Reform diós és mákos bejgli recept

Reform diós és mákos bejgli recept

2019.12.19. 09:05

Reform diós és mákos bejgli
 

Hozzávalók (2x2 rúdhoz)

  • ·         20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • ·         15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • ·         15 dkg fehér tönkölyliszt
  • ·         2 evőkanál eritrit
  • ·         1 mokkáskanál só
  • ·         1 kiskanál reszelt citromhéj
  • ·         1 vaníliarúd kikapart belseje
  • ·         20 dkg vaj
  • ·         3 db tojássárgája
  • ·         2 dkg élesztő
  • ·         1/2 dl tejszín
  • ·         1 dl langyos víz
  • ·         a kenéshez: 2 tojássárgája, 1 tojásfehérje
  • A diós töltelékhez:
  • ·         25 dkg darált dió
  • ·         15-20 dkg eritrit
  • ·         0,5 dl tej+2 dkg vaj
  • ·         1 dl víz
  • ·         1 vaníliarúd kikapart belseje
  • ·         1 kiskanál reszelt citromhéj

·       A mákos töltelékhez:

  • ·         25 dkg darált mák
  • ·         0,5 dl tej+2 dkg vaj
  • ·         2 evőkanál mazsola (ki is maradhat)
  • ·         15-20 dkg eritrit
  • ·         1 evőkanál cukormentes, magas gyümölcstartalmú baracklekvár
  • ·         1 kiskanál reszelt citromhéj

Elkészítés:

Az élesztőt a tejszínbe tördeljük, majd a vizet is hozzáöntjük, elkeverjük.

A tészta hozzávalóit-a vaj és a tojások - kivételével egy nagyobb tálba öntjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére készítünk egy mélyedést, belerakjuk a 3 tojássárgát, hozzáadjuk a tejszínbe morzsolt élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk, összedolgozzuk.

4 egyforma részre osztjuk a tésztát, és pihentetjük 15 percet. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

A töltelékek hozzávalóit-a mák és a dió kivételével egy-egy tálba öntjük, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a diót, illetve a mákot és jól összekeverjük. Lehúzzuk a tűzről, a tálakat lefedjük, és az elkészült töltelékeket így hagyjuk kihűlni.

Ezután visszatérünk a tésztához. Egy adag tésztát kb. A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.

A tészta rövidebb oldalánál elkezdjük feltekerni, a végeket kicsit lesimítva. Behelyezzük egy sütőpapírral bélelt, nagy méretű tepsibe úgy, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, megakadályozva, hogy sütés közben a rúd esetleg szétnyíljon.  A másik 3 tésztagombócot hasonlóan kinyújtjuk, megtöltjük és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretű tepsit válasszunk, ugyanis pihentetés közben a tészta még növekedni fog.

A feltekert rudakat villával vagy hurkapálcikával óvatosan megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson belőlük. Ezt követően megkenjük enyhén felvert tojássárgával, majd langyos helyen hagyjuk legalább addig pihenni, amíg megszárad a tojás rajtuk. Ezután átkenjük a villával kissé összekevert-felvert tojásfehérjével is, és hagyjuk, hogy ez is megszáradjon.  

A sütőt 170-180 fokra előmelegítjük (légkeveréses sütő esetén 170 fok az ideálisabb), és 25-30 perc alatt készre sütjük. Időnként pillantsunk be a sütőbe, hiszen fontos, hogy a sütemény teteje kissé megpiruljon, de nem szabad megégnie.

Ha a rudak elkészültek, a tepsit a sütőből kihúzzuk, és egy tiszta konyharuhával lefedve langyosra hűtjük. Amikor kellően kihűltek, a bejgliket egyenletesen felszeleteljük, és már tálalhatjuk is.


Jó Étvágyat!

A hozzávalókat szerezd be a Krupp és Társa Príma üzleteiben!