Retek

Retek

2021.03.23. 10:00

A tavasz első hírnöke a káposztafélék családjába tartozó kerti retek. A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, azóta rengeteg nemesített fajtája elérhető hazánkban is.

A retek csípős ízét a hagymáéhoz hasonló illóolajok adják, kipréselt levét régen gyógyszerként is használták, elsősorban húgyúti megbetegedések kezelésére.

Mivel C-vitamin tartalma rendkívül magas, fogyasztása kifejezetten hasznos a tél végi időszakban.  Bővelkedik továbbá folsavban, káliumban, magnéziumban, B-vitaminokban, cinkben és K-vitaminban. Összetevői révén segíti a máj munkáját, a szervezet detoxikációs folyamatait támogatva.

Antioxidánsai közül az antocianin nevű flavonoid érdemel említést, amely nemcsak a retek színét adja, de védi a sejteket az oxidatív folyamatoktól, illetve fenntartja az erek falának rugalmasságát.

A retek rosttartalma is kiemelkedő, amely nagyon csekély szénhidrát tartalommal párosul. Alacsony glikémiás indexe miatt a legszigorúbb alakbarát diétában is bátran fogyasztható. Rostjainak és magas víztartalmának köszönhetően gyorsan eltelít, illetve segíti az emésztőrendszer hatékonyabb működését.

A retket elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, hogy kedvező élettani hatásai a leginkább érvényesülhessenek. Akár önmagában, kevés sóval megszórva is nassolhatjuk, de szendvicsekhez, hidegtálakhoz, salátákhoz is remek kiegészítő.