2020.09.03. 08:26
Az édes íz szeretete velünk születik. Az
idő múlásával aztán vagy megmarad a természetes vágy az édes ízek iránt, vagy
csökken, de az szinte mindannyiunkról elmondható, hogy szeretünk nassolni.
A nassolás mint kifejezés meglehetősen
negatív szokást sugall, holott a helyesen időzített, mértékletes nassolás
mindennapjaink természetes részévé is válhat.
Tény, hogy a nassolás nem egyszerűen
táplálkozást jelent, hanem egy olyan megnyugtató tevékenységet, amelyet
egyfajta jutalmazásként is felfoghatunk. Az áhított, finom falatok
endorfinszerű hormonok felszabadulását okozzák, amelyek nyugtató hatást
fejtenek ki szervezetünkre, képesek vérnyomásunk csökkentésére is. Ha tisztában
vagyunk a nassolás biológiai hatásaival, akkor testünk hormonális igényeit
tudatosan és egészségesen is kielégíthetjük.
Az első és legfontosabb, hogy a nassolás
mindig legyen tudatos! Nem érdemes struccpolitikát folytatnunk, hiszen azzal
csak önmagunkat csapjuk be. Ha viszont egy cselekedet tudatos, akkor azt
képesek vagyunk tudatosan megtervezni és tudatosan megélni.
A
nasi minősége:
Akár sós, akár édes ízű nassolnivalóban gondolkozunk, szinte biztos, hogy a nasi jelentős szénhidráttartalommal és/vagy kiemelkedő zsírtartalommal rendelkezik. Azok az élelmiszerek, amelyek szénhidrátot és zsiradékot nagy mennyiségben tartalmaznak, de jelentős fehérjetartalommal nem rendelkeznek, hizlalnak, ugyanis az emberi szervezet szénhidrátból és zsiradékból tud legkönnyebben tartalék zsírt előállítani. Mondhatnám azt, hogy felejtsük el a magas szénhidrát-és zsírtartalmú nassolnivalókat, de azt hiszem, mindez csak elméleti szinten megvalósítható,
A nassolás rendszerességét, a nasi minőségét és mennyiségét jelentősen befolyásolják étkezési szokásaink. Ha törekszünk az egészséges táplálkozásra (friss alapanyagokból, megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal készülő, magas biológiai értékű) ételek fogyasztására, akkor akár minden nap is nassolhatunk.
Természetesen, senkit sem buzdítok zsírban
úszó, cukortól ragadó élelmiszerek napi szintű fogyasztására (törekedjünk a
minőségi összetevőkre, illetve lehetőség szerint alacsonyabb cukor-és
zsírtartalmú változatokat válasszunk), de ha alkalmanként megkívánunk valami
extra finomságot, nem feltétlen kell lemondanunk az élményről! Ugyanis nemcsak
a nasi összetétele fontos, hanem az is, hogy az adott finomságot milyen „környezetben”
fogyasztjuk el!
A
nassolás időzítése:
Minden szénhidrátot tartalmazó étel
rendelkezik glikémiás indexszel (GI), amely az étel glükózhoz viszonyított
vércukorszint emelő hatását mutatja meg. Minél magasabb tehát egy élelmiszer
GI-e, annál gyorsabban emeli vércukorszintünket, azaz annál kedvezőtlenebb
számunkra. Ahogy már megbeszéltük, még ha igyekszünk is odafigyelni, hogy ne a
legkrémesebb, legmagasabb energiatartalmú édességet válasszuk, a legtöbb
finomság magas GI-szel rendelkezik. Ha azonban megfelelő időpontban nassolunk,
csökkenthetjük a GI-et is.
Ha pl. egy olyan étkezést követően
fogyasztunk el 2-3 kocka csokit vagy egy kis sós rágcsát, amely étkezés
bővelkedett rostokban (pl. sok zöldséget tartalmazó étel), illetve zsírszegénység
jellemezte, akkor az étel magas rosttartalma csökkenteni fogja a környezetében
elfogyasztott édesség gyors vércukorszint emelő hatását, azaz GI-ét.
Ha viszont a nasit önállóan fogyasztjuk,
nem rostos környezetben (pl. uzsonnára, önmagában), akkor nem lesz, ami
csökkentse a gyors vércukor emelő hatást. Hiába nem fogyasztottunk nagyobb
mennyiségű finomságot az utóbbi esetben sem, nagyobb eséllyel raktároz zsírt a
szervezetünk, mint amikor egy rostban dús étkezést követően nassolunk. Többek
között ez az oka annak, hogy nem csupán ételeink energiatartalma a döntő, ha
egészséges táplálkozásról beszélünk, hanem az ételek összetétele és időzítése is.
Szervezetünk
eltérő inzulin érzékenysége:
Az emberi szervezet inzulin érzékenysége napszakos
változást mutat. A reggeli (7-9 óra) illetve a délutáni időszakban (15-17 óra) szervezetünk
inzulin érzékenysége megváltozik. Ez annyit jelent, hogy az ezekben az
időszakokban elfogyasztott, szénhidrátot tartalmazó ételek nagyobb
inzulinválaszt idéznek elő, mintha ugyanezeket az ételeket a nap bármely más
szakában fogyasztottuk volna.
Tehát érdemes arra törekednünk, hogy a
nassolást ne az említett két napszakra időzítsük, illetve, hogy ezekben az
időszakokban törekedjünk az alacsony szénhidrát tartalmú, magas rosttartalmú
ételek fogyasztására.