2025.02.12. 08:45
A medvehagyma évről évre egyre
népszerűbb és keresettebb fűszernövény hazánkban is. A növény elnevezése abból a népi hiedelemből
merítkezik, amely szerint a medve, téli álmából ébredve ezt a növény kutatja
fel először az erdők mélyén, hogy belőle jól belakmározva új erőre kapjon, és
szervezetét megtisztítsa a hosszú tél után.
A medvehagyma illata leginkább a
fokhagymáéra emlékeztet, amelyet a levelekben felhalmozott szerves kénvegyületek
okoznak. A növény április-május környékén virágzik, fogyasztásra zsenge levelei
és hagymája egyaránt alkalmas.
A népi gyógyászat már régóta
használja a medvehagymát felső légúti megbetegedések kezelésére, emésztési
panaszok enyhítésére illetve különböző eredetű bélfertőzések gyógyítására. A zsenge
zöld leveleket általában azok is gond nélkül el tudják fogyasztani, akik a
vöröshagymát, fokhagymát nehezen tolerálják.
A medvehagyma szervezetre
gyakorolt kedvező hatásait a mai napig vizsgálják. Kutatások igazolják, hogy rendszeres
fogyasztása segít a magas vérnyomás csökkentésében, illetve az ingadozó
vérnyomás stabilizálásában.
Mivel a medvehagymában található
kéntartalmú vegyületek befolyásolni képesek a szervezetben zajló koleszterin-szintézist,
segítségével csökkenthető a vér koleszterinszintje, illetve a koleszterin
lerakódások mértéke az erek falában.
Fogyaszthatják gyerekek és idősek
egyaránt, felhasználhatjuk nyersen salátákhoz keverve, szendvicsek, hidegtálak
ízesítőjéül, de készíthetünk belőle krémlevest, mártást, sőt, pogácsába sütve is
nagyon finom! Növekvő népszerűsége és tavaszi szezonja miatt egyre gyakrabban
jelenik meg a Húsvéti menü elengedhetetlen elemeként.
Mivel a medvehagyma levelei enyhe
véralvadásgátló anyagokat is tartalmaznak, véralvadásgátló készítmények alkalmazásával
egy időben fogyasztása nem javasolt, illetve körültekintést igényel.