Iskolakezdés 2: Ebéd, uzsonna, vacsora

Iskolakezdés 2: Ebéd, uzsonna, vacsora

2020.09.24. 08:21

Ebéd - a misztikus étkezés

Bár a gyerekek táplálkozása mennyiség és minőség szempontjában is mutat eltéréseket a felnőttekétől, ideális esetben számukra is az ebéd a legkiadósabb étkezés a főétkezések közül.

De vajon mit eszik a gyermek az óvodában, iskolában? Teljes napos óvodai ellátásnál, illetve akkor, ha a gyermek az iskolában menzás, biztosan kap ebédet. Az ebéd minősége ugyan mutathat némi eltérést a különböző intézmények között, de az új közétkeztetési jogszabályok és ajánlások feltételeinek minden esetben meg kell felelnie. Ez a megnyugtató tény viszont még nem jelenti azt, hogy gyermekünk el is fogyasztja a neki szánt mennyiséget.

Érdemes tehát minden nap célzott kérdést intézni a gyerekek felé, az ebédet, illetve az uzsonnát illetően: mi volt a napi menü, mennyire ízlett, megette-e mindet, éhes maradt-e az étkezés után, stb. Természetesen előfordulhat, hogy egy-egy fogás nem a gyermekünk kedvence, viszont ha sorozatosan arról számol be, hogy az óvodai/ iskolai ebéd nem ízlik, érdemes érdemben is foglalkozni a problémával.

Számos intézmény menüs rendszerben dolgozik, ilyen esetben általában A és B főmenüből, esetleg diétás (gluténmentes, laktózmentes stb.) menükből lehet választani. Némelyik intézmény arra is nyitott, hogy igény esetén a szülőknek is biztosítson vendég-ebédet, ezzel megmutatva annak tényleges minőségét. Szánjunk tehát egy kis időt az étlap tüzetesebb áttanulmányozására, és igyekezzünk a gyermek igényeinek, ízlésének megfelelően, vele közösen választani!

Amennyiben a körültekintő ételválasztás sem jár eredménnyel, megfontolandó intézményen kívül megoldani az ebédeltetést. Ha ugyanis a gyermek éhesen tölti a délutáni órákat, iskolásként esetleg még különórákon is részt kell vennie, nemcsak teljesítménye romlik, de feszültté, lehangolttá is válhat, és immunrendszere is gyengülhet.

Az éhséget ugyan megoldhatja, de egészségügyi szempontból szintén nem előremutató, ha ebéd, illetve uzsonna helyett a gyermek az iskolai büfében vásárol élelmet. A magas szénhidrát, cukor és zsiradék-tartalmú finomságot ugyan ellátják energiával szervezetét, de hasznos tápanyagok híján az ilyen jellegű rendszeres étkezés minőségi éhezéshez vezethet.

Ha nem megoldható, hogy a gyermek ebédidőben megfelelő ételhez jusson, a legjobb választás, az előre tervezés. Még reggel az uzsonnás dobozba készített plusz egy, szükséges esetén két szendvics nem romlandó fehérjével és sok-sok zöldséggel, pár szem gyümölccsel kiválthatja az iskolai ebédet, uzsonnát.  Bár így nem történt napközbeni meleg étkezés, de semmilyen problémát nem jelent, ha a gyerkőc abban majd vacsora alkalmával részesül.

Vacsora: Az egészséges is lehet finom!

Az ideális vacsora mennyisége a reggeli és az ebéd közötti, minőség szempontjából pedig inkább fehérjékben bővelkedik és zsírszegény. Mivel a gyerekek szénhidrát-igénye testtömegükhöz viszonyítva magasabb, mint a felnőtteké, természetesen nem szükséges az esti drasztikus szénhidrát-megvonás, inkább annak jellegére figyeljünk! Alkalmanként a tésztás ételek illetve akár a pizza is beleférhetnek, de a legjobb, ha ezeket mi készítjük el, házilag, így biztosan jó minőségű húsból, zöldségekből sajtból dolgozunk majd.

A vacsoránál ajánlott szénhidrátok fontos, hogy bővelkedjenek rostokban (graham tészta, teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs vagy egyéb rostdús gabona, jó sok zöldség), és lehetőleg ne, vagy minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazzanak.

Legyünk őszinték: a legtöbb gyerkőc édesszájú! Bár az édesség mennyiségét és minőségét célszerű egyezményes határok között tartani, a legjobb, ha a gyerekek a kis mennyiségű napi nasit ebédet követően fogyasztják el, este pedig legfeljebb már csak valamilyen idénygyümölcsből csemegéznek.