2019.12.12. 09:35
Lenmag/lenmagolaj
Bár azt hihetnénk, hogy a
lenmagot a modern, egészségtudatos táplálkozás kapcsán ismerjük, bizonyítékok
vannak rá, hogy már őseink is fogyasztották, jótékony hatásai miatt.
Döbbenetes, de még az egyiptomi sírkamrákban, a halottaknak szánt útravaló is
tartalmazott lenmagot, sőt, maga Hippokratész is említést tett róla i.e. 500
körül, a „gyomorbajok” gyógyszerének nevezte.
De miért is ilyen szenzációs ez
az apró, kemény héjú, barna magvacska? A lenmag növényi fehérjetartalma
kiemelkedő, magnézium, cink, króm, jód, E-vitamin illetve B-vitaminok is
találhatók benne, páratlan élettani hatását leginkább mégis magas rost-, olaj-és
fitoösztrogén-tartalmának köszönheti.
A lenmag tömegének 1/3-át növényi
zsiradékok adják, ezek közül is legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsavak. Ezek
az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára,
hiszen csakis táplálékok útján juthatunk hozzájuk, szervezetünk képtelen az
előállításukra.
Igen ám, de a lenmag kemény héja
olyan, az emberi emésztőrendszer számára bonthatatlan rostokat tartalmaz,
amelyek ugyan szintén rendkívül hasznosak a tápcsatorna zavartalan működéséhez,
viszont miattuk az értékes olajokhoz nehezen juthatunk hozzá. Ahhoz tehát, hogy
a lenmag rost-és olajtartalmának jótékony hatásait egyszerre élvezhessük,
érdemes a magokat hőkezelve vagy pelyhesített formában fogyasztanunk.
A lenmag egészségre gyakorolt
hatásait említve, nem szabad megfeledkeznünk kiemelkedő lignán-tartalmáról sem.
A lignán olyan fitoösztrogén, amely bizonyítottan, rendkívül erős
daganatellenes hatással bír. A lignán szerepe kettős, egyrészt gátolja a
daganatsejtek növekedését, másrészt pedig katalizálja a programozott
sejthalált. Sajnos a lignánok a zöldségfélékben és az olajos magvak többségében
meglehetősen csekély mennyiségben fordulnak elő, a lenmag viszont közel
100-szor annyi fitoösztrogént tartalmaz, mint a legtöbb zöldségféle.
Megéri tehát a lenmagot, illetve
a lenmagból készült olajokat és egyéb készítményeket beépíteni mindennapi
táplálkozásunkba. A fent említett összetevők segítségével ez az értékes
magvacska csökkenteni képes a koleszterin lerakódást az erekben, kitűnő
ellenszere a légúti gyulladásos folyamatoknak (főképp az olaja), de májvédő
szerepe is említést érdemel.
A lenmagot fogyaszthatjuk egészben, enyhén megpirítva müzli közé keverve, pelyhesített formában hasonló módon felhasználva, de akár sütemények rosttartalmának növelésére is. A lenmag lisztje szintén nagyszerű alap édes-és sós tészták, péktermékek készítéséhez. Olaja salátákhoz, hideg pástétomokhoz is kiváló, de fogyaszthatunk belőle 1-1 kiskanálnyi mennyiséget önmagában is, ha élvezni szeretnénk szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait.
A termékeket keresd REFORM polcainkon!
Termékajánló:
Csuta Lenmagliszt 250g
Love Diet lenmagolaj 0,25l
Love Diet lenmagpehely 250g
Love Diet lenmag 500g
Hamlet rizsszelet szezámmaggal, lenmaggal 90g