2020.02.18. 08:08
Mindannyian tisztában vagyunk
vele, hogy a korábban köztudatban épülő klisé – amely szerint egy kismamának
kettő helyett kellene ennie-mára megdőlt. A terhesség ettől függetlenül
különleges, speciális időszak, amely a kismama és a magzat szempontjából is sok-sok
körültekintést igényel, táplálkozás terén is.
A kismamáknak,- terhességük
idején is- elsősorban rendszer, változatos, minőségi táplálkozásra kell
törekedniük. De mit is jelent ez?
Rendszeresség:
Ha a kismama
élhető, egészséges rendszert alakít ki állapotosságának 9 hónapjában (hasonló
időpontban ébred és fekszik, a főétkezések rendjére, idejére ügyel stb.), akkor
az a magzat fejlődése szempontjából is előnyös. Kutatások igazolják, hogy az
egészséges, rendszeres bioritmussal élő kismamák csecsemői kiegyensúlyozottabbak,
biológiai órájuk a magzati korban megszokotthoz hasonlóan, csecsemőkorban is fennmarad.
Fontos tehát, hogy
a kismama ügyeljen a főétkezések időzítésére is, illetve a „többször keveset”
elvének betartására. A magzat növekedésével az anya hasüregében lévő szervek,
illetve az emésztőrendszer fizikai helyzete némileg változik, így előnyösebb
többszöri, kis mennyiségű étkezéssel biztosítani a szükséges energiát és
tápanyagokat.
Változatos, minőségi táplálkozás: fehérjék, zsiradékok, szénhidrátok,
rostok, folyadék
Az étkezések
volumenének növelésénél jóval fontosabb a minőségi táplálkozás.
Terhesség idején
nő a fehérjeigény, a kismama táplálékának 15-20%-át magas biológiai értékű,
könnyen emészthető, zsírszegény fehérjék biztosítják, ideális esetben. A
legjobb, ha a fehérjék kb. fele-fele arányban származnak növényi-és állati
élelmiszerekből. A szárazhüvelyesek (pl. lencse, sárgaborsó, szárazbab) ugyan
rendkívül magas fehérjetartalommal bírnak, puffasztó hatásuk miatt egyéni
tolerancia alapján érdemes fogyasztani belőlük.
Rostokra
természetesen most is szükség van, hiszen a kismamáknál gyakran alakul ki
székrekedés, annak következtében pedig akár aranyér is. A teljes őrlésű
gabonák, a búza-és zabkorpa, a lenmagpehely illetve az útifűmaghéj jelentős
rosttartalommal rendelkeznek, de a vitaminban dús zöldségek és gyümölcsök (pl.
cukkini, cékla, sárgarépa, édesburgonya, alma, citrusfélék, bogyós gyümölcsök,
banán stb.) is szolgáltatnak egészséges, pektinben dús rostanyagokat.
Ha már rost, a
folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni. Várandósság alatt kb.
20-30%-kal növekszik a szervezet folyadékigénye. A legjobb, ha ezt nagyrészt
vízzel fedezzük (ásványvizek esetén érdemes a márkákat váltogatni), illetve
kímélő natúr gyógyteák is fogyaszthatók (pl. csipkebogyó, kamilla, édeskömény,
csalán stb.)
A szénhidrátok
(amelyek a napi energiabevitel kb. 50-55%-át fedezik) alapját a teljes őrlésű
gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök adják. A többszörösen feldolgozott,
finomított, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket mennyiségét célszerű
csökkenteni, vagy akár teljesen kiiktatni az étrendből.
Mivel zsiradékot
szinte minden élelmiszer tartalmaz, inkább a zsírszegény alapanyagoké és ételkészítési
eljárásoké a főszerep. A megnövekedett omega zsírsav igény miatt érdemes
hetente több alkalommal hidegen sajtolt növényi olajat fogyasztani (pl.
csíraolajok, tökmagolaj, lenmagolaj, extra szűz olívaolaj stb.), ezeket
tehetjük salátába, csepegtethetjük kenyérre, de akár 1-1 kiskanálnyi
mennyiségben, önmagában is fogyaszthatjuk.