2021.01.12. 11:54
A megszokottól mennyiségben és
minőségben is eltérő ünnepi ételek fogyasztása nem csupán súlygyarapodást
okozhat, az emésztő-és kiválasztórendszert egyaránt megterhelik a zsíros,
fűszeres finomságok.
Ahogyan már több ízben
említettük, sőt, felmérések is bizonyítják, az év eleji drasztikus diéták, és a
szélsőséges újévi fogadalmak legfeljebb csak ideig-óráig tűnnek hatékonynak,
egészségünk megőrzését és hosszútávú fenntartását viszont biztosan nem
támogatják.
A tudatos szemléletet, illetve a
mértéktartó táplálkozás eredményességét nem múlja felül egyetlen drasztikus
módszer sem. Arról nem is beszélve, hogy sokan a karácsonyi időszak
bűnözéseivel magyarázzák az egész év alatt felhalmozott súlyfelesleget, amely
szintén azt sugallhatja az érintetteknek, hogy „ami néhány nap alatt feljött,
az ugyanennyi idő alatt el is tűnhet”.
Érdemes tisztában lennünk azzal,
hogy a hízás (testzsír-gyarapodás) gyorsabb folyamat, mint a fogyás
(testzsír-csökkenés). Ennek egyik oka, hogy hízáskor a zsiradéknál alacsonyabb
energiatartalmú fehérjékből és szénhidrátokból is képződik depózsír, fogyás
alkalmával viszont szervezetünknek már a magas energiatartalmú zsiradéktól kell
megszabadulnia. Abban az esetben, ha drasztikus diétával, koplalással néhány
nap alatt jelentős tömeget veszítünk, biztosak lehetünk abban, hogy a
súlycsökkenés oka nem pusztán zsírtömeg-csökkenés. Éhezés során a szervezet nehezen
„áldoz” energiát a depózsír mobilizálására, sokkal inkább nyúl a
fehérje-raktárakhoz, azaz az izomtömeghez. Ha az Ünnepek alatt felszaladt néhány
kilótól szélsőséges módszerekkel, rövid idő alatt akarunk megszabadulni,
számolnunk kell azzal, hogy a fogyás során elvesztett víz-és izomtömeg miatt
alapanyagcserénk is csökken, amely pedig a jojó-effektus katalizátora.
Dietetikusként azt javasolnám,
hogy az újév első néhány hetében az évvégi „dőzsölések” következtében leterhelt
emésztő- és kiválasztórendszert érdemes „felszabadítani”. Ennek pedig
leghatékonyabb módja, ha a rendszeresség elvét követve igyekszünk friss
alapanyagokból készült, zsírszegény, rostban dús élelmiszereket fogyasztani!
Bizonyos élelmiszerek extra
segítséget nyújthatnak a regenerációban, íme néhány közülük:
· Gyömbér:
az egyik leghatékonyabb gyomornyugtató, emésztés-javító gyógynövény. A bélfal
ellazításával segít megszüntetni a puffadást, gyulladáscsökkentő hatóanyagai
pedig regenerálják a gyomor-és bélfalat. Egy-egy kis szelet friss gyömbér
elrágcsálásával, vagy egy kiskanálnyi gyömbérreszelék, citromlé és méz
egyvelegének elfogyasztásával támogathatjuk szervezetünk méregtelenítő
munkáját.
· Szárzeller:
ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú zöldség. Mivel energiatartalma
rendkívül alacsony, büntetlenül használhatjuk ki jótékony tulajdonságait. Magas
víz-és rost tartalmának köszönhetően fokozza a bélperisztaltikát, segíti a
salakanyagok ürülését, közben pedig ásványi anyagai vitalizálják a szervezetet.
Kiváló alapja lehet friss salátáknak, de egy könnyű szendvics mellé is bátran
fogyaszthatunk belőle.
· Édesburgonya:
már a színe is árulkodik, mennyi hasznos mikrotápanyagot rejt magában az
édesburgonya. Béta-karotin tartalma kiemelkedő, amely az antioxidáns hatású
A-vitamin előanyaga. Kímélő rostjai (pektin) gyengéden segítik a megterhelt
kiválasztórendszer munkáját, megkötik a bélben pangó epesavakat. Ugyan az édesburgonya
viszonylag magas szénhidrát-tartalmú élelmiszer, glikémiás indexe mégis jóval alacsonyabb,
mint a közönséges burgonyáé, így testtömeg csökkentő diéta során is
fogyasztható.
· Gránátalma:
az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs, amely a téli időszakban is
elérhető. Mivel a vastagbél a legnagyobb immunszervünk, a megterhelő időszakot
követő regenerációját a gránátalmában lévő antioxidáns-vegyületek, vitaminok és
ásványi anyagok kifejezetten támogatják. A gránátalma rendszeres fogyasztása
bizonyítottan csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét és növeli a hasznos
HDL-koleszterin mennyiségét. Savai segítik az emésztési folyamatokat, rostjai
pedig stabilizálják a vércukorszintet, ezzel is csökkentve a hasnyálmirigy
munkáját.