2025.11.04. 09:00
Hogyan jósoljunk a sült libamell csontjából?
Ahogy beköszönt a november, egyre hűvösebbek lesznek a reggelek, és lassan előkerülnek a vastagabb kabátok, csizmák, sálak. Ilyenkor közeledik egy különleges nap, ami évszázadok óta a magyar gasztronómia egyik legízletesebb hagyományát hordozza: Márton napot, avagy a libalakomák idejét. November 11-hez, Szent Márton ünnepnapjához számos népszokás és néphit kapcsolódik Magyarországon.
Szent Márton a császár katonájaként egy szerény életet akart élni, és amikor püspökké akarták választani, elbújt egy libaólban. A libák azonban elárulták a hangos gágogásukkal a rejtekhelyét – így váltak a Márton-nap jelképévé.
Az időjóslás napja
A Márton-napi időjósláshoz is több hagyomány, mondás tartozik, többek között miután ropogósra sütötték a sült libát, lefejtették a mellcsontjáról a húst, és ekkor alaposan szemügyre vették: ha a libamell csontja fehér színű és hosszú volt, akkor havas, hideg télre számítottak. Ám ha a mellcsont barna és rövid volt, akkor sáros, latyakos telet vártak.
Egy másik népi jóslat szerint, ha Márton fehér lovon jön – vagyis derűs, napos az idő –, akkor enyhe télre lehet számítani, ám ha barna lovon érkezik – szürke, esős idő van aznap –, akkor bizony kemény, hideg télre lehet számítani.
A Márton-napi libalakomák eredete
Korábbi feljegyzések szerint Szent Márton napja a paraszti év végét jelentette, vagyis ekkor lezárták az éves gazdasági munkákat és kezdetét vette a téli pihenő időszak. A cselédek ilyenkor megkapták az évi bérüket, ráadásként pedig kaptak egy libát is, mert a tél beállta előtt meg kellett tizedelni a nyáron felduzzadt libák számát.
Éppen ezért a hagyomány szerint ilyenkor kerül az asztalra illatos libaleves, ropogósra sült libacomb, vagy éppen fűszeres libamáj, ami mellé kiválóan szolgál az újbor, hogy koccintsunk az egészségre és a bőséges télre. Azóta is közkedvelt mondásunk lett: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”.
Ne hagyják ki a remek alkalmat idén sem! A Prímaboltokban mindent megtalálnak, ami egy igazi Márton-napi lakomához kell, legyen az akár friss alapanyagokat, libahúsokat, fűszereket vagy köreteket illetően.
Látogassanak el hozzánk, és készítsék el otthon a hagyomány ízeit, mert Márton-napkor a Prímában is a liba a főszereplő!