Karácsony után cél a mértékletes táplálkozás

Karácsony után cél a mértékletes táplálkozás

2021.01.04. 13:21

·         Ha karácsonykor jóval többet ettünk-ittunk, mint kellett volna, csakis koplalással tudunk megszabadulni a felszedett kilóktól? 

Óhatatlanul többet, és más jellegű ételeket fogyasztunk karácsonykor, mint az év egyéb napjain, ami valóban tud 1-2 kg-os súlygyarapodást okozni. Ha viszont ügyelünk a mértékre, akkor a karácsony utáni időszakban könnyen leadhatjuk a kis felesleget.  Akármennyit hízunk is karácsonykor, koplalást semmiképpen sem javasolnék, hiszen a negatív energiaegyensúly izomtömeg csökkenést eredményez. Tehát jelentős mennyiségű izmot is elveszítünk a fogyókúra alatt, aminek a következménye a jojó effektus lesz. (izomból fogyunk, zsírra hízunk…)

·         Legfeljebb mennyi kalóriát együnk naponta az ünnepek után?

·      Az ünnepek utáni diétázást nem feltétlenül kalóriákban kell kifejeznünk. (1000 kcal energiatartalmú csoki elfogyasztása és 1000 kcal tartalmú „normál étel” elfogyasztása nem ugyanolyan következményekkel jár.) Igyekeznünk kell minél több zöldség-gyümölcsfélét és zsírszegény fehérjét fogyasztani, és kerüljük az egyszerű szénhidrátban dús ételeket…Pl. a karácsonyról megmaradt bejglivégek és mézeskalács maradványok eltakarítását.  Ha mégis szeretnénk kalóriában is gondolkodni, akkor a saját alapanyagcserénk alá menni nem szabad (Harris-Benedict képlettel kiszámolható), különben szintén izomtömeg csökkenés várható. A megfelelő kalóriabevitel megállapítása függ a nemtől, testtömegtől, életkortól, fizikai aktivitástól és az elhízás mértékétől.

·      Ha a karácsonyi eszem-iszom után visszatérünk az eredeti, jól megszokott táplálkozáshoz, az elég lehet arra, hogy az Ünnepek alatt felszedett néhány kilótól megszabaduljunk?

·       Fogyókúrát tartani semmilyen esetben sem érdemes, hiszen a cél mindig az életmód megváltoztatása. A „visszatérés az eredeti táplálkozáshoz” annak függvényében lehet elég vagy elégtelen, hogy mennyire egészséges, mértéktartó a megszokott táplálkozás. Az ünnepek után általában nem is kívánjuk a bőséges, kiadós, nehéz ételeket. Figyeljünk a szervezet jelzéseire, könnyű, zöldséges, rostban dús ételeket fogyasszunk, és mozogjunk rendszeresen.

·         Vannak olyan ételek, amik kifejezetten fogyasztanak?

·   Téli időszakban pl. a savanyú káposzta fogyasztása kifejezetten javasolt, nemcsak magas C-vitamin tartalma miatt, hanem mert rengeteg rostot tartalmaz, így megemésztése is energiát követel a szervezettől, energiatartalma viszont nagyon csekély.  Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a sütőtök is, ennek azonban kalória-és szénhidrát tartalma már nem elhanyagolható.  Összességében nincsen olyan étel, amit napi szinten úgy étrendbe tudnánk iktatni, hogy vele fedezzük a napi tápanyag szükségletünket, mégis fogyaszt. A sok nyers zöldség és rostban dús élelmiszer viszont segíti a fogyást.

·         Összefoglalva, röviden, mit javasolnál azoknak, az Ünnepek alatti bőséges táplálkozás miatt néhány plusz kilóval zárták az évet?

o   Egyszerű szénhidrátok mellőzése, de nem szénhidrát-mentes táplálkozás

o   Bőséges rostfogyasztás

o   Bőséges, energiamentes folyadék-fogyasztás (kb. 25 kg-onként min. 1 liter, felnőtteknél)

o   Zsírszegény fehérje fogyasztás

o   Heti legalább 2-3 alkalommal 30 perc, vagy azt meghaladó cardio mozgás (kocogás, terepen gyaloglás, úszás, bicaj, aerobik óra stb.)