2019.12.19. 09:05
Reform diós és mákos bejgli
Hozzávalók (2x2 rúdhoz)
· A mákos töltelékhez:
Elkészítés:
Az élesztőt a tejszínbe tördeljük, majd a vizet is
hozzáöntjük, elkeverjük.
A tészta hozzávalóit-a vaj és a tojások - kivételével egy
nagyobb tálba öntjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére készítünk egy
mélyedést, belerakjuk a 3 tojássárgát, hozzáadjuk a tejszínbe morzsolt élesztős
keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk, összedolgozzuk.
4 egyforma részre osztjuk a tésztát, és pihentetjük 15 percet.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A töltelékek hozzávalóit-a mák és a dió kivételével egy-egy
tálba öntjük, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a diót,
illetve a mákot és jól összekeverjük. Lehúzzuk a tűzről, a tálakat lefedjük, és
az elkészült töltelékeket így hagyjuk kihűlni.
Ezután visszatérünk a tésztához. Egy adag tésztát kb. A/4-es méretűre
nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit
szabadon hagyunk.
A tészta rövidebb oldalánál elkezdjük feltekerni, a végeket
kicsit lesimítva. Behelyezzük egy sütőpapírral bélelt, nagy méretű tepsibe úgy,
hogy a tekerés vége alulra kerüljön, megakadályozva, hogy sütés közben a rúd
esetleg szétnyíljon. A másik 3
tésztagombócot hasonlóan kinyújtjuk, megtöltjük és feltekerjük. Ügyeljünk arra,
hogy megfelelő méretű tepsit válasszunk, ugyanis pihentetés közben a tészta még
növekedni fog.
A feltekert rudakat villával vagy hurkapálcikával óvatosan
megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson belőlük. Ezt
követően megkenjük enyhén felvert tojássárgával, majd langyos helyen hagyjuk
legalább addig pihenni, amíg megszárad a tojás rajtuk. Ezután átkenjük a
villával kissé összekevert-felvert tojásfehérjével is, és hagyjuk, hogy ez is
megszáradjon.
A sütőt 170-180 fokra előmelegítjük (légkeveréses sütő esetén
170 fok az ideálisabb), és 25-30 perc alatt készre sütjük. Időnként pillantsunk
be a sütőbe, hiszen fontos, hogy a sütemény teteje kissé megpiruljon, de nem
szabad megégnie.
Ha a rudak elkészültek, a tepsit a sütőből kihúzzuk, és egy tiszta konyharuhával lefedve langyosra hűtjük. Amikor kellően kihűltek, a bejgliket egyenletesen felszeleteljük, és már tálalhatjuk is.
Jó Étvágyat!
A hozzávalókat szerezd be a Krupp és Társa Príma üzleteiben!