2021.03.23. 10:00
A tavasz első hírnöke a
káposztafélék családjába tartozó kerti retek. A retket már az ókorban is
ismerték és termesztették, azóta rengeteg nemesített fajtája elérhető hazánkban
is.
A retek csípős ízét a hagymáéhoz
hasonló illóolajok adják, kipréselt levét régen gyógyszerként is használták,
elsősorban húgyúti megbetegedések kezelésére.
Mivel C-vitamin tartalma
rendkívül magas, fogyasztása kifejezetten hasznos a tél végi időszakban. Bővelkedik továbbá folsavban, káliumban,
magnéziumban, B-vitaminokban, cinkben és K-vitaminban. Összetevői révén segíti
a máj munkáját, a szervezet detoxikációs folyamatait támogatva.
Antioxidánsai közül az antocianin
nevű flavonoid érdemel említést, amely nemcsak a retek színét adja, de védi a
sejteket az oxidatív folyamatoktól, illetve fenntartja az erek falának
rugalmasságát.
A retek rosttartalma is
kiemelkedő, amely nagyon csekély szénhidrát tartalommal párosul. Alacsony
glikémiás indexe miatt a legszigorúbb alakbarát diétában is bátran
fogyasztható. Rostjainak és magas víztartalmának köszönhetően gyorsan eltelít,
illetve segíti az emésztőrendszer hatékonyabb működését.
A retket elsősorban nyersen
érdemes fogyasztani, hogy kedvező élettani hatásai a leginkább érvényesülhessenek.
Akár önmagában, kevés sóval megszórva is nassolhatjuk, de szendvicsekhez,
hidegtálakhoz, salátákhoz is remek kiegészítő.