2022.04.14. 12:32
Az évben két olyan időszak van,
amikor talán több figyelmet fordítunk a vitaminpótlás fontosságára, mint
általában. Az egyik az őszi időszak, amikor vitamindús táplálkozással és/vagy
vitaminkészítmények alkalmazásával próbáljuk elkerülni a megfázást, illetve a
különböző, téli időszakban jellemző megbetegedéseket.
A másik időszak a tavasz kezdete,
amikor úgy érezhetjük, vitaminraktáraink kiürültek, és fokozottan szüksége van
szervezetünknek azok pótlására. Sokan a tavaszi fáradtságot is a
vitaminkészletek fogyatkozásának tulajdonítják. Bár a tavaszi fáradtság
jelenségének oka többnyire összetettebb, helyesen járunk el, ha a tavaszi
hónapokban kifejezett figyelmet fordítunk táplálkozásunkra.
Mivel a legtöbb vitamin és ásványi
anyag szerves közegben nagyobb hatásfokkal hasznosul, azt javaslom, hogy
elsősorban a minőségi, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozásra
koncentráljuk, és csak szükség esetén alkalmazzunk táplálékkiegészítő
készítményeket.
A vitaminok nélkülözhetetlenek
szervezetünk optimális működéséhez, és többségüket élelem útján kell magunkhoz
vennünk, mivel azok előállítására-néhány kivételtől eltekintve-képtelenek
vagyunk.
A vitaminokat általában két nagy
csoportra osztjuk, megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó típusokat.
A vízben oldódó vitaminok a
C-vitamin, illetve a B-vitamin család tagjai, ezek többségét szervezetünk
hosszabb távon nem képes raktározni, tehát fontos, hogy elfogyasztott ételeink
minden nap tartalmazzák azokat.
A zsírban oldódó vitaminok az A,
D, E-és K vitamin, amelyeket az emberi szervezet hosszabb ideig képes
raktározni, így hiányuk viszonylag ritka, illetve hosszan tartó táplálkozási
elégtelenég vagy felszívódási zavarok talaján alakulhat ki.
Egészséges, friss zöldségekben,
gyümölcsökben, könnyen emészthető fehérjékben és növényi olajokban gazdag
táplálkozás során fedezni tudjunk szervezetünk vízben-és zsírban oldódó vitamin
– elővitamin – illetve ásványi anyag és nyomelem-szükségletét, ráadásul a
túladagolástól sem kell tartanunk. Ezek a növényi élelmiszerek mindemellett
rendkívül hasznos rostforrások is. A rostok bizonyos típusai a vastagbélben élő
hasznos baktériumok számára nélkülözhetetlenek, más fajtáik megkötik az
emésztőrendszerben pangó koleszterint, segítik a salakanyagok ürülését, de az
egészségesen stabil vércukorszint fenntartásában, a mérsékelt
inzulin-elválasztásban és az ideális testtömeg elérésében és megtartásában is
segítségünkre lesznek.
Nézzünk néhány példát arra, hogy
a tavasszal elérhető zöldségek és gyümölcsök milyen vitaminokban, ásványi
anyagokban bővelkednek:
·
Medvehagyma:
C-vitamin, folsav, kén, vas, magnézium, cink, kálium
·
Retek:
B-vitaminok, vas, kén, kálium, kálcium
·
Brokkoli:
C-vitamin, karotin, B1, B2, B6-vitamin, E-vitamin, cink, kálium, kálcium
·
Fejes
saláta: A-vitamin, K-vitamin, C-vitamin, magnézium, kálium
·
Paradicsom:
Likopin, tomatin, C-vitamin, B1, B2-vitamin, E-vitamin, kálium
·
Spárga:
A-vitmin, B1, B2-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas,
karotin
·
Spenót:
Klorofill, A-vitamin, C-vitamin, folsav, béta-karotin, B1, B2, B6 vitamin,
magnézium
·
Eper:
C-vitamin, A-vitamin, folsav, kálium,
B6-vitamin, flavonoidok, vas, magnézium