2025.02.19. 09:38
Hazánkban talán a piros ribizli a
legelterjedtebb és a legkönnyebben beszerezhető. Viszont a ribizli
színváltozatai egészen szerteágazóak, sőt, bizonyos színű egyedek más-más
fajhoz tartoznak.
A fehér ribizli igazi kuriózum, a
szemek éretten szinte áttetsző színűek. Ízük édeskés, enyhén savas.
A rózsaszín ribizli átmenet a
fehér és a piros ribizli között, húsa rózsaszín, a fehér ribizlinél savasabb, a
gyümölcs héja átlátszó.
A piros ribizli hazánkban a
legelterjedtebb. Savanykásan édes íze miatt igazán üdítő hatású gyümölcs.
Savasságát a gyümölcsben található nagy mennyiségű citromsav adja. Ez a
gyümölcssav segíti az emésztőnedvek kiválasztását, hatékonyabbá téve az
emésztést. Mivel a gyümölcs az epefolyadék termelését is katalizálja, a ribizli
a zsíremésztést is hatékonyan támogatja. Kiadós, nehéz étkezést követően a
legjobb desszert, amit csak választhatunk!
A vörös ribiszke igazán gazdag
vitaminokban és ásványi anyagokban. B-vitaminjai szerepet játszanak az
anyagcsere folyamatokban, a fehérjeszintézisben, illetve nélkülözhetetlenek az
idegrendszer megfelelő működéséhez.
A C-vitamin áldásos hatásait
talán felesleges is részletezni, viszont a ribizliben megtalálható E-vitaminnal
együtt kifejezett gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a sportolás
közbeni izomsérülések esélyét, és még a vérnyomást is szabályozza.
Talán az sem meglepő, hogy a
ribizli kiváló rostforrás. Magas pektintartalma révén tisztítja az érfalakat, szabályozza
vércukorszintet-illetve az inzulin-elválasztást, és mérsékli az esetleges
gasztrointesztinális gyulladásokat. Energiatartalma alacsony, a gyümölcs 80%
vizet tartalmaz, 100 g termésben kb. 50-55 kcal energia és kb. 10 g szénhidrát
van.
A vörös ribiszkében található
aktív hatóanyagok segítik a húgysav lebontását, illetve támogatják a máj és a vese detoxikáló-kiválasztó
folyamatait.
A fekete ribizli egészségre
gyakorolt jótékony hatásai sem maradnak el a vörös ribiszkéétől, sőt, a
csipkebogyó után a fekete ribizli tartalmazza a legtöbb C-vitamint a mérsékelt
égövi gyümölcsök között.
A fekete ribizke mélysötét színét
a benne található antociánok adják. Ezek a hatékony antioxidáns vegyületek erős
természetes gyulladáscsökkentő hatással bírnak, megkötik a szervezet oxidatív
folyamatai közben keletkező szabadgyököket, így gátolva a daganatos sejtek
kialakulását. Mivel a C-vitamin és a többi antioxidáns hatású vegyület is
hőérzékeny, aktív tulajdonságaikat nyersen fogyasztva képesek igazán kifejteni.
Ha csak tehetjük, fogyasszunk
minél gyakrabban ribizlit a nyár folyamán. A frissen szüretelt, érett ribizlit
nem szükséges sem cukrozni, sem pedig hőkezelni, a legegészségesebb
nassolnivaló önmagában, frissen fogyasztva!
Keverhetünk belőle természetesen
gyümölcssalátába is, de egy frissítő reggeli smoothiet is pikánssá tehetünk vele.
Ha nagyobb mennyiségű ribizlire teszünk szert, természetesen be is főzhetünk
belőle. A ribizliszemek magas pektintartalma miatt könnyen sűrűsödik, így akár
önmagában, akár más gyümölcsökkel összefőzve, kevesebb cukor hozzáadásával is
finoman sűrű dzsemet készíthetünk belőle!