorsan romló felvágottal, sajttal készítsük, és mindig adjunk hozzá zöldségfélét is. Természetesen a folyadékpótlásról se feledkezzünk meg, a legjobb, ha a kulacsot vízzel töltjük tele.