Kímélő évkezdés

Kímélő évkezdés

2021.01.12. 11:54

 Az Ünnepek elmúltak, és bár a sokan ezúttal rendhagyó módon ünnepeltek, a megszokott karácsonyi és szilveszteri fogásokat a családok többsége ez alkalommal is elkészítette.

A megszokottól mennyiségben és minőségben is eltérő ünnepi ételek fogyasztása nem csupán súlygyarapodást okozhat, az emésztő-és kiválasztórendszert egyaránt megterhelik a zsíros, fűszeres finomságok.

Ahogyan már több ízben említettük, sőt, felmérések is bizonyítják, az év eleji drasztikus diéták, és a szélsőséges újévi fogadalmak legfeljebb csak ideig-óráig tűnnek hatékonynak, egészségünk megőrzését és hosszútávú fenntartását viszont biztosan nem támogatják.

A tudatos szemléletet, illetve a mértéktartó táplálkozás eredményességét nem múlja felül egyetlen drasztikus módszer sem. Arról nem is beszélve, hogy sokan a karácsonyi időszak bűnözéseivel magyarázzák az egész év alatt felhalmozott súlyfelesleget, amely szintén azt sugallhatja az érintetteknek, hogy „ami néhány nap alatt feljött, az ugyanennyi idő alatt el is tűnhet”.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a hízás (testzsír-gyarapodás) gyorsabb folyamat, mint a fogyás (testzsír-csökkenés). Ennek egyik oka, hogy hízáskor a zsiradéknál alacsonyabb energiatartalmú fehérjékből és szénhidrátokból is képződik depózsír, fogyás alkalmával viszont szervezetünknek már a magas energiatartalmú zsiradéktól kell megszabadulnia. Abban az esetben, ha drasztikus diétával, koplalással néhány nap alatt jelentős tömeget veszítünk, biztosak lehetünk abban, hogy a súlycsökkenés oka nem pusztán zsírtömeg-csökkenés. Éhezés során a szervezet nehezen „áldoz” energiát a depózsír mobilizálására, sokkal inkább nyúl a fehérje-raktárakhoz, azaz az izomtömeghez. Ha az Ünnepek alatt felszaladt néhány kilótól szélsőséges módszerekkel, rövid idő alatt akarunk megszabadulni, számolnunk kell azzal, hogy a fogyás során elvesztett víz-és izomtömeg miatt alapanyagcserénk is csökken, amely pedig a jojó-effektus katalizátora.  

Dietetikusként azt javasolnám, hogy az újév első néhány hetében az évvégi „dőzsölések” következtében leterhelt emésztő- és kiválasztórendszert érdemes „felszabadítani”. Ennek pedig leghatékonyabb módja, ha a rendszeresség elvét követve igyekszünk friss alapanyagokból készült, zsírszegény, rostban dús élelmiszereket fogyasztani!

Bizonyos élelmiszerek extra segítséget nyújthatnak a regenerációban, íme néhány közülük:

·  Gyömbér: az egyik leghatékonyabb gyomornyugtató, emésztés-javító gyógynövény. A bélfal ellazításával segít megszüntetni a puffadást, gyulladáscsökkentő hatóanyagai pedig regenerálják a gyomor-és bélfalat.  Egy-egy kis szelet friss gyömbér elrágcsálásával, vagy egy kiskanálnyi gyömbérreszelék, citromlé és méz egyvelegének elfogyasztásával támogathatjuk szervezetünk méregtelenítő munkáját.

·        Szárzeller: ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú zöldség. Mivel energiatartalma rendkívül alacsony, büntetlenül használhatjuk ki jótékony tulajdonságait. Magas víz-és rost tartalmának köszönhetően fokozza a bélperisztaltikát, segíti a salakanyagok ürülését, közben pedig ásványi anyagai vitalizálják a szervezetet. Kiváló alapja lehet friss salátáknak, de egy könnyű szendvics mellé is bátran fogyaszthatunk belőle.

·       Édesburgonya: már a színe is árulkodik, mennyi hasznos mikrotápanyagot rejt magában az édesburgonya. Béta-karotin tartalma kiemelkedő, amely az antioxidáns hatású A-vitamin előanyaga. Kímélő rostjai (pektin) gyengéden segítik a megterhelt kiválasztórendszer munkáját, megkötik a bélben pangó epesavakat. Ugyan az édesburgonya viszonylag magas szénhidrát-tartalmú élelmiszer, glikémiás indexe mégis jóval alacsonyabb, mint a közönséges burgonyáé, így testtömeg csökkentő diéta során is fogyasztható.

·   Gránátalma: az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs, amely a téli időszakban is elérhető. Mivel a vastagbél a legnagyobb immunszervünk, a megterhelő időszakot követő regenerációját a gránátalmában lévő antioxidáns-vegyületek, vitaminok és ásványi anyagok kifejezetten támogatják. A gránátalma rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét és növeli a hasznos HDL-koleszterin mennyiségét. Savai segítik az emésztési folyamatokat, rostjai pedig stabilizálják a vércukorszintet, ezzel is csökkentve a hasnyálmirigy munkáját.