2020.08.17. 07:59
Tejfehérje allergia
A hétköznapokban gyakran használt
„tejallergia” kifejezés megtévesztő lehet, mivel egyesek laktózintoleranciát
(tejcukorérzékenységet), amíg mások tejfehérje érzékenységet értenek alatta.
Bár mindkét betegség/állapot tüneteinek
kiváltója a tej-és tejtermékek fogyasztásával hozható összefüggésbe,
laktózintoleranciában a tejcukor (laktóz) bontó enzim elégtelen termelődése
okozza a problémát, tejfehérje allergiánál pedig a tejben lévő fehérjék (kazein
és savófehérjék) váltanak ki allergiás reakciót.
Hazánkban az egyik leggyakoribb
táplálékallergia a tejfehérje allergia, amely főként a gyermekkorra jellemző,
de felnőttek körében sem ritka.
Ahogyan a legtöbb
táplálékallergia esetében, úgy a tejfehérje-allergiánál sem étel specifikusak a
tünetek, azaz egyfajta allergén többféle tünetet is kiválthat, illetve ugyanazt
a tünetet más-más allergének is okozhatják. Ezért nagyon fontos hangsúlyozni a
tünetek jelentkezését követő orvosi diagnózis jelentőségét. Bár a tünetek
alapján gyanakodhatunk tejfehérje-allergiára, fontos, hogy ilyen esetben is
részt vegyünk megfelelő orvosi vizsgálaton, hogy meggyőződhessünk a
tejfehérje-allergia fennállásáról, és kizárhassunk egyéb allergiákat.
Bár a tejfehérje-allergia tünetei
szerteágazók lehetnek, vannak olyan vezető tünetek illetve tünetegyüttesek,
amelyek közül néhányat a legtöbb tejfehérje-allergiában szenvedő beteg
(amennyiben nem diétázik) tapasztal. A tüneteket 4 nagy csoportba oszthatjuk:
bőr-és nyálkahártya tünetek, nyelőcső-és gyomor tünetek, bélrendszeri tünetek,
légúti tünetek.
A bőr-és nyálkahártya tünetek
közül leggyakoribbak: a csalánkiütés (urticaria), amely a test bármely
bőrfelületén kialakulhat, a szöveti duzzanat (angioödéma), amely szintén bárhol
megjelenhet, de leggyakrabban az arcon, karokon, ajkakon, nyelven jelentkezik.
A harmadik jellemző bőrtünet pedig az ekcéma, amely kialakulásában többnyire
öröklött hajlam is szerepet játszik, de gyakorta ételallergiás tünet is egyben.
A tejfehérje-allergia nyelőcső-
gyomor-és bélrendszeri tünetei közül leggyakrabban reflux, hasi fájdalom,
haspuffadás, hasmenés, véres széklet jelentkezik. Diagnózis hiányában vagy
tartós diétahiba esetén (tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek rendszeres
fogyasztásával) a bélrendszerben krónikus gyulladás alakulhat ki, amely hosszútávon
emésztési és felszívódási zavarokat okoz.
Légúti tünetek közül
legjellemzőbb az asztma, de ritkán előfordulhat anafilaxiás sokk is, amely az
allergének által kiváltott legsúlyosabb, életet is veszélyeztető állapot.
A tejallergia tünetei csakis
akkor szűnnek meg, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a tejet, tejtermékeket
illetve minden tejszármazékot tartalmazó élelmiszert. Mivel a kazeint és a
savófehérjék egy részét az élelmiszer-és vegyipar adalékként is használja,
fontos meggyőződni arról, hogy a tej-és tejtermékek étrendből való kizárása
mellett a feldolgozott élelmiszerekkel (pl. felvágottak, fűszerek,
péksütemények, édességek stb.) sem jut kazein a beteg szervezetébe.
A diéta a legkönnyebben akkor
tartható be, ha az ételeket nagyrészt friss (tejmentes) alapanyagból készítjük,
a feldolgozott élelmiszerek közül pedig vegán termékeket választunk, illetve
olyanokat, amelyek csomagolásán egyértelműen szerepel a „tejfehérje-mentes”,
„tejmentes” felirat, és/vagy a piros karikában áthúzott tejesüveg logója.