Tavaszi vitaminpótlás

Tavaszi vitaminpótlás

2022.04.14. 12:32

Az évben két olyan időszak van, amikor talán több figyelmet fordítunk a vitaminpótlás fontosságára, mint általában. Az egyik az őszi időszak, amikor vitamindús táplálkozással és/vagy vitaminkészítmények alkalmazásával próbáljuk elkerülni a megfázást, illetve a különböző, téli időszakban jellemző megbetegedéseket.
A másik időszak a tavasz kezdete, amikor úgy érezhetjük, vitaminraktáraink kiürültek, és fokozottan szüksége van szervezetünknek azok pótlására. Sokan a tavaszi fáradtságot is a vitaminkészletek fogyatkozásának tulajdonítják. Bár a tavaszi fáradtság jelenségének oka többnyire összetettebb, helyesen járunk el, ha a tavaszi hónapokban kifejezett figyelmet fordítunk táplálkozásunkra.

Mivel a legtöbb vitamin és ásványi anyag szerves közegben nagyobb hatásfokkal hasznosul, azt javaslom, hogy elsősorban a minőségi, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozásra koncentráljuk, és csak szükség esetén alkalmazzunk táplálékkiegészítő készítményeket.

A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk optimális működéséhez, és többségüket élelem útján kell magunkhoz vennünk, mivel azok előállítására-néhány kivételtől eltekintve-képtelenek vagyunk.

A vitaminokat általában két nagy csoportra osztjuk, megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó típusokat.
A vízben oldódó vitaminok a C-vitamin, illetve a B-vitamin család tagjai, ezek többségét szervezetünk hosszabb távon nem képes raktározni, tehát fontos, hogy elfogyasztott ételeink minden nap tartalmazzák azokat.
A zsírban oldódó vitaminok az A, D, E-és K vitamin, amelyeket az emberi szervezet hosszabb ideig képes raktározni, így hiányuk viszonylag ritka, illetve hosszan tartó táplálkozási elégtelenég vagy felszívódási zavarok talaján alakulhat ki.

Egészséges, friss zöldségekben, gyümölcsökben, könnyen emészthető fehérjékben és növényi olajokban gazdag táplálkozás során fedezni tudjunk szervezetünk vízben-és zsírban oldódó vitamin – elővitamin – illetve ásványi anyag és nyomelem-szükségletét, ráadásul a túladagolástól sem kell tartanunk. Ezek a növényi élelmiszerek mindemellett rendkívül hasznos rostforrások is. A rostok bizonyos típusai a vastagbélben élő hasznos baktériumok számára nélkülözhetetlenek, más fajtáik megkötik az emésztőrendszerben pangó koleszterint, segítik a salakanyagok ürülését, de az egészségesen stabil vércukorszint fenntartásában, a mérsékelt inzulin-elválasztásban és az ideális testtömeg elérésében és megtartásában is segítségünkre lesznek.

Nézzünk néhány példát arra, hogy a tavasszal elérhető zöldségek és gyümölcsök milyen vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkednek:

·        Medvehagyma: C-vitamin, folsav, kén, vas, magnézium, cink, kálium

·        Retek: B-vitaminok, vas, kén, kálium, kálcium

·        Brokkoli: C-vitamin, karotin, B1, B2, B6-vitamin, E-vitamin, cink, kálium, kálcium

·        Fejes saláta: A-vitamin, K-vitamin, C-vitamin, magnézium, kálium

·        Paradicsom: Likopin, tomatin, C-vitamin, B1, B2-vitamin, E-vitamin, kálium

·        Spárga: A-vitmin, B1, B2-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, karotin

·        Spenót: Klorofill, A-vitamin, C-vitamin, folsav, béta-karotin, B1, B2, B6 vitamin, magnézium

·        Eper: C-vitamin, A-vitamin,  folsav, kálium, B6-vitamin, flavonoidok, vas, magnézium